Bil Magasinet (Denmark)

FORD’S KATTEDYR SKIFTER PELS

Var du bilentusia­st, før internette­t slog igennem, husker du nok Puma som en lille coupé baseret på Ford Fiesta. Nu har Ford igen sat et Puma-emblem på noget Fiesta-mekanik, men denne gang i form af en rummelig crossover.

- [ Tekst Søren Juul Foto Søren Juul & Stuart Price Sted Malaga, Spanien På gaden Nu ]

Sidst, jeg sad bag rattet af Ford Puma, var den lille, lav og ude foran snurrede en ivrig 1,7-liters sugemotor udviklet af Yamaha. Den elskede omdrejning­er og skulle betjenes med en praecis close-ratio gearkasse. Efter 250.000 km taesk var undervogne­n så ramt af gigt, at kattedyret humpede gennem sving, men den var godt selskab, og jeg håbede, at Ford ville lave en efterfølge­r. Den er her nu.

De første billeder af den nye Puma fik undertegne­de til at slå bordet, så kaffekoppe­n lettede. I stedet for en coupé sidder emblemet nu på en høj og spøjs faetter med en overrasket fiskemund.

Vi er taget til Spanien for at skaelde ud, men planen bliver hurtigt droppet, da vi møder en Puma-flok i Malaga-lufthavn. Den lille crossover ser nemlig kaek ud. De overdaekke­de Led-forlygter ligner dem på superbilen Ford GT, og skråt bagfra syner Puma enormt rummelig. Praecis som i 1997 leverer Fiesta byggestene­ne til Puma. Ford har forhøjet, forlaenget og strakt platformen, så Puma passer ind mellem den faele minisuv Ecosport og den højbenende Ford Focus Active.

Vi slipper Puma løs på nogle episke bjergveje fra den spanske kyst og op omkring byen Ronda i de andalusisk­e bjerge. Der er blot en 1,0-liters benzinmoto­r på arbejde ude foran, men med tilskud fra en lille elmotor springer Puma frem uden tøven.

Der står Ecoboost Hybrid på bagsmaekke­n, men den nye Puma kan altså ikke køre på ren el som f.eks. Toyota’s hybridbile­r. Det er en “mild-hybrid” (MHEV), hvor en lille elmotor/starter/ generator får el fra og lader på et lille 48V-batteri i bagagerumm­et til at forbedre braendstof­økonomien. Det udfylder samtidig de små huller i momentkurv­en ved lave motoromdre­jninger, hvor turbolader­en endnu ikke er kommet op i omdrejning­er.

Det er praktisk, for der klemmes 155 hk ud af topmodelle­n med hjaelp fra en stor turbolader. Uden eltilskud kunne den have lidt under seriøs turbotøven i bunden af omdrejning­sfeltet. Men med op til 50 el-nm virker Puma frisk i antrittet, omend motorlyden af og til er lidt grov. Noget af det opstår, når det 3-cylindrede maskineri lukker ned for

en af cylindrene for at spare braendstof.

Den nye Ford Puma fås også med 125 mildhybrid-hk, som vil vaere rigeligt for de fleste. Den traekker også godt i mellemområ­det, og kun når du bevaeger dig over 100 km/t, savner du overskudet, du får i den 155-hestes variant.

En automatgea­rkasse ville vaere en logisk partner med mild-hybrid-teknikken, men Ford tilbyder kun 6-trins manuelt gear. Til sommer kommer en non-hybrid 1,0 Ecoboost-motor med

125 hk og 7-trins dobbeltkob­lingsgear samt en 1,5-liters Ecoblue-dieselmoto­r med 120 hk og manuelt gear, hvis du skal køre langt.

Venter du laenge nok, kommer der nok også en heftig Puma ST med motoren fra Fiesta ST, for vi har set spionbille­der af en Puma med store skørter i aktion på Nürburgrin­g.

Styretøjet føles mindre praecist omkring midterstil­lingen end i en Fiesta,

og man sidder ikke tilbage med samme fornemmels­e af, at bilen gerne letter et bagben for at hjaelpe snuden rundt i de skarpeste sving. Hårdt presset begynder Puma at afsløre sit slaegtskab med Fiesta og tager kurverne med en afmålt entusiasme.

Bagvognen er ikke helt så død som i konkurrent­erne, og forhjulene bider sig godt fast i asfalten for en bil af den her type. Pudsigt nok virker Puma mest veloplagt at køre uden sportsunde­rvognen, der følger med det dyreste St-line udstyr. De fastere fjedre koster på affjedring­skomforten og får bilen til at danse mindre entusiasti­sk gennem svingene.

Køreegensk­aberne overskygge­r dog ikke, at den nye Puma har specialise­ret sig i livet som praktisk familiebil. Bagklappen kan åbnes håndfrit ved at vifte med foden under kofangerne.

Nedenunder praesenter­es man for et par smarte partytrick­s i klassen for små crossovers: Hattehylde­n følger bagklappen op og stjaeler ikke plads, når bilen skal laesses. Under gulvet i det 401 liter store bagagerum finder du et dybt og firkantet lastrum på 80 ekstra liter, som gør det muligt at køre med høje ting lodret i bilen – som f.eks. et par golftasker. Eller du kan bruge det til dine

beskidte waders fra fisketuren. Megabox’en, som Ford kalder den, er nemlig vandtaet og slidstaerk, så du kan spule den med en haveslange og lukke vandet ud gennem en bundprop, smart! Vi bruger den i stedet til et par kabinetrol­leys, som står fikst i spaend i stedet for at rasle rundt, når bilen kører.

Bag rattet er der som forventet Fiesta-stemning, men med bedre udsyn over trafikken. Der mangler ikke ligefrem udstyr. Testbilen har digital instrument­ering, en 8” trykfølsom skaerm med navigation og Apple Carplay, trådløs mobiloplad­ning og et laederrat, der minder om det, du finder i Fiesta ST.

Der er dellaeder på saederne og et B&o-anlaeg, der savner bund i lyden, men det er svaert at skaelde ud over, når de to ting kommer i en sampak til 17.500 kr. Trods maengden af udstyr og bløde materialer på instrument­panel og dørsider, er der for meget hård plastik i kabinen til, at Puma føles som luksus Den er dog et stort skridt fremad i forhold til den skuffende Ford Ecosport.

Prisen starter ved 232.070 kr. for en Puma MHEV med 125 hk og Titanium-udstyr, som bl.a. giver bilen automatisk nødbremse, vejbaneass­istent, forsaeder med laendemass­age, fartpilot og et system, der advarer chaufføren om ulykker og forhindrin­ger rundt om naeste sving via informatio­ner fra andre biler og myndighede­r.

For 13.590 kr. opgraderer man en Puma med 125 hk til den mere sportslige St-line med digitale instrument­er, sportsunde­rvogn, alupedaler, sportssaed­er og meget andet. Den testede 155 hk variant koster 241.660 kr. som Titanium og 255.250 kr. som St-line. Puma’ens comeback er ikke helt, hvad vi havde håbet på, men den er fulgt med tiden og er gode nyheder for dig, der skal bruge en velkørende og rummelig crossover med fint udstyr til en god pris.

FORD PUMA 1,0 ECOBOOST HYBRID ST-LINE

Pris 255.250 kr. | Motor R3, 999 cm3, 12V, turbo, +elmotor | Ydelse 155 hk ved 6.000 o/min 240 Nm ved 2.500 o/min | Topfart 205 km/t

0-100 km/t 9,0 sek. | Eu-miks (WLTP) 17,9 km/l | Årlig afgift 1.000 kr.

Mål (L/B/H) 421/181/155 cm | Vaegt/last/påhaeng 1.280/480/1.100 kg Bagagerum 401-1161 liter | Daek 215/50R18

Vi synes

Kun navnet står tilbage: Puma anno 2020 er en moderne crossover med et stort bagagerum og en staerk, men ikke udpraeget grøn hybridmoto­r.

 ??  ?? ORIGINALEN Mellem 1997 og 2002 var Ford Puma lig med en lille sportscoup­é baseret på 4. generation af Ford Fiesta.
Ford Puma er allerede i Danmark, når du laeser disse linjer. Vi testede den i Spanien i februar på invitation fra den danske Ford -importør.
ORIGINALEN Mellem 1997 og 2002 var Ford Puma lig med en lille sportscoup­é baseret på 4. generation af Ford Fiesta. Ford Puma er allerede i Danmark, når du laeser disse linjer. Vi testede den i Spanien i februar på invitation fra den danske Ford -importør.
 ??  ?? Med et tykt sportsrat og paneler med kulfiber-look ser en Puma St-line sporty ud, men den føles, trods meget udstyr, som en billig bil.
Med et tykt sportsrat og paneler med kulfiber-look ser en Puma St-line sporty ud, men den føles, trods meget udstyr, som en billig bil.
 ??  ?? DIGITALISE­RET 12,3” digitalins­trumenteri­ng fås i en pakke med Led-forlygter til 10.660 kr. – men er standard på en Puma St-line.
DIGITALISE­RET 12,3” digitalins­trumenteri­ng fås i en pakke med Led-forlygter til 10.660 kr. – men er standard på en Puma St-line.
 ??  ?? 2. 1. Bagsaedepl­adsen skiller sig ikke ud i klassen – det gør det store bagagerum til gengaeld.
2. Vil du have automatgea­r? Så må du vente til sommer og undvaere el-heste i motorrumme­t.
2. 1. Bagsaedepl­adsen skiller sig ikke ud i klassen – det gør det store bagagerum til gengaeld. 2. Vil du have automatgea­r? Så må du vente til sommer og undvaere el-heste i motorrumme­t.
 ??  ?? 1.
1.
 ??  ?? Med eltilskud springer Puma frem uden at tøve. Trods støvet ved bagdaekken­e, traekker den kun på forpoterne. 3.
Med eltilskud springer Puma frem uden at tøve. Trods støvet ved bagdaekken­e, traekker den kun på forpoterne. 3.
 ??  ?? 3. Elmotoren hjaelper benzinmoto­ren med op til 16 hk og 50 Nm.
3. Elmotoren hjaelper benzinmoto­ren med op til 16 hk og 50 Nm.
 ??  ?? 2. Det ekstra lastrum under gulvet er perfekt til et par tasker eller snavset tøj. 2.
2. Det ekstra lastrum under gulvet er perfekt til et par tasker eller snavset tøj. 2.
 ??  ?? 1. Forlygte-optikken er inspireret af den på superbilen Ford GT. 1.
1. Forlygte-optikken er inspireret af den på superbilen Ford GT. 1.
 ??  ?? Den nye Puma er ikke just et barskt tigerdyr. Den fås kun med forhjulstr­aek og må maksimalt traekke 1.100 kg på krogen.
Den nye Puma er ikke just et barskt tigerdyr. Den fås kun med forhjulstr­aek og må maksimalt traekke 1.100 kg på krogen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark