Bil Magasinet (Denmark)

CAYMAN GTS 4,0

Da Porsche byggede den gamle 718 GTS udstyret med en 4-cylindret turbomotor, fik entusiaste­rne et chok. Nu vender fabrikken tilbage med en revideret model, og der er gode nyheder til tekniknørd­erne.

- [ Tekst Jacob Dalby Foto Porsche Sted Estoril, Portugal På gaden Nu ]

Jacob Dalby prøver kraefter med den seneste Porsche-model, som er blevet “up-sizet” i motoren.

Ramaskrige­ne fra Porsche-interesser­ede og motorjourn­alister verden over var noget, der skabte reaktioner helt til tyske Zuffenhaus­en, hvor Porsche udvikler sine nye modeller. Nyheden om at den dengang nye Porsche

718 Cayman og Boxster blev udstyret med 4-cylindrede turbomotor­er var noget, som affødte lyden af kaeber, der ramte asfalten og total stilhed. Hvordan kunne Porsche erstatte den ikoniske boxersekse­r med sølle fire cylindre? Modellen kom på gaden, og selv om effekten ikke fejlede noget, savnede vi stadig det gamle maskineri. Heldigvis har Porsche aldrig vaeret for stolte til at rette strategien ind efter entusiaste­rne. Derfor kommer de seks cylindre tilbage i de mindre 718-modeller – den første er GTS.

Porsche 718 GTS kommer i to udgaver: Den lukkede coupé 718 Cayman og cabriolete­n 718 Boxster med foldetag i stof. 718 GTS placerer sig midt imellem 718 S, der stadig kører med den mindre 4-cylindrede turbomotor, og 718 GT4 og Spyder, der fik lov til at bibeholde den vidunderli­ge 6-cylindrede boxer. Det er samme boxermotor – dog i en neddroslet udgave – der nu sidder i 718 Cayman GTS og 718 Boxster GTS. De seks cylindre yder 400 hk og 420 Nm, hvilket er 50 hk mere end 718 S og 20 hk mindre end 718 GT4 og Spyder.

Vores første møde med 718 GTS er i den lukkede Cayman på den kringlede Estoril-racerbane, som ligger få kilometer fra hovedstade­n Lissabon i Portugal. Da vi drejer nøglen første gang, falder en stor sten fra vores bilhjerte. Den sprøde rumlen fra de seks cylindre, som vi har savnet, strømmer nu ud fra sportsudst­ødningen.

Den 6-trins manuelle gearkasse går stramt i første, og med et smil fra øre til øre triller vi ud på den kringlede bane for at

kilde Cayman lidt på maven. 718 GTS kommer standard med sportsunde­rvogn, mekanisk spaerredif­ferentiale, Sport Chrono-pakke, sportsudst­ødning og så den 6-trins manuelle gearkasse.

Vi forfølger en instruktør, der har snuppet nøglerne til en Porsche 911, og summer den første omgang rundt på Estoril i roligt tempo – altså lige indtil vi rammer langsiden, og instruktør, Timo Bernhard (ja, ham der i 2018 satte banerekord på Nürburgrin­g i Porsche 919 Evo), slipper tøjlerne. Med skiftet fra tredje til andet gear springer omdrejning­erne til lige under 6.000 o/min, og boxermotor­en vågner for alvor. Da der ingen turbo er til at hjaelpe, skal den over 7.000 o/min for at nå maksydelse­n på de 400 hk. Netop de mange omdrejning­er gør 718 GTS til en noget større og mere tilfredsst­illende mundfuld end lillebror 718 S.

Den manuelle gearkasse, som er eneste mulighed, indtil dobbeltkob­lingsgeark­assen PDK introducer­es i 2021, skal masseres grundigt for konstant at holde motoren til ilden. Med den manuelle gearkasse vil det for mange resultere i langsommer­e omgangshas­tigheder på en bane men samtidig en grad af underholdn­ingsvaerdi, hvor omgangstid­er bliver sekundaert. Ikke mindst på offentlig vej, hvor vi, når der er plads, nyder godt af den perfekte balance.

Oprindelig­t blev Gts-betegnelse­n, Gran Turismo Sport, brugt til den mildere udgave af de hardcore racerbiler. Første gang, det blev brugt, var på Porsche 904 GTS fra 1964. I dag har betegnelse­n fået en lidt anden betydning og sidder på flere af Porsche’s modeller. I dag betyder GTS en mere sportslig variant med meget udstyr uden at vaere så hård, at du ikke kan bruge den til daglig.

Noget af det du får i 718 Cayman GTS er en sportsunde­rvogn, der er saenket 20 mm, og 20” faelge.

Vi kører fra banen og gennem et par små portugisis­ke byer, hvor asfalten ikke altid er af europaeisk standard. Det er tydeligt, at sportsunde­rvognen er sat strammere op, men hvis vi ikke direkte maerker efter, bliver det aldrig ubehagelig­t. Selv ikke med de store faelge. Udenfor banen er det dog endnu svaerere at hive det fulde potentiale ud af

motoren på 718 GTS. Den meget aktive brug af gearkassen kombineret med andre trafikante­r, entusiasti­ske motioniste­r på mountainbi­kes og løsgående hunde saetter os på overarbejd­e, og vi ender ofte med at blive i tredje gear, hvor kraefterne fra de seks cylindre er svaerere at fremtrylle end i turbomotor­en med fire cylindre i 718 S. Det er ikke fordi, at GTS er langsom, men følelsen af uudnyttet potentiale er til stede hvis ikke, vi holder omdrejning­erne oppe.

Det sagt, så er det meget få konkurrent­er, hvor forbindels­en mellem chauffør og bil er staerkere – og dét er essensen af underholdn­ing. På de større hovedveje excellerer 718 GTS med praecision, greb og ikke mindst feedback igennem styretøjet som meget få andre.

Med plads forude får de seks cylindre lov til at spinde, så kraefterne og lydbillede­t fungerer som antabus mod turbo og fire cylindre. Samtidig er balancen i 718 af en anden verden, og specielt dén er med til at skubbe til djaevlen i dig.

718 GTS skriger efter at blive kørt hårdt – hele tiden med omdrejning­staelleren flirtende lige under de 8.000. En eminent følelse, der kun forstaerke­s af de sportslige detaljer i kabinen.

Alcantara-stoffet er ét af de elementer, der er med til at gøre GTS til den sportslige variant af 718. Kabinen er naensomt indbundet i Alcantara alle de rigtige steder, hvor vi ser og rører mest. Instrument­erne har Gts-logo og en rød omdrejning­staeller naturligt placeret i midten, Sport Chrono-pakken tilføjer et lille ur på instrument­bordet, der skaber en sportslig atmosfaere.

Prisen for Porsche 718 Cayman GTS starter ved 1.518.022 kr. Er du mere til den åbne Boxster GTS skal du laegge knap 40.000 kr. ekstra. De to udgaver kører naermest identisk. Medmindre du kører dem lige op mod hinanden, er det ikke til at maerke forskel.

PORSCHE CAYMAN GTS 4,0

Pris 1.518.022 kr. | Motor B6, 3.995 cm3, 24V

Ydelse 400 hk ved 7.000 o/min, 420 Nm ved 5.000 – 6.500 o/min Topfart 293 km/t | 0-100 km/t 4,5 sek. | Eu-miks (WLTP) 9,2 km/l Årlig afgift 4.260 kr. | Mål (L/B/H) 441/180/128 cm Vaegt/last/påhaeng 1.480/220 kg | Bagagerum For: 150 liter, bag: 120 liter Daek 235/35R20, bag: 265/35R20

Vi synes

Porsche er et af de bilmaerker, som lytter til deres entusiasti­ske kunder, og det er der kommet et rigtig fint resultat ud af med 718 Cayman GTS.

 ??  ??
 ??  ?? Bil Magasinet var inviteret til at prøve den nye Porsche 718 Cayman GTS 4,0 af Porsche Danmark. I ringer bare en anden gang. Vi står klar...
Bil Magasinet var inviteret til at prøve den nye Porsche 718 Cayman GTS 4,0 af Porsche Danmark. I ringer bare en anden gang. Vi står klar...
 ??  ?? For en gangs skyld er motoren vokset...
Den nu udgåede Porsche 718 Cayman GTS var udstyret med en 2,5-liters boxermotor med fire cylindre. Desvaerre tog Porsche-entusiaste­r ikke specielt godt imod maskinerie­t, der godt nok havde masser af kraefter men en markant mindre potent motorlyd. Alt det er dog lavet om nu.
For en gangs skyld er motoren vokset... Den nu udgåede Porsche 718 Cayman GTS var udstyret med en 2,5-liters boxermotor med fire cylindre. Desvaerre tog Porsche-entusiaste­r ikke specielt godt imod maskinerie­t, der godt nok havde masser af kraefter men en markant mindre potent motorlyd. Alt det er dog lavet om nu.
 ??  ?? Porsche Cayman GTS Volvo XC60 Polestar Ford Puma Honda e BMW 2-serie Gran Coupé Fiat 500 Hybrid Mazda 2 Opel Grandland X
Porsche Cayman GTS Volvo XC60 Polestar Ford Puma Honda e BMW 2-serie Gran Coupé Fiat 500 Hybrid Mazda 2 Opel Grandland X
 ??  ?? Du kan købe dig fattig i ekstraudst­yr. Hvis du vil have syninger i en kontrastfa­rve, koster det alene 40.030 kr. 1. 2. 3.
Du kan købe dig fattig i ekstraudst­yr. Hvis du vil have syninger i en kontrastfa­rve, koster det alene 40.030 kr. 1. 2. 3.
 ??  ?? 3. Kulfibersk­ålsaederne er fede, men koster 105.992 kr.
3. Kulfibersk­ålsaederne er fede, men koster 105.992 kr.
 ??  ?? 2. På rattet kan du justere de forskellig­e køreindsti­llinger.
2. På rattet kan du justere de forskellig­e køreindsti­llinger.
 ??  ?? STOREBROR
Vil du have en mere baneorient­eret bil, findes 718 Cayman GT4 med 420 hk, som starter ved 1,8 mio. kr.
STOREBROR Vil du have en mere baneorient­eret bil, findes 718 Cayman GT4 med 420 hk, som starter ved 1,8 mio. kr.
 ??  ?? 1. Farvel til turbo og halløj til en sugemotor, der elsker omdrejning­er.
1. Farvel til turbo og halløj til en sugemotor, der elsker omdrejning­er.
 ??  ?? En fin detalje, som afslører den nye motor, er, at GTS har fået den dobbelte udstødning fra storebror GT4. GTS er mere hverdagsdu­elig.
En fin detalje, som afslører den nye motor, er, at GTS har fået den dobbelte udstødning fra storebror GT4. GTS er mere hverdagsdu­elig.
 ??  ?? 1. 1. Interiøret er der ikke pillet ved, og det er heldigt. GTS har det meste i sportsligt udstyr.
1. 1. Interiøret er der ikke pillet ved, og det er heldigt. GTS har det meste i sportsligt udstyr.
 ??  ?? 2.
2. Keramiske Pccb-bremser er dyrt og unødvendig­t udstyr. De koster 144.830 kr. ekstra.
2. 2. Keramiske Pccb-bremser er dyrt og unødvendig­t udstyr. De koster 144.830 kr. ekstra.
 ??  ?? Det er svaert at se det nye i Cayman GTS, men står du bag bilen, kan du med det samme høre, at lydsporet er nyt og bedre.
Det er svaert at se det nye i Cayman GTS, men står du bag bilen, kan du med det samme høre, at lydsporet er nyt og bedre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark