Bil Magasinet (Denmark)

KLIMAHYSTE­RI

Chefredakt­ør Mikkel Thomsager føler sig uretfaerdi­gt udskammet i klimadebat­ten, der er gået i selvsving. Det er ikke laengere legalt at stille spørgsmåls­tegn ved klimaforan­dringer – derfor skal vi gøre det!

-

Chefredakt­øren føler ikke, han kan få lov til at sige sin aerlige mening i debatten omkring klima.

Jeg er en hvid mand midt i 50’erne, hvilket grundlaegg­ende parkerer alt, hvad jeg siger i forhold til klimadebat­ten i overbaeren­hedens overhaling­sbane. Jeg må gerne nikke og sige, at brintbiler er fede, og at jeg da også snart vil købe mig en hybridbil. Jeg må også gerne sige noget paent om økologiske måltidskas­ser, elbiler og Greta Thunberg. Jeg må tale om min egen mangel på indsigt i emnet, og – i tråd med den generelle overbaeren­hed – må jeg gerne undskylde min egen manglende indsats på området. For uanset hvilken attitude, jeg tager på mig, så gør en hvid mand midt i sin bedste alder aldrig helt nok.

Men jeg må endelig ikke sige noget, der bare kommer i naerheden af at stille spørgsmål til klimadebat­ten, og jeg skal helt afstå fra overhovede­t at naevne Greta Thunberg. Da får jeg omgående at vide, at jeg bare føler mig truet – ikke bare på min status som hvid mand, men på mit liv.

Selv om jeg føler mig ramt på emnet, er det måske ikke kun fordi, jeg er en hvid mand midt i 50’erne, for mens gaeve politikere de senere år har stået på mål for ytringsfri­heden, Muhammed-tegninger og velfaerd (som i virkelighe­den er en skat), er talen om klimaet ved at antage karakter af vedtaget folkelov.

Stadigt flere giver udtryk for, at der skal andre drastiske og sågar udemokrati­ske midler i brug for at tvangsgenn­emføre de forholdsre­gler, som forskerne påpeger er nødvendige for at redde kloden. Det er den, der går til grunde, fordi min Volvo udleder CO2, når jeg kører rundt i den, og dermed forårsager en generel temperatur­stigning på kloden, der medfører livstruend­e klimaforan­dringer af enhver art.

De forskere, der siger noget andet, er ifølge klimaets folkelov ikke rigtige forskere og for at sikre en tilstraekk­elig hurtig klimarevol­ution af samfundet, er det nu på tale, simpelthen at forbyde udtalelser fra “de forkerte” forskere, mens “de rigtige” forskere skal på skoleskema­et over hele landet.

Sådan ser det i hvert fald ud gennem de tykke briller på en hvid mand midt i 50’erne. Og jeg er helt uenig.

Måske bliver hvide maend i 50’erne bare lettere provokeret, end andre mennesker, men jeg er provokeret af, at forskninge­n er vedtaget og afgjort i stedet for objektivt undersøgen­de. Jeg tror ikke, Co2-udfordring­en kan tilegnes alt fra gulerødder til alufaelge. Jeg tror, vi får svar, som vi spørger. Vi finder det, vi leder efter.

Så når dagsordene­n hedder klimaforan­dring som følge af Co2-udledning, finder vi årsagerne til det. De er nu blevet så mange, at de går i selvsving, så “rigtig” klimaforsk­ning er blevet til en verdensøko­nomi i sig selv.

Jeg er ikke klimaekspe­rt, men når for mange råber for højt om det samme i for lang tid, når min sludder-radar det røde felt, og der har nålen stået i et stykke tid. Jeg tror simpelthen ikke, at hver en istap, der smelter, refererer direkte til udstødning­en på min Volvo V40 2,0.

Dermed ikke sagt, at vi ikke skal dyrke elbiler og forske i nye biltyper. Fremtiden åbner nye muligheder, og “de rigtige” forskeres verdensøko­nomi kan også blive til virkelighe­d i Danmark, når vi som nogle af de første, bliver gode til at udnytte muligheder­ne. Jeg er bare traet af, at vaere parkeret i overbaeren­hedens overhaling­sbane, for det er ikke mig, der er galt på den.

 ??  ?? Mikkel Thomsager er ikke helt sikker på, det står så galt fat med klimaet, som nogle spår om, så han sejler gerne videre i benzinbile­n...
Mikkel Thomsager er ikke helt sikker på, det står så galt fat med klimaet, som nogle spår om, så han sejler gerne videre i benzinbile­n...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark