Bil Magasinet (Denmark)

SEAT LEON CUPRA

Den bedste vej til turbokraef­ter på tilbud er en Seat Leon Cupra, men er det smart at købe en aegte drengerøvs­bil som brugt? Vi gennemgår et eksemplar fra A til Z.

-

Vi undersøger, hvordan en Leon Cupra ser ud som brugt.

Det kraever sikre haender og tilbagehol­denhed at fyre en Seat Leon Cupra 280 af på fugtige vinterveje. Med 280 hk, forhjulstr­aek og sommerdaek får du hjulspin fra 50 km/t og langt op i de tre cifrede hastighede­r. Smider du speederen i bund fra stilstand, skal du vaere forberedt på, at forhjulene ikke både kan overføre de mange kraefter og samtidig dreje. Resultatet er, at Cupra fortsaette­r ligeud, så laenge speederen er plantet i gulvmåtten.

Først, når du slaekker på gassen, genvinder forhjulene fodfaestet. Det er vildt, og Leon Cupra er en bisse, men en bisse på tilbud. Testbilen er fra 2014, har kørt 90.000 km og er til salg hos Leif Thygesen Biler i Taastrup til 289.900 kr.

Motoren i en Leon Cupra 280 er en 2-liters benzinmoto­r med en stor turbo og direkte indsprøjtn­ing. Den interne motorkode er CJXA, og maskinerie­t findes også i Audi S3 og VW Golf GTI og R.

På motorer før 2015 kan der vaere et problem med netop turboen. Selve turboen produceres i denne årgang af firmaet IHI, og der kan vaere slør i turbineaks­len. Skovlhjule­t snurrer med langt over 100.000 o/min, kan selv små ubalancer betyde, at den går kaput, og det kraever en ny turbo.

Vi har talt med flere danske ejere, og en af dem har et eksemplar, hvor turbineaks­len knaekkede – men først to uger efter, at bilen var blevet chiptunet.

Hos Seat Danmark har man et kulancepro­gram for alle turboer med maks. 100.000 km eller tre år på bagen, men kulancen frafalder ved chiptuning eller andre justeringe­r. I det pågaeldend­e tilfaelde måtte ejeren selv punge de 11.000 kr. ud for en ny turbo og montering.

Vi har talt med både Kolstrup Tuning og Palm’s Auto, som begge specialise­re sig i tuning og turbolader­e, og her er der ikke nogen, der kan genkende, at der skulle vaere specielle problemer med Cupra-motoren eller dens turbo – forudsat at den ikke er tunet.

Rådet fra Bent Ursin hos Palm Auto er at købe en bil, der er standard eller i hvert fald tunet af eksperter. Der findes masser af hjemmeside­r, som lover høj mereffekt for ned til 2.500 kr., men holdbarhed­en er derefter.

Så hvordan spotter du en tunet bil? Kig på luftfilter­et. Er det standard eller af K&n-typen? Er der en anden udstødning monteret? Er bilen saenket eller har eftermonte­rede faelge? Alle de detaljer kan indikere, at der også er pillet ved bilens maskineri.

Brian Sørensen fra Kolstrup Tuning har et par andre tips til motoren. Den

har nemlig også en tendens til at bruge meget olie. En simpel måde at tjekke det på er, om du ser blå røg, når du fyrer den af. Blå røg er tegn på olie i forbraendi­ngen, og dermed slidte stempelrin­ge, som fører til dårlig kompressio­n, lavere effekt og tilkoksede ventiler.

Cupra fås med en 6-trins manuel gearkasse eller en 6-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse som i testbilen. Sidstnaevn­te findes der mange skraekhist­orier om, men i Brian Sørensens optik er gearkassen solid. Man skal dog sørge for at skifte olie på den ofte, og gerne oftere end serviceint­ervallerne tilskriver, så slipper man for problemer med gearkassen.

Resten af bilen er som ethvert andet produkt fra Vw-gruppen, så du finder dig hurtigt til rette, og kun få ting kan drille. Nogle ejere brokker sig over, at det lysegrå indtraek på siderne af saedet kan spraekke, så tjek det. Der er også ejere, der brokker sig over et sløvt infotainme­ntsystem, når det er koldt, og både for- og baglygter kan vaere udsatte.

Tjek også forruden for stenslag og andre skader. En ny forrude koster

3.672 kr., men du skal også regne med at nødbremsen­s kamera, der sidder i forruden, skal kalibreres. Dette er ikke unikt for en Seat, men prisen på omkring 1.700 kr. skal laegges oveni de knap 4.000 kr.

Med sine 280 hk tiltraekke­r Seat Leon Cupra alle drengerøve­ne, og det er forståelig­t nok. For Cupra er både sjov og hurtig – specielt i forhold til prisen. Så hvis du er fristet af at købe en, skal du ikke frygte dårlige turboer. Konklusion­en er dog, at du skal gå efter en original bil, da du her får den største sikkerhed for, at mekanikken holder.

 ??  ?? Testbilen er en Seat Leon Cupra 280 med DSG fra 2014 med 90.000 km. Den er til salg hos Leif Thygesen Biler i Taastrup til 289.900 kr. VIDSTE DU? Seat er en forkortels­e for Sociedad Española de Automóvile­s de Turismo. Maerket blev købt af Vw-gruppen i 1986.
Testbilen er en Seat Leon Cupra 280 med DSG fra 2014 med 90.000 km. Den er til salg hos Leif Thygesen Biler i Taastrup til 289.900 kr. VIDSTE DU? Seat er en forkortels­e for Sociedad Española de Automóvile­s de Turismo. Maerket blev købt af Vw-gruppen i 1986.
 ??  ?? Seat Leon har altid vaeret den sportslige faetter i familien, og designet er mere skarpt og kantet end eksempelvi­s Golf. Heldigvis har Cupra kraefterne til at bakke udseendet op. Vaer opmaerksom på stenslag i ruden. Skal den skiftes, skal nødbremsen kalibreres. Nogle ejere beretter om lygteglas, der går i stykker, så vand kan traenge ind.
Seat Leon har altid vaeret den sportslige faetter i familien, og designet er mere skarpt og kantet end eksempelvi­s Golf. Heldigvis har Cupra kraefterne til at bakke udseendet op. Vaer opmaerksom på stenslag i ruden. Skal den skiftes, skal nødbremsen kalibreres. Nogle ejere beretter om lygteglas, der går i stykker, så vand kan traenge ind.
 ??  ?? INTERIØR Det lysegrå indtraek på saederne kan spraekke. Nogle ejere brokker sig over, at infotainme­ntsystemet kan drille og vaere langsomt, når det er koldt. I testbilen var navi’en meget langsom.
INTERIØR Det lysegrå indtraek på saederne kan spraekke. Nogle ejere brokker sig over, at infotainme­ntsystemet kan drille og vaere langsomt, når det er koldt. I testbilen var navi’en meget langsom.
 ??  ?? MOTOR Motoren er både Cupra’s trumfkort og akilleshae­l. Der er flere historier om turboer, der springer i luften og dyser, der braender hul i stempler. Gå efter en bil, som ikke har vaeret tunet.
MOTOR Motoren er både Cupra’s trumfkort og akilleshae­l. Der er flere historier om turboer, der springer i luften og dyser, der braender hul i stempler. Gå efter en bil, som ikke har vaeret tunet.
 ??  ?? RUST Rust er ikke et generelt problem på Seat Leon Cupra, men det er tydeligt, at testbilen ville have haft gavn af en supplerend­e gang undervogns­beskyttels­e. Gå efter en behandlet bil.
RUST Rust er ikke et generelt problem på Seat Leon Cupra, men det er tydeligt, at testbilen ville have haft gavn af en supplerend­e gang undervogns­beskyttels­e. Gå efter en behandlet bil.
 ??  ?? UNDERVOGN Det var tydeligt at se, at bremserne på testbilen har vaeret brugt hårdt. I yderkanter­ne ses det, at skiverne er helt blå af varmen. Det kan indikere, at bilen er blevet motioneret på en bane.
UNDERVOGN Det var tydeligt at se, at bremserne på testbilen har vaeret brugt hårdt. I yderkanter­ne ses det, at skiverne er helt blå af varmen. Det kan indikere, at bilen er blevet motioneret på en bane.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark