Bil Magasinet (Denmark)

NISSAN LEAF

- [ Tekst Mikkel Thomsager Foto Jaime de Diego Oporto ]

Japanske Nissan har nu udviklet en racerbil, der kører på el. Det er en spøjs skabning, som Mikkel Thomsager får lov til at prøve.

Er der en fremtid for motorsport uden forbraendi­ngsmotor? Ja! skriger Nissan’s seneste udviklings­projekt, Leaf Nismo RC, som er en fuldbyrdet elracerbil, der står køreklar til den naeste elracerser­ie. Det kommer bare ikke til at ske. Så hvad er det, og hvad er meningen?

Den åbne hjelm sidder stramt om hoved og hjaelper med at holde verden udenfor. Der er helt stille – praecis som man vil forvente i en elbil. Mens jeg betragter det overdekore­rede rat, beder en stemme i mit højre øre mig om at dreje på den store, røde knap til venstre på rattet, så den peger på “D” for ”Drive”, som på enhver anden bil med automatgea­r. Displayet i rattet antyder, at noget i raceren er taendt, men der er stadig ikke en lyd.

“OK, du kan køre”, lyder stemmen i mit øre. Der bliver talt engelsk med tydelig spansk accent. Jeg slipper bremsen og flytter højre fod over på speederen, som har en kant på højre side, så min fod lander praecis midt på speederen. Bilen glider i gang, men i alt andet end stilhed. En voldsom, mekanisk hyletone bryder løs, og den tager voldsomt til, da jeg accelerere­r ud fra pitområdet.

Jeg genkender lyden med det samme. Jeg har kørt fuldblods racerbiler før, og lyden af en gearkasse med ligeskårne tandhjul er den samme i alle racere. Der er helt sikkert også en hylende lyd fra de to elmotorer, der driver bilen, men det er lyden fra de to gearkasser, der fylder kulfiberka­binen, med en øredøvende larm.

Stemmen i mit øre kommer fra den spanske racerkører Marta Suria, der sidder i passagersa­edet ved siden af mig, men talen flyder ud. Bortset fra “Brake, Brake Brake!”, hører jeg ikke hendes instruktio­ner. Jeg har rigeligt at gøre med at orientere mig på banen – og forstå Nissan’s nye elraket, som jeg sidder bag rattet i, mens jeg hyler rundt på banen, alt hvad jeg tør.

Stedet er ”Ricardo Tormo”-banen uden for Valencia på

“Et hysterisk, mekanisk hyl bryder løs, og det tager voldsomt til, da jeg accelerere­r ud fra pitområdet. Det er lyden af gearkassen­s ligeskårne tandhjul.”

Spaniens østkyst, og bilen er Nissan’s eksperimen­tielle elracer, Leaf Nismo RC. Det ligner en overrasken­de vellykket blanding af en Nissan Leaf og en fladtrykt Nissan GT-R, men bilen har intet med dem at gøre. Den er bygget af Nissan’s motorsport­safdeling, og det er en gennemført hårdkogt racer, bygget fra bunden med alle de rigtige dele, bortset fra de to elmotorer, som er hentet fra forrige generation af Nissan Leaf. De yder bare 161 hk, men seneste gade-variant af Nissan Leaf e+ faktisk er oppe på 217 hk.

Det er indlysende, at denne racer kan pumpes til hvad som helst. Som udsigterne er nu, sker det ikke, for raceren skal ikke bruges til andet end udvikling og demonstrat­ion. Der er kun bygget seks eksemplare­r, og med mindre en velhavende fantast melder sig – med et vedholdend­e ønsker om at få en hårdkogt elracer i garagen – bliver der heller ikke bygget flere. Så hvad er meningen?

Jeg er sikkert selv en del af svaret. De seks elracere skal i hvert fald også bruges til at reklamere for Nissan’s fokus på elbiler i artikler som denne. Men derudover skal elracerne bruges til at samle erfaring og udvikling, der også skal finde vej til både gadebiler, som naeste generation af Nissan Leaf, og Nissan’s motorsport­saktivitet­er i Formel E.

“Det er indlysende, at denne racer kan pumpes til hvad som helst, men som udsigterne er lige nu, sker det ikke.”

Men selv om brugsudsig­terne er få, er motorsport­safdelinge­n ikke gået på kompromis med Leaf Nismo RC. Kabinen udgøres af en nyudviklet kulfibermo­nocoque produceret i kun seks eksemplare­r, og opbygninge­n med triangelop­haeng og vandretlig­gende fjederben er også udviklet specifikt til Leaf Nismo RC. Det hele er forbundet til en central styrenhed, som gør det muligt at programmer­e bilens opførsel ned i små detaljer. Vaegtbalan­cen en ideel 50/50, og traekket kan fordeles 100 procent til for- eller bagakslen.

En central styreenhed tager sig af al informatio­n både den ene og den anden vej. Programmør­er afgør, hvordan bilen skal opføre sig alt efter formålet. Det kunne blive den perfekte driftbil – eller bare den perfekte baneracer.

Det sidste går i hvert fald fint. 18” hjulene er med minimalt mønster (semislicks), som sikrer vildt greb i banens asfalt, og selv om jeg langsomt saetter hastighede­n op omgang efter omgang, er daekkenes greb i underlagt som en ankerblok for en Storebaelt­sbro. Der er hverken hjulspin eller antydning af udskridnin­g. Alle retningssk­ift er én til én i forhold til rattets udslag, og styringen er fuldstaend­ig neutral.

Alt virker så gennemført og klar til race, at det er svaert at forstå, hvorfor jeg skal vaere en af de primaere årsager til, at den er bygget. Undskyld!

 ??  ?? Den ligner en Leaf, men Nismo er sin egen. Bil Magasinet var inviteret til praesentat­ionen af Nissan Leaf Nismo RC af Nissan Danmark.
Den ligner en Leaf, men Nismo er sin egen. Bil Magasinet var inviteret til praesentat­ionen af Nissan Leaf Nismo RC af Nissan Danmark.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aegte racerkabin­e
Kabinen er en aegte racerkabin­e, hvilket er kendetegne­t ved, at den ikke er ret stor, og selv om saedet er skubbet helt tilbage, er der ikke plads til mine 183 cm. Rattet kan afmonteres for lettere adgang, og det er nødvendigt, for det sidder for taet på mig og kan ikke justeres. Til gengaeld sidder alle kontakter på rattet, så de er nemme at få øje på. Speederped­alen har en kant på højre side, så min fod automatisk falder plads.
Aegte racerkabin­e Kabinen er en aegte racerkabin­e, hvilket er kendetegne­t ved, at den ikke er ret stor, og selv om saedet er skubbet helt tilbage, er der ikke plads til mine 183 cm. Rattet kan afmonteres for lettere adgang, og det er nødvendigt, for det sidder for taet på mig og kan ikke justeres. Til gengaeld sidder alle kontakter på rattet, så de er nemme at få øje på. Speederped­alen har en kant på højre side, så min fod automatisk falder plads.
 ??  ?? Identiske rammer for og bag
For og bag sidder identiske rammer, der holder hjulophaen­g med dobbelte triangler, som affjedres af vandretlig­gende fjederben – de såkaldte “pushrods”. De to elmotorer er forbundet til hjulene via hver sin gearkasse med kun ét fast gear samt et mekanisk spaerredif­ferentiale, som giver øget greb.
Identiske rammer for og bag For og bag sidder identiske rammer, der holder hjulophaen­g med dobbelte triangler, som affjedres af vandretlig­gende fjederben – de såkaldte “pushrods”. De to elmotorer er forbundet til hjulene via hver sin gearkasse med kun ét fast gear samt et mekanisk spaerredif­ferentiale, som giver øget greb.
 ??  ?? Kendt motor med masser af effekt
Mens elmotorern­e er fra den forrige Leaf, er batteripak­ken på 62 kwh fra den nye Nissan Leaf, men pakket op bag forsaedern­e, så de passer til raceren. Hvis de lå plant i racerens bund som i en Leaf, ville raceren blive for høj. De giver el nok til et paent langt race – selv når topfarten er sat til 215 km/t. 0-100 km/t klares på 3,4 sekunder.
Kendt motor med masser af effekt Mens elmotorern­e er fra den forrige Leaf, er batteripak­ken på 62 kwh fra den nye Nissan Leaf, men pakket op bag forsaedern­e, så de passer til raceren. Hvis de lå plant i racerens bund som i en Leaf, ville raceren blive for høj. De giver el nok til et paent langt race – selv når topfarten er sat til 215 km/t. 0-100 km/t klares på 3,4 sekunder.
 ??  ?? ▲
Alle synlige karrosseri­dele er bygget i kulfiber, hvorfor Nissan Leaf Nismo RC bare vejer 1.220 kg.
▲ Alle synlige karrosseri­dele er bygget i kulfiber, hvorfor Nissan Leaf Nismo RC bare vejer 1.220 kg.
 ??  ?? Leaf Nismo benytter samme lithiumion batteri som den almindelig­e Leaf, blot pakket opret.
▼
Leaf Nismo benytter samme lithiumion batteri som den almindelig­e Leaf, blot pakket opret. ▼
 ??  ?? ◀
En del af erfaringer­ne med udviklinge­n af Leaf Nismo RC bruger Nissan i sit Formel E team.
◀ En del af erfaringer­ne med udviklinge­n af Leaf Nismo RC bruger Nissan i sit Formel E team.
 ??  ?? ◀
De to motorer er de samme som i en Nissan Leaf. Det yder 161 hk stykket. 322 hk og 640 Nm i alt.
◀ De to motorer er de samme som i en Nissan Leaf. Det yder 161 hk stykket. 322 hk og 640 Nm i alt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark