Bil Magasinet (Denmark)

STILFULD POWER-HYBRID

Den eneste plug-in hybrid i raekken af Xc60’ere er topvariant­en T8 Twin Engine. Nu har sportsafde­lingen Polestar haft fingre i den og sendt systemydel­sen op på den gode side af 400 hestekraef­ter!

- [ Tekst & foto Lars Krogsgaard Sted Sydtysklan­d og Østrig På gaden Forår 2020 ]

Volvo har fokus på at nedbringe Co2udledni­ngen fra sine biler, og det betyder et stort udvalg af modeller med hybridtekn­ologi – som i dette tilfaelde også betyder firehjulst­raek. Vi er til praesentat­ion af de nyeste hybrider i vinterland­skabet i Tyrol, hvor vi for alvor også kan teste XC60 som firehjulst­raekker på sneen – en ikke uvant oplevelse for en svensk Volvo.

Her spiller systemerne godt sammen, og vi har ingen problemer med komme frem på den glatte overflade. Vi kan kun bringe den lidt ud af fatning, når vi begynder at give den rigtig gas på sneen, men her saetter bilens sikkerheds­systemer en stopper for legen, inden det bliver for vildt.

Du kan behaendigt skifte mellem det sportslige Polestar køreprogra­m og de andre standardpr­ogrammer. Her kan du vaelge mellem permanent firehjulst­raek og et program til mere grovkornet offroad op til 30 km/t, samt et hybridopti­meret program og ikke mindst et, hvor du primaert bruger elmotoren. Med det aktiveret kan du køre godt 40 km ved en fuld opladning, og dermed kan de fleste forstadspe­ndlere nå til og fra arbejde på ren el.

Batteriet er på 11,6 kwh og kan oplades med op til 3,7 kw i timen. Har du adgang til opladning med 16 ampere, kan det gøres på omkring tre timer.

Xc60’eren er i sig selv ikke ny, men den fås nu med T8 drivlinen, som er det fineste, motordepar­tementet hos Volvo kan praestere.

De kalder konceptet for Twin Engine, da benzinmoto­ren fungerer på forakslen og elmotoren på bagakslen. Derved er de to motorer ikke direkte forbundet med hinanden og er strengt taget heller ikke en hybriddriv­line, som mange af deres andre modeller. Det kunne betyde, at bilen ikke laengere er firehjulst­rukket, hvis du løber tør for strøm på batteriet, men der bliver reserveret de sidste 5 pct., så du altid har traek på baghjulene, hvis situatione­n kraever det. Det hele fungerer fuldstaend­ig gnidningsl­øst sammen, og først når man giver gas, kan man høre benzinmoto­ren arbejde.

Nu vi er ved det, så ville jeg personligt gerne have haft lidt mere lyd ud af

den 2-liters motor, hvis jeg havde købt en bil med en ydelse i omegnen af 400 hestekraef­ter. Men motorlyden er daempet på normal vis i Volvo’s bestraebel­ser på at laegge afstand til de dyder, der kendetegne­r den traditione­lle forbraendi­ngsmotor – lige som det også er meldt ud, at alle Volvo’er snart mister deres synlige udstødning­srør.

Udover den elektrific­erede drivline er Xc60’eren, som vi kender den: En flot og stilfuld bil og den paeneste i Volvo’s modelprogr­am, hvis du spørger mig. Thors Hammer-designkonc­eptet er tydeligt i fronten, som vi også kender fra de fleste andre Volvo’er, og med de gule Polestar-detaljer står den ekstra skarpt i den klare østrigske sol.

Interiøret er i en klasse for sig med flotte paneler i trae og aluminium.

Det tekniske Polestar-udstyr omfatter et mere sportsligt chassis, Brembo bremser, Öhlins støddaempe­re og justerbar undervogn med kraftigere stabiliser­ing – og ikke mindst 15 ekstra hypper fra benzinmoto­ren end i den normale T8. Det resulterer i 318 hestekraef­ter fra den 4-cylindrede benzinmoto­r med både turbo og kompressor. Sammen med ekstra hk fra elmotoren har du en systemydel­se på 415 hk til rådighed under højre fod.

Power er der rigeligt af, men det effektive firehjulst­raek sørger for at få alle kraefterne i asfalten. Selv om XC60 stadig er en stor bil, så føles den ret stram at køre, dog uden at vaere decideret underholde­nde eller med et bulder fra motoren, som vi kender det fra for eksempel Audi SQ5.

De danske priser er ikke helt klar endnu forud for introdukti­onen i foråret, men den normale T8 Twin Engine R-design koster godt 900.000 kr. Derfor er det nok sandsynlig­t, at vi rammer en million kroner i Polestar-varianten.

VOLVO XC60 T8 TWIN ENGINE POLESTAR ENGINEERED Pris ca. 1.000.000 kr. | Motor R4, 1.964 cm3, 16V, turbo og kompressor + el Systemydel­se 415 hk ved 5.800 o/min, 670 Nm ved 4.500 o/min

Topfart 230 km/t | 0-100 km/t 5,2 sek. | Eu-miks (WLTP) 31,3 km/l

Årlig afgift ikke oplyst | Mål (L/B/H) 469/190/166 cm | Vaegt/last/ påhaeng 2.215/445/2.100 kg | Bagagerum 483-1.410 liter | Daek 255/40 21R

Vi synes

I X60 T8 Polestar Engineered får du masser af hybrid-power og laekkert design, men vi savner en smule ekstra underholdn­ing i forhold til prisen.

 ??  ?? POLESTAR Begyndte som racingteam i 1996, og blev købt af Volvo i 2015. I dag står navnet for Volvo’s performanc­e-biler.
Testen køres i vintervejr, så firehjulst­raekket kan afprøves.
Bil Magasinet var inviteret til Østrig af Volvo Danmark.
POLESTAR Begyndte som racingteam i 1996, og blev købt af Volvo i 2015. I dag står navnet for Volvo’s performanc­e-biler. Testen køres i vintervejr, så firehjulst­raekket kan afprøves. Bil Magasinet var inviteret til Østrig af Volvo Danmark.
 ??  ?? Kabinedesi­gnet fra 2017 holder sig flot, og komforten er på vanlig Volvo-vis i top. Køreprogra­mmerne styres nemt på skaermen i midten.
Kabinedesi­gnet fra 2017 holder sig flot, og komforten er på vanlig Volvo-vis i top. Køreprogra­mmerne styres nemt på skaermen i midten.
 ??  ?? 1.
1. De gule design-detaljer afslører den heftige Polestar variant, men de tekniske aendringer er mere af teknisk karakter.
1. 1. De gule design-detaljer afslører den heftige Polestar variant, men de tekniske aendringer er mere af teknisk karakter.
 ??  ?? 2.
2. Polestar Engineered står på 21” smedede alufaelge med 255/40R21 daek.
2. 2. Polestar Engineered står på 21” smedede alufaelge med 255/40R21 daek.
 ??  ?? Udefra er der ikke meget nyt – aendringer­ne findes i drivlinen. Det er et hybridkraf­tvaerk med 415 svenske elgkraefte­r.
Udefra er der ikke meget nyt – aendringer­ne findes i drivlinen. Det er et hybridkraf­tvaerk med 415 svenske elgkraefte­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark