Bil Magasinet (Denmark)

KULTBILEN PROWLER

Plymouth Prowler ligner en tegneserie­bil designet og bygget af årsager, som kun amerikaner­e forstår, men som alle begejstres over. Den kom til verden i 1997, men selv om den ligner en gammeldags “hot rod” er den noget mere avanceret end som så.

- [ Tekst Mikkel Thomsager Foto A. Hansen ]

Mikkel Thomsager prøver kraefter med en af de maerkeligs­te kreationer fra guds eget land...

Den ligner en aegte hot rod med sin lave taglinje, spidse front og fritliggen­de hjul. Eneste forskel er bare, at dette ikke er en tvivlsomt ombygget bil, som er bygget i en amerikansk garage af en mand, som knap nok kan greje sit svejseappa­rat. Denne bil er produceret sådan her fra fabrikken. Den er altså designet fra bunden med nye dele, ny teknik og det nyeste udstyr. Hvad kan vaere federe?

Sådan en bil er Plymouth Prowler. Den blev designet med udgangspun­kt i en Ford hot rod fra 1933 – faktisk tog designeren, Thomas Gale, udgangspun­kt i sin egen hot rod hjemme i garagen. Og han var tro mod bilens ophav i en sådan grad, at den stadig den dag i dag synes uvirkelig.

Chrysler-koncernen stod bag produktion og udvikling af bilen, der ligner noget fra en tegneserie. I virkelighe­den var den et teknisk eksperimen­t, som lykkedes overordent­lig godt – alligevel blev den en fiasko.

Bag rattet får man en del af forklaring­en på den manglende succes. Alt fra for- til bagkofange­ren skriger V8, men det snaevre motorrum gemmer på en V6. Den har kraefter nok til at blaere sig med praestatio­ner, som kunne have gjort den til en amerikansk fortolknin­g af Mazda MX-5 og dermed sikret den succes, berømmelse og udbredelse. Men i førersaede­t opdager man hurtigt, at amerikaner­ne heller ikke med Prowler havde ambitioner om at producere en dynamisk køremaskin­e. Den styrer som en båd og føles underlig uengageret at køre, selv om alle laegger maerke til den, når man kører i trafikken. Hele øvelsen lå i stedet i måden, bilen kom til verden på.

Prowler blev praesenter­et som konceptbil på biludstill­ingen i Detroit i januar 1993 med et Plymouth-logo i snuden, som var en del af maerkeport­eføljen hos Chrysler på det tidspunkt. Det var ikke ukendt for Chrysler-koncernen at tiltraekke sig stor opmaerksom­hed på denne udstilling, for fire år før havde de praesenter­et Dodge Viper, som var en ligeså stor revolution. Viper og Plymouth Prowler ligner ikke hinanden, men retro-udgangspun­ktet og vildskaben i projektern­e var til at genkende, og efter Chrysler havde besluttet at saette Viper i produktion­en, lignede Prowler mere end en konceptbil.

“PLYMOUTH PROWLER BLEV UDVALGT SOM FORSØGSPRO­JEKT, DA DE VILLE HAVE STØRRE ERFARING MED BRUGEN AF ALUMINIUM.”

I slutningen af 80’erne var der atter kommet fart på amerikansk bilprodukt­ion. Alt foregik i højt tempo, og hos Chrysler var der nye ting, der skulle udforskes. I 1989 fik projekt “Viper” grønt lys, og selv om det handlede om at skabe en sportsvogn, var der også en underligge­nde agenda. Både designere og ingeniører satte sig for at speede udviklinge­n af bilen markant op. De ville reducere tiden, det tager at gå fra koncept til faerdig produktion­sbil. Idéen var, at det skulle reducere omkostning­erne ved at udvikle en ny bilmodel. Og Viper blev pilot-projektet i Chrysler-koncernen.

Missionen lykkedes. Efter kun tre år stod den faerdige Viper i 1992 klar på samme biludstill­ing i USA. Design og tankesaet stod Chrysler’s succesfuld­e designchef Thomas C. Gale for. Han havde en lang karriere hos Chrysler og stod bag mange succesfuld­e modeller som Dodge Neon i 1991 og Chryslers Lh-platform, der bl.a. blev brugt til 300M fra 1998.

Med Viper havde Thomas Gale ladet sig inspirere af den berømte AC Cobra, hvilket angiveligt var baggrunden for navnet “Viper”, som er en giftslange i stil med en cobra. Med Prowler tog han udgangpunk­t i sin egen hjemmebygg­ede Ford hot rod fra 1933, og han holdt sig ikke tilbage. Formerne styrede alt på bekostning af brugbarhed, bagagerum og komfort. Opbygninge­n kunne have dannet grundlag for en rigtig velkørende sportvogn. Det lykkedes til gengaeld ikke.

Formålet med bilen endte med at vaere det samme som med Viper. Prowler skulle danne udgangspun­kt for en ny produktion­steknik, som siden skulle anvendes i andre biler. Denne gang var det ikke produktion­stiden men produktion­steknikken, der var i fokus. Thomas Gale så, hvordan mange konkurrent­er arbejdede med aluminium i deres biler. Den teknik kendte Chrysler intet til, og Prowler blev udvalgt som forsøgspro­jekt, da de ville have større erfaring med brugen af alu.

Den specielle kileform udgøres således af en ramme, der er delvist limet sammen af støbte aluminiums­dele – ikke ulig Lotus Elise, der først blev lanceret i 1996. Som hos Lotus var målet at gøre bilen stiv og let med henblik på at spare braendstof, og ifølge Tom Gale var det også årsagen til, at de valgte en V6-motor frem for den V8-motor, som designet burde have nydt godt af.

Mens Dodge Viper kom til verden på rekordtid, tog Tom Gale og kolleger sig tid med Prowler for i stedet at fokusere på teknikken. Prowler stod først klar på biludstill­ingen i Detroit i 1997. Til gengaeld var den overrasken­de gennemudvi­klet med mange unikke og avancerede løsninger, som reelt gjorde det muligt at bruge en Prowler – i modsaetnin­g til Dodge Viper, som i de første udgaver i høj grad var en “udstilling­sbil” uden sikkerheds­udstyr, dørhåndtag eller sideruder.

Selv om Prowler er en åben bil med spids front og lang akselafsta­nd på 288 cm, er den meget stiv. Designet gør det nødvendigt med en transaksel­konstrukti­on. Gearkassen ligger således ved bagakslen, som udgøres af uafhaengig­e ophaeng, der i sig selv er en del af designet. Når man ser bilen lige bagfra, er konstrukti­onen tydelig, lige som de enorme baghjul. 295/40R20 var en vanvittigt daekmonter­ing i 1997.

Forhjulsop­haengene var tilsvarend­e et eksempel på en designfeat­ure, der gjorde det nødvendigt med en avanceret løsning. En hot rod skal have fritliggen­de forhjul, og for at få designet til at virke fik Prowler monteret fjederbene­ne indenbords i den spidse front, hvor der kun var plads til dem, hvis baerearmen­e skubbede til dem. Derfor er konstrukti­onen af ”pushrod”-typen, som normalt er forbeholdt superbiler.

Formen gjorde det nødvendigt at placere bilens batteri foran fjederbene­ne helt ude i den spidse naese. Det oplagte sted at placere batteriet havde vaeret i bagagerumm­et, men sådan et har Prowleren stort set ikke. Bag den krumme bagklap gemmer der sig et lille skråt rum, som er stort set ubrugeligt.

Og det er ikke, fordi kalechen optager pladsen. Den foldes ned lige bag forsaedern­e i en saerdeles kompakt løsning. Til gengaeld kraever det lidt arbejde at saette den af og på. Den er manuelt betjent, og man skal åbne den krumme bagklap, før kalechen kan traekkes op.

De mange fine løsninger går igen i kabinen, og bortset fra de indlysende udfordring­er som følge af designet er Prowler forbavsend­e gennemført og faerdiglav­et overalt. Kan man sine Chrysler produkter fra den tid, vil man genfinde mange dele fra andre Chrysler-modeller. Rattet er fra en Jeep Grand Cherokee, gearvaelge­ren er hentet i Chrysler 300M, de indvendige dørhåndtag er fra Dodge Viper, og ventilatio­nsdyserne i midterkons­ollen er lånt i MPV’EN Chrysler Voyager. Alt ser dog ud som, det er lavet til bilen, der intet sted har karakter af kitcar.

Prowler er helt tydeligt langt mere gennemarbe­jdet og faerdig end f.eks. Dodge Viper, og Prowler kom med både to airbags, nøglefri adgang og start, musik-anlaeg med separat Cd-changer, fuld elbetjenin­g af spejle og ruder.

Instrument­erne kunne formentlig vaere placeret foran føreren, men bilens kileformed­e design underbygge­s af, at det store speedomete­r sidder lige midt i bilen med to mindre sekundaere på hver side. Omdrejning­staelleren sidder på ratstammen, som det så ofte gjorde på rigtige hot rods.

Motoren er selvsagt også en Chrysler. Det kunne have vaeret en V8, men Thomas Gale valgte som naevnt den 24-ventilede 3,5-liters V6 på 214 hk, som lå i flere af maerkets modeller dengang bl.a. Chrysler Vision. Der blev produceret under 500 eksemplare­r af Prowler med den motor, før den til 1999-udgaven blev erstattet af den nye 3,5-liters V6’er på 253 hk. Det reducerede accelerati­onstiden fra 0-100 km/t fra 7,3 til 6,0 sekunder. Prowler nød godt af en vaegt på bare 1.233 kg.

Chrysler havde gjort meget for, at Prowler skulle blive en succes. Teknisk set var det en avanceret bil, også selv om køreegensk­aberne ikke var specielt dynamiske. Men Prowler blev ikke en succes. Der blev kun produceret 11.702 eksemplare­r, og den blev aldrig revideret eller opgraderet. Til sammenlign­ing blev Dodge Viper produceret i 31.500 eksemplare­r gennem fem generation­er.

“TEKNISK SET VAR DET EN UHYRE AVANCERET BIL, SELV OM KØREEGENSK­ABERNE IKKE HELT FULGTE MED.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Der blev produceret 8.532 Plymouth Prowler. I 2001 blevplymou­th-maerket nedlagt, hvorefter det blev til 3.170 Chrysler Prowler.
Der blev produceret 8.532 Plymouth Prowler. I 2001 blevplymou­th-maerket nedlagt, hvorefter det blev til 3.170 Chrysler Prowler.
 ??  ?? Designet med de centermont­erede instrument­er ser kitcar-agtig ud, men kabinen er overrasken­de gennemført og vellavet.
Designet med de centermont­erede instrument­er ser kitcar-agtig ud, men kabinen er overrasken­de gennemført og vellavet.
 ??  ?? Kalechen medvirker til at skabe den perfektet silhuet af en tidløs hot rod, som ser gammel og ny ud på én og samme tid.
Kalechen medvirker til at skabe den perfektet silhuet af en tidløs hot rod, som ser gammel og ny ud på én og samme tid.
 ??  ?? 1. 2. 3. 1. A-armene i forhjulsop­haenget er støbt i aluminium. De var bare én af udfordring­erne i projektet.
2. Bagagerumm­et er naermest ikke eksisteren­de. Den eftermonte­rede forstaerke­r fylder det stort set op.
3. Kromhjul hører til en rigtig hot rod og helst med uens størrelse. Her 225/45R17 for og 295/40R20 bag.
1. 2. 3. 1. A-armene i forhjulsop­haenget er støbt i aluminium. De var bare én af udfordring­erne i projektet. 2. Bagagerumm­et er naermest ikke eksisteren­de. Den eftermonte­rede forstaerke­r fylder det stort set op. 3. Kromhjul hører til en rigtig hot rod og helst med uens størrelse. Her 225/45R17 for og 295/40R20 bag.
 ??  ?? Laengst fremme i bilen sidder batteriet. Lige bag sidder fjederbene­ne, som er lagt indenbords for at bevare de fritliggen­de forhjul.
Laengst fremme i bilen sidder batteriet. Lige bag sidder fjederbene­ne, som er lagt indenbords for at bevare de fritliggen­de forhjul.
 ??  ?? En rigtigt hot rod har V8-motor, og der er plads til den. Chrysler valgte V6 for at give give den vanvittige bil et staenk af ansvarligh­ed.
Forskaerme­n sidder fast på selve hjulet, så de drejer med. Blinklysen­e på siden vidner om, at bilen fra starten var tiltaenkt eksport.
En rigtigt hot rod har V8-motor, og der er plads til den. Chrysler valgte V6 for at give give den vanvittige bil et staenk af ansvarligh­ed. Forskaerme­n sidder fast på selve hjulet, så de drejer med. Blinklysen­e på siden vidner om, at bilen fra starten var tiltaenkt eksport.
 ??  ?? Denne Plymouth Prowler kom til Danmark i 2009. Den er synet, men der er ikke betalt afgift. Den er til salg hos Strand Biler i Bramming.
PLYMOUTH PROWLER 1999
Pris (u. afgift) 299.000 kr. | Motor V6, 3.518 cm3, 24V Ydelse 253 hk ved 6.400 o/min, 346 Nm ved 3.950 o/min Topfart 190 km/t | 0-100 km/t 6,0 sek. Eu-miks 8,5 km/l
Denne Plymouth Prowler kom til Danmark i 2009. Den er synet, men der er ikke betalt afgift. Den er til salg hos Strand Biler i Bramming. PLYMOUTH PROWLER 1999 Pris (u. afgift) 299.000 kr. | Motor V6, 3.518 cm3, 24V Ydelse 253 hk ved 6.400 o/min, 346 Nm ved 3.950 o/min Topfart 190 km/t | 0-100 km/t 6,0 sek. Eu-miks 8,5 km/l

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark