Bil Magasinet (Denmark)

DEN STAERKESTE OPEL ER EN HYBRID

Grandland X er på vej som plugin-hybrid med 300 hestekraef­ter og en elektrisk raekkevidd­e på naesten 60 km. Hybridkrae­fterne er forførende og støjsvage, men de sportslige fornemmels­er udebliver i den praktiske familiebil.

- [ Tekst Victor David Kraft Foto Victor David Kraft & PR Sted Basel På gaden Sommer ]

Et par timer inde i testkørsle­n går det op for mig, at jeg faktisk slet ikke kører den første plugin-hybrid fra Opel. Jeg kører rigtigt nok en spritny opladnings-opel, men mange af jer laesere vil kunne huske Opel Ampera, der vandt titlen som Årets Bil i Danmark i 2012. Med Ampera var der i virkelighe­den tale om en opladelig elbil med en forbraendi­ngsmotor, hvis eneste formål var at generere strøm til lithiumbat­teriet på 16 kwh. Nu skriver vi 2020, Opel er Psa-ejet, kunderne vil have SUV’ER, og Ampera virker derfor langt vaek. Rammen er dermed sat, og vi kan i stedet byde Opel Grandland X Hybrid4 velkommen.

Under huden finder vi et batteri på 13,2 kwh, og det er ifølge Opel nok til en officiel elektrisk raekkevidd­e på op til 59 km. Det burde appellere til mange danskeres daglige kørselsbeh­ov. Bemaerk, at en opladning af batteriet varer lige under to timer – hvis du altså tilkøber muligheden for at lade med 7,4 kw. En fuld opladning med 3,4 kw (standardud­styr) tager fire timer. Har du rutine med at lade hist og her, kan opgraderin­gen klart anbefales.

Hybrid4 har, som navnet antyder, firehjulst­raek, da en elmotor traekker på bagakslen, mens forakslen drives af endnu en elmotor i samspil med en 1,6-liters turbobenzi­ner, der i sig selv yder 200 hk. I alt yder den højspaendt­e Opel 300 hk og 520 Nm – tal, der matcher performanc­e-suv’er som f.eks Cupra Ateca, T-roc R og BMW X2 M35i.

“Kunderne vil ha’ power!”, forklarer Opel-ingeniøren mig, mens han fremhaever de detaljer, der er unikke for den nye hybrid. De mest åbenlyse detaljer er den to-farvede lakering, der er unik for Hybrid4. Der er ingen tvivl om, at et sortlakere­t tag og kølerhjelm vil dele vandene, og jeg hører til dem, der finder udtrykket en smule malplacere­t. Jeg kan dog trøste mig med, at det tofarvede look kan fravaelges helt uden beregning.

Interiøret i testbilen er, som vi kender det fra de fossildrev­ne varianter, bortset fra et par få elementer. Den traditione­lle Opel-gearvaelge­r er skiftet ud med en mere elegant én, vi kender fra

de nyere Peugeot- og Citroën-modeller. Den er meget velkommen i en kabine, der begynder at virke lidt gammeldags. Der er såmaend ikke noget galt med ergonomien, og knapper og kontakter er placeret logisk. Jeg savner dog noget mervaerdi i det overordned­e udtryk, og et facelift vil vaere kaerkommen­t.

Testkørsle­n foregår på både Autobahn og snoede bjergveje, så der er gode muligheder for at afprøve, hvordan den nye Opel kører. På afkørslen til motorvejen bliver jeg igen mindet om, hvor pokkers effektivt elektrific­ering er. Det føles naesten surrealist­isk, når benzinmoto­ren – med ganske uskøn lyd – tager omdrejning­er og hastighede­n øges hurtigt. Sådan er oplevelsen, når to elmotorer hjaelper til.

Der er ingen tvivl om, at danske bilister vil lade sig fascinere af hybridkrae­fterne, så laenge de er både overbevise­nde og afgiftsbeg­unstigede.

Nu sammenlign­ede jeg tidligere den nye hybrid-opel med tre hårdtpumpe­de SUV-GTI’ER fra konkurrere­nde maerker, men sammenlign­ingen holder kun på papiret. På bjergvejen­e omkring Freiburg bliver det tydeligt, at prisen for hybridkrae­fter betales på vaegtskåle­n. Testbilen vejer 1.875 kg, og samtlige kalorier maerkes i sving, der får bilen til at skvulpe rundt og kraenge.

Det sportslige praeg bliver derfor ved motorens effekt, for hverken undervogne­ns opsaetning eller bremseegen­skaber giver lyst til frisk kørsel. Tyskeren har det bedre, når det går ligeud, så det har du også som fører.

Hvis du finder de mange kraefter unødvendig­e og ikke har behov for firehjulst­raek, kommer Grandland X også i en mildere hybrid-variant med forhjulstr­aek og 224 hk. Dennes raekkevidd­e på el er 57 km, og dermed naesten ligeså god som den større. Prisen på den mildere skulle starte ved 364.990 kr.

OPEL GRANDLAND X HYBRID4

Pris 419.990 kr. | Motor R4, 1.598 cm3, 16v turbo + elmotorer

Ydelse 300 hk ved 5500 o/min, 520 nm ved 1.650 o/min

Topfart 235 km/t (135 km/t på el) | 0-100 km/t 6,1 sek. | Eu-miks (WLTP) 76,9 km/l Årlig afgift 860 kr. | Mål (L/B/H) 448/191/161 cm

Vaegt/last/påhaeng 1.875/475/1.250 kg | Bagagerum 390-1.528 liter

Daek 225/55R19

Vi synes

Grandland X er attraktiv som hybrid, da den tilbyder mange kraefter til en fin pris. Køreegensk­aberne kan dog ikke helt følge med effekten.

 ??  ?? ’Her kommer jeg’-attituden underbygge­s af det to-farvede eksteriør og 19” faelge i saerligt design. Bil Magasinet var inviteret af Opel.
’Her kommer jeg’-attituden underbygge­s af det to-farvede eksteriør og 19” faelge i saerligt design. Bil Magasinet var inviteret af Opel.
 ??  ?? VELKENDT PLATFORM
Hybrid-varianten af Grandland X er baseret på Psa-gruppens Emp2-platform.
VELKENDT PLATFORM Hybrid-varianten af Grandland X er baseret på Psa-gruppens Emp2-platform.
 ??  ?? Kabinen er Grandland X, som vi kender den, hvilket betyder ufarlig og ergonomisk korrekt. Laekre Agr-saeder er standardud­styr.
Kabinen er Grandland X, som vi kender den, hvilket betyder ufarlig og ergonomisk korrekt. Laekre Agr-saeder er standardud­styr.
 ??  ?? 1.
1. De analoge instrument­er er letlaeseli­ge, men de virker efterhånde­n en anelse udkørte. Et saet digitale ville vaere at foretraekk­e i denne klasse.
1. 1. De analoge instrument­er er letlaeseli­ge, men de virker efterhånde­n en anelse udkørte. Et saet digitale ville vaere at foretraekk­e i denne klasse.
 ??  ?? 2.
2. Køreprogra­mmerne ‘Hybrid’, ‘Electric’, ‘Sport’ og ‘All Wheel Drive’ vaelges via denne kontakt.
2. 2. Køreprogra­mmerne ‘Hybrid’, ‘Electric’, ‘Sport’ og ‘All Wheel Drive’ vaelges via denne kontakt.
 ??  ?? På trods af 300 hk ser den nye Opel-hybrid ganske tilforlade­lig ud. Detaljer som brølende afgangsrør er udeladt i designet.
På trods af 300 hk ser den nye Opel-hybrid ganske tilforlade­lig ud. Detaljer som brølende afgangsrør er udeladt i designet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark