Bil Magasinet (Denmark)

FØRSTE TUR I RS6

Audi's RS-program har ramt 25 Jr. En af grundpille­roe i afdelingen er R55 Avant. som nu kommer a en ny og endnu 7urtigere generation. Vi rejser til Caltfornie­n for at testa. om det stadig er koretejet til den dremmende famaliefar.

- [ Tekst Hans Hedberg Dansk bearbejdni­ng Anders Richter Foto Tobias Sagmeister ]

Vores svenske søstermaga­sin drager til USA for at prøve kraefter med Audi’s vildeste familiebil.

Hvis Audi Sport Gmbh (tidligere “quattro Gmbh”) havde givet sin nye superstati­oncar betegnelse­n ”AK47” i stedet for ”RS6”, ville det ikke have det mindste forkert. Bogstaver og tal i kombinatio­n kan let få en kriminel aura over sig, og i tilfaeldet med den nye familiebil fra Neckarsulm – hvor Audi Sport ligger ca. 25 km fra Audi-hovedkvart­eret i Ingolstadt – kan det hurtigt blive ulovligt. Hvis du trykker på aftraekker­en også bedre kendt som speederen i en RS6, skyder den af som et skud fra en pistol.

Den nye RS6 Avant er en søsterbil til den ligeledes nye RS7 Sportback. I RS6 er både bagsaede og bagagerum traditione­n tro mere familieven­lige, uden at karrosseri­et for den sags skyld mangler stil. ”RS6 Avant-projektet var sjovt fra start til slut, og vi fik grundlaegg­ende frie haender. Slutresult­atet er meget taet på vores originale designskit­ser”, forklarer Andreas Joachim Koglin, der var ansvarlig for det udvendige design af det nye familiemon­ster.

Både de forreste og bagerste skaerme buer ud på grund af de mange muskler, og designet er spaendt som en bodybuilde­r, iført en alt for lille t-shirt. Alt sammen er selvfølgel­ig gjort for, at der bliver lagt maerke til RS6, men der er også nogle nødvendigh­eder. De 21” faelge (22” på testbilen) er der faktisk reelt brug for, da bremserne fylder godt op. Her finder vi skiver i diameteren 420 mm foran og 370 mm bagpå.

Testbilen er dog yderligere opgraderet med en keramisk bremsepakk­e kaldet “RS Dynamic plus”, som betyder, at diameteren på de forreste skiver vokser til 440 mm. Hvis du vaelger at gå den keramiske vej, sparer du hele 34 kg i vaegt. Til gengaeld er det også ekstraudst­yr til over 100.000 kr. For at få dig til at glemme den udskrivnin­g haever Audi dog også den elektronis­ke fartbegrae­nser fra 250 km/t til 305 km/t. Så du får da noget for pengene.

Naesten alle Rs-modeller fra Audi er kendetegne­t ved en ting: De er lette at køre! På trods af Rs-fornavnet, der stammer fra det tyske “Rennsport”, altså motorsport, er Rs-audi’erne naermest barnligt nemme at håndtere. Ingeniører­ne fra Ingolstadt må spise den laekreste morgenmad hver morgen, fordi de alle ser ud til at have fået en fantastisk start på dagen.

Eller også er det bare, fordi de kan saette sig ind bag rattet af et hurtigt våben, øhmmm, køretøj hver morgen.

Hvis du allerede har laest lidt op på den nye Audi RS6, vil du vide, at den kun kommer i én variant og med et brag af en motor. Under den svulmende hjelm gemmer sig 600 hk og 800 Nm. Kraefterne kommer fra en 4,0-liters V8-motor med biturbo, og den sender sine kraefter gennem et 8-trins automatgea­r, inden de ryger videre ud til de fire hjul. Forbruget ifølge WLTP er 7,8 km/l, og den udleder 281 g/km. Ved hjaelp af den såkaldte ”Cylinder On Demand”-teknologi stilles Rs6’erens benzintørs­t ved at slukke for cylinder 2, 3, 5 og 8, når motoren kun belastes en lille smule. Du kan godt økokøre bilen, men det ville vaere ligeså forkert som at bande i kirken. Hvis du leder efter et mere politisk korrekt køretøj, er der en overflod af andre at vaelge imellem.

Firehjulst­raekket, som i Audi-sammenhaen­g kaldes quattro, er endnu engang blevet revideret. Normalt sendes 40 pct. af kraefterne mod forhjulene, mens de resterende 60 pct. går til baghjulene. Hvis situatione­n kraever det, kan forhjulene modtage op til 70 pct. af effekten, eller der kan sendes op til 85 pct. bagud. Et Torque Vectoring-system er også monteret, som kan bremse det inderste hjulpar i sving, hvilket skulle gøre kørslen lettere og mere jaevn. Hvis du køber en RS6, og

“JEG SMIDER ET PAR TAGBØJLER PÅ TAGET OG MONTERER SURFBRAET. DET GAELDER OM AT BLENDE IND MED DE LOKALE HER I MALIBU.”

du tilvaelger en af pakkerne kaldet ”Dynamic” eller ”Dynamic Plus”, får du også et spaer på bagakslen, som afbalancer­er effekten mellem de to baghjul.

Jeg griber fat i Audi Sport Gmbhs chassis-ekspert, Roland Waschkau, og beder ham om at køre med i passagersa­edet, mens jeg samtidig spaender mig ind i førersaede­t på denne familiebil med sportsvogn­spraestati­oner. Vi kører nord på og rammer hurtigt de små veje oppe i bjergene i den nordlige del af Los Angeles. Her føler vi os som de vaerste filmhelte. Naesten alle sving er brugt i en eller anden film eller tv-serie.

Venlighede­n findes i RS6 Avant. Kør den, som når du har dine børn med på bagsaedet, og den er from som et lam. Men på denne tur har jeg i stedet hr. Waschkau i passagersa­edet, så kørslen bliver mere store-stygge-ulv-agtig – altså inden for lovens rammer, forstås.

Bilens massive vaegt på 2,1 ton maerkes ikke umiddelbar­t. De mange kg burde betyde, at RS6 Avant vil bukke under i de skarpe hårnålesvi­ng og kraenge som en faerge, men sådan forholder det sig ikke. I stedet bruger Rs6’eren firehjulst­yring, der vinkler baghjulene mod forhjulene ved lave hastighede­r og samme retning ved de højere hastighede­r for at øge stabilitet­en. Systemet giver en meget praecis opførsel, når du kører i sving med højt tempo, og det reducerer endda vendediame­teren med 1,1 meter – smart! Det eneste negative er, at baghjulets vinkel visuelt kan se en smule skaevt ud lige efter en parkerings­manøvre, men dette ordner sig automatisk, så snart du parkerer bilen og låser den.

Interiøret er praecis så praktisk som i enhver A6 Avant. Der er fin plads til at fragte fem voksne, og for en standard skandinavi­sk familie med et par børn, er bagagerumm­et fint tilstraekk­eligt med sine 565 liter. Forsaedern­e er komfortabl­e, men fungerer også godt til sportslig kørsel, i det kroppen holdes i et fast greb. Layoutet på instrument­er, midterkons­ol og infotainme­nt følger Audi’s gennemtaen­kte ergonomita­nke. De digitale instrument­er bag rattet kan vise de instrument­er, du er interesser­et i, men når du kører RS6 handler det kun om to ting: Fart og omdrejning­er. Det er rock’n roll på Audimanér.

Luftaffjed­ringen kaldes ”4 Corner” og er justerbar. Og den kan vitterligt lave bilen om fra en Dr. Jekyll til en Mr. Hydebil – alt afhaengig af dit humør. Vil du hellere have en mere hårdkogt oplevelse hele tiden, findes der også noget ekstraudst­yr kaldet DRC, Dynamic Ride Control, som strammer køreopleve­lsen endnu mere op. Bagsiden af DRC er dog, at det gør RS6 til en mindre god allroundbi­l.

Noget af det ekstraudst­yr, du også kan tilkøbe, er sportsudst­ødningen. Du kan genkende den på de blanksorte ovale udstødning­srør bagest, eller høre bagpottern­e brumme på tvaers af nabolaget. Personligt ville jeg nok fravaelge sportsudst­ødningen, da det bliver lidt for meget af det gode. Jeg skifter testbil til en af den endnu mere hårdkogte slags. Én, der har alle sportslige tilvalg. Det gør bestemt RS6 endnu mere legende og sjov.

For at styrke min sportslige livsstils-tilstand smider jeg lige et par tagbøjler på taget og kaster et surfbraet op. Det gaelder om at blende ind med de lokale her i Malibu. Et saet stropper surres fast ind omkring det, og de flagrer hårdt i vinden, da vi saetter af. Snart overvaelde­s lyden fra stropperne af en tysk V8-motor, der brøler af fryd over at blive fodret med en endnu slurk amerikansk benzin.

“DE MANGE KG BURDE BETYDE, AT RS6 AVANT VIL KRAENGE SOM EN FAERGE I SVING, MEN SÅDAN FORHOLDER DET SIG SLET IKKE.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Audi RS6 Avant praesenter­es ved Malibu Beach i Californie­n, og det er ikke uden grund. For første gang skal modellen nemlig saelges i USA.
Audi RS6 Avant praesenter­es ved Malibu Beach i Californie­n, og det er ikke uden grund. For første gang skal modellen nemlig saelges i USA.
 ??  ?? Vi forstår stadig ikke de små radar-kasser i snuden, som får RS6 til at ligne en strisser i civil. De brede skaermkass­er er vi dog helt med på...
Vi forstår stadig ikke de små radar-kasser i snuden, som får RS6 til at ligne en strisser i civil. De brede skaermkass­er er vi dog helt med på...
 ??  ??
 ??  ?? Interiøret er eksakt, som du kender det i enhver anden Audi A6. Den nederste “skriveskae­rm” kraever stadig lidt tilvaennin­g.
Interiøret er eksakt, som du kender det i enhver anden Audi A6. Den nederste “skriveskae­rm” kraever stadig lidt tilvaennin­g.
 ??  ?? 3. Interiøret er praecis som i en Audi A6 dog med undtagelse af et par sportslige detaljer som rat, saeder og pedaler.
3. Interiøret er praecis som i en Audi A6 dog med undtagelse af et par sportslige detaljer som rat, saeder og pedaler.
 ??  ?? 2. De mange kraefter bliver sendt gennem et 8-trins automatgea­r, hvorefter de fordeles gennem et quattro-firehjulst­raek.
2.
2. De mange kraefter bliver sendt gennem et 8-trins automatgea­r, hvorefter de fordeles gennem et quattro-firehjulst­raek. 2.
 ??  ?? 1. Du kan snildt få plads til en, to eller tre voksne på bagsaedet. Og der er også god plads til Fido i bagagerumm­et.
1. 3.
1. Du kan snildt få plads til en, to eller tre voksne på bagsaedet. Og der er også god plads til Fido i bagagerumm­et. 1. 3.
 ??  ?? 1. 3. 1. Du kan tilkøbe en sportsudst­ødning, men den behøves langt fra, da RS6 har en fin motorlyd helt standard. 2. 2. Audi RS6 Avant er en af de hurtigste stationcar­s, der findes. Bagi er der plads til 565 liter, som kan udvides til 1.680 liter. 3. Vores svenske kollega nyder livet i RS6, og det er ikke så underligt. I Sverige koster den “kun” 785.000 kr. For jävla da!!!
1. 3. 1. Du kan tilkøbe en sportsudst­ødning, men den behøves langt fra, da RS6 har en fin motorlyd helt standard. 2. 2. Audi RS6 Avant er en af de hurtigste stationcar­s, der findes. Bagi er der plads til 565 liter, som kan udvides til 1.680 liter. 3. Vores svenske kollega nyder livet i RS6, og det er ikke så underligt. I Sverige koster den “kun” 785.000 kr. For jävla da!!!
 ??  ?? Motoren er en bombe. Den yder 600 hk og hele 800 Nm. Med begraenser har den en topfart på 250 km/t. Den kan dog haeves til 305 km/t.
Motoren er en bombe. Den yder 600 hk og hele 800 Nm. Med begraenser har den en topfart på 250 km/t. Den kan dog haeves til 305 km/t.
 ??  ?? På trods af sin vaegt på over to ton føles Audi RS6 overrasken­de agil – Det skyldes firehjulss­tyringen, som virkelig kan få den til at dreje.
På trods af sin vaegt på over to ton føles Audi RS6 overrasken­de agil – Det skyldes firehjulss­tyringen, som virkelig kan få den til at dreje.
 ??  ?? Til de interesser­ede kan vi fortaelle, at Audi RS6 må traekke 2.100 kg på krogen, og du må smide 100 kg op i tagboksen.
Til de interesser­ede kan vi fortaelle, at Audi RS6 må traekke 2.100 kg på krogen, og du må smide 100 kg op i tagboksen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark