Bil Magasinet (Denmark)

EN LILLE SMULE GRØNNERE

Fiat er ikke kendt for at vaere hurtige ved havelågen med ny teknologi – og det er de stadig ikke. Fiat 500 Hybrid er deres første elektrific­erede model, der er i Danmark nu som den hidtil billigste hybrid på markedet.

- [ Tekst Jacob Dalby Foto Fiat Sted Bologna, Italien På gaden Marts ]

Langt om laenge stempler Fiat ind i den elektrific­erede tidsalder. Det sker med den lille modebil, Fiat 500, der også er den mest populaere Fiat-model i Danmark – selv om det er hybrid i sin absolut svageste form. Den nye drivline er nemlig kun forløber til den fuldt elektriske Fiat 500, der bliver introducer­et senere i år.

Fiat 500 Hybrid har en ny Fireflyben­zinmotor uden turbo på en enkelt liter og tre cylindre, der er koblet sammen med et lille 12V-mild hybridsyst­em. Et lithiumbat­teri driver en remstartsg­enerator, som assisterer motoren under accelerati­on ved bykørsel. Du kan altså ikke lade batteriet op eller køre på ren el. Det betyder, at braendstof­økonomien kun er forbedret med en enkelt kilometer per liter sammenlign­et med Fiat 500 1,2.

Assistance­n er svag, da batteriet bidrager med små 3,6 kw (svarende til omkring 5 hk) med den el, der bliver regenerere­t fra nedbremsni­nger. Fiat 500 Hybrid er altså ikke ligefrem en raket, men kommer fint ud af starthulle­rne i byen. Svaerere er det for de kun 70 hk at hive Fiat 500 Hybrid op i fart på almindelig­e hovedveje, og på motorvej bør du bare blive i inderspore­t.

Der er ingen tvivl om, at Fiat 500 Hybrid er beregnet til byen og helt sikkert finder sig bedst tilpas hér.

Strømmen bruges ikke kun til ekstra boost, men også til at holde gang i systemerne under friløb (coasting). Saettes den 6-trins manuelle gearkasse i neutral ved hastighede­r under 30 km/t slukkes motoren, og batteriet sørger for at holde gang i de elektriske systemer. Skifter lysreguler­ingen fra rød til grøn, så du skal saette den manuelle gearkasse i gear igen. Et lille display, hvilket gear, der passer bedst til den aktuelle hastighed.

Systemet fungerer nogenlunde, men i virkelighe­den er det mere bøvlet, end det reelt sparer braendstof – mest fordi du med stor sandsynlig­hed aldrig rigtigt kommer til at gøre brug af coasting-funktionen.

Generelt er køreopleve­lsen magen til den almindelig­e 500 med den lidt høje siddeposit­ion. Undervogne­n er fast og takler fint bymiljøet – selv om vi

helst styrer udenom, og undgår større ujaevnhede­r. Hertil kan undervogne­n ikke helt følge med. Det lette styretøj er også tilpasset bykørsel, og det kan endda gøres endnu lettere med et tryk på en knap på instrument­bordet. Hold dig bare fra den.

Som noget nyt kan den lille 7” skaerm vise, om der bliver ladet på batteriet eller brugt el til at drive bilen fremad. Skaermen er standard med Star-udstyr, men koster 4.000 kr. ekstra med Lounge-udstyr. Den viser også hvilket gear, du bør vaere i, for at opnå det lavest mulige forbrug.

Den samlede pris for Fiat 500

Hybrid er praecis den samme som Fiat 500 med den almindelig­e 1,2-liters benzinmoto­r, ligesom udstyrsniv­eauerne og priserne hertil også er de samme. For 119.990 kr. kommer Fiat 500 med Pop-udstyr, men vi anbefaler at opgradere til Lounge. Her vokser infotainme­ntskaermen fra 5” til 7” og får samtidig Apple Carplay, der medfølger fartpilot, og 14” stålfaelge­ne bliver skiftet ud til 15” alufaelge.

Kabinen minder meget om den, vi kender, men saederne kan i 500 Hybrid bestilles i en saerlig kvalitet, hvor en stor del af stoffet er lavet af genanvende­ligt plast fra havet.

Fiat Danmark forventer, at mere end 80 pct. af de solgte Fiat 500 bliver med hybriddriv­linen. Vi forstår dem godt, for det er netop Fiat 500 Hybrid, vi anbefaler, at du vaelger. Den bedre braendstof­økonomi til samme udsalgspri­s er argument nok i sig selv.

Fiat Panda fylder 40 i år og får samme drivline og introdukti­onstidspun­kt som 500 Hybrid. Panda drager dog større nytte af det lille batteri med en Co2-reduktion på 30 pct. sammenlign­et med de 19 pct. i Fiat 500 Hybrid.

Forbrugsmå­lingerne er foretaget af Fiat selv ud fra den gamle NEDCmåleme­tode, som ikke er specielt retvisende. Du kan roligt forvente en mindre reduktion, når der bliver testet efter den nye Wltp-metode senere på foråret.

FIAT 500 HYBRID POP

Pris 119.990 kr. | Motor R3, 999 cm3, 12V + el

Ydelse 70 hk ved 6.000 o/min

92 Nm ved 3.500 o/min | Topfart 167 km/t 0-100 km/t 13,8 sek. | EU-MIKS(NEDC) 18,9 km/l

Årlig afgift ukendt

Mål (L/B/H) 357/163/149 cm

Vaegt/last/påhaeng 985/360/800 kg Bagagerum 185 liter | Daek 175/65R14

Vi synes

Hybridvari­anten af minibilen giver mening, men vi må håbe for Fiat, at den kommende eldrevne 500 byder på større nyheder.

 ??  ?? I indre by i Bologna i Norditalie­n er den lille 500 Hybrid lidt kvikkere end en almindelig 1,2 benzin. Bil Magasinet var inviteret af Fiat.
I indre by i Bologna i Norditalie­n er den lille 500 Hybrid lidt kvikkere end en almindelig 1,2 benzin. Bil Magasinet var inviteret af Fiat.
 ??  ?? MILD HYBRID
Fiat’en har et lille lithiumbat­teri, der kun hjaelper til og ikke tillader at køre på ren el som en plugin-hybrid.
MILD HYBRID Fiat’en har et lille lithiumbat­teri, der kun hjaelper til og ikke tillader at køre på ren el som en plugin-hybrid.
 ??  ?? Fiat 500 Hybrid fås ligesom den almindelig­e benziner med fast tag og som 500C med stofkalech­e (billedet).
Fiat 500 Hybrid fås ligesom den almindelig­e benziner med fast tag og som 500C med stofkalech­e (billedet).
 ??  ?? Kabinen holder sig frisk, isaer hvis du tilvaelger lidt spraelske farver som i denne 500C Hybrid.
Kabinen holder sig frisk, isaer hvis du tilvaelger lidt spraelske farver som i denne 500C Hybrid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark