Bil Magasinet (Denmark)

AFGØRENDE ÅR FOR MAGNUSSEN

Bil Magasinet varmer op til endnu en saeson i Formel 1, og der er ingen tvivl om, at det bliver mere spaendende end nogensinde. Laes optakten her og følg med løbende på BMF1.DK.

- Tekst Peter Nygaard Foto Grand Prix Photo

2020 er et vigtigt år for Kevin Magnussen. Efter fem saesoner er han nu etableret i Formel 1-feltet, men hvis drømmen om Grandprix-sejre og Vm-titler skal gå i opfyldelse, skal han videre til et topteam. Og det kommer han kun, hvis han gør det overbevise­nde i 2020-saesonen. Så der er meget på spil.

“Det kan godt blive en meget afgørende saeson for min karriere,” siger Magnussen til Bil Magasinet.

Indtil nu har hans Formel 1-karriere vaeret praeget af flere op- og nedture end Tivolis rutsjebane. Fra andenplads­en i debutløbet i Australien 2014 til en plads på Mclaren’s reservebae­nk. Fra en flot niendeplad­s i VM 2018 til en ligegyldig 16.-plads sidste år.

2019 blev ødelagt af Haas-teamets temperamen­tsfulde Vf19-model. Når den virkede, var den en reel trussel mod Red Bull og de øvrige tophold. Problemet var bare, at den kun virkede ved ganske få lejlighede­r. Når den ikke virkede – da aerodynami­kken ødelagde daekkenes arbejdstem­peratur – skulle Magnussen og teamkammer­at Romain Grosjean til tider slås med Williams-teamet i den aergerlige kamp om at undgå sidsteplad­sen.

Alt for mange weekender blev spildt bagerst i feltet, og det må ikke gentage sig i år. En ny saeson a la 2019 vil ødelaegge Magnussens chancer for at avancere til at bedre team i Formel 1. I bedste fald vil han køre fast i midterfelt­et og komme i kategori med kørere som Sergio Perez, Kimi Raikkonen eller Grosjean – kørere, der har Formel 1-fremtiden bag sig.

Haas F1 Team opgav tidligt VF19 og gik sammen med deres samarbejds­partnere i gang med Vf20’eren til denne saeson.

“Det er jo ikke fedt at skulle udvikle en ny bil på baggrund af den saeson, vi havde sidste år. Men 2020-bilen bliver så anderledes, at det ikke kommer til at betyde noget,” fastslår Magnussen overfor Bil Magasinet.

Den tidlige satsning på VF20 burde hjaelpe Magnussen og Grosjean til en god 2020-saeson. Men det aendrer ikke på, at Haas stadig er det mindste team i feltet. Måske niendeplad­sen i konstruktø­r-vm 2019 – kun ’undergået’ af

“DET ER IKKE FEDT AT UDVIKLE EN NY BIL PÅ BAGGRUND AF DEN SAESON, VI HAVDE SIDSTE ÅR. MEN 2020-BILEN BLIVER HELT ANDERLEDES.”

Williams – er Haas’ naturlige position?

“Nej – sådan er det ikke. Vi under-praestered­e bare i 2019. Man kan aldrig vaere sikker, men jeg er overbevist om, at vi kommer staerkt tilbage i år,” slår Magnussen fast.

I fronten af feltet er der lagt op til en taet kamp mellem Mercedes og Ferrari. Mercedes har vundet VM de sidste seks år i streg, og forklaring­en på det tyske overherred­ømme i moderne Formel 1 er simpel.

Da det nuvaerende reglement med turbohybri­dmotorer blev annonceret, fokuserede Renault (med Red Bull) og Ferrari på deres kamp om Vm-titlen 2012. Mercedes var ikke for alvor med i kampen, og gik derfor tidligere end rivalerne i gang med at udvikle motorer til det nye reglement, der trådte i kraft i 2014. Mercedes har dygtigt udbygget og forsvaret det forspring, de skabte ved starten af turbohybri­d-aeraen.

Ferrari har med et langt, sejt traek nu indhentet Mercedes i Formel 1’s evige hk-race, og i 2019 var der mange weekender, hvor Ferrari faktisk var hurtigere end Mercedes.

Alligevel sikrede Lewis Hamilton og Mercedes sig relativt ubesvaeret endnu et saet Vm-titler. Hvorfor? Fordi man havde et klart hierarki, hvor Hamilton kørte efter VM, og hans teamkammer­at Valtteri Bottas loyalt bakkede ham op. Imens sloges Ferrari-kørerne Charles Leclerc og Sebastian Vettel indbyrdes. Faktisk så intenst at de stjal mange point fra hinanden, og mod slutningen af saesonen ramlede de endda sammen på banen i Brasilien.

Teamchef Mattia Binotto tror stadig på, at Leclerc og Vettel kan styre deres interne Ferrari-fight. Derfor er der endnu ikke udpeget en officiel Vm-kandidat i Maranello – og derfor er Lewis Hamilton favorit til endnu et verdensmes­terskab: Med to alfa-hanner i sadlen risikerer Ferrari at lave selvmål.

Men der er endnu en bejler til verdensmes­terskabet: Honda, der debuterede med sin turbohybri­dmotor et år senere end Mercedes, Ferrari og Renault, har fløjet under radaren de seneste år. Men tre Gp-sejre i 2019 understreg­ede, at japanerne er en reel trussel, og deres samarbejds­partner, Red Bull, bygger traditione­lt feltets bedste bil. En forbedret Honda-motor, et effektivt Red Bull-chassis og en taendt Max Verstappen kan saette Mercedes og Ferrari under pres.

Formel 1-reglemente­t aendres i denne saeson kun på ganske få punkter. Af omkostning­shensyn reducerer man vintertest­erne med 25 procent – hvor man tidligere har haft to gange fire dage på Circuit de Catalunya-barcelona op til saesonstar­t, havde man i år kun to gange tre dage.

Samtidig blev vintertest­ene mere publikumsv­enlige. For at holde nye tekniske finurlighe­der hemmelige så laenge som muligt, har alle teams indtil i år haft

hermetisk lukkede garager på Circuit de Barcelona-catalunya. Det er nu forbudt, men med et stort set uaendret teknisk reglement, har der heller ikke vaeret mange hemmelighe­der at afsløre for de nysgerrige.

Naeste år indføres en helt ny Formel 1.

I 2021 aendres reglemente­t markant, og et såkaldt ’budgetloft’ vil rykke feltet taettere sammen. Men inden vi når dertil, skal vi lige kaempe os gennem 2020, som ser ud til også at blive intenst på trods af, at mekanikken ligner sig selv.

Mens bilerne ligner dem fra 2019, er der sket store aendringer i løbskalend­eren. Vietnam debuterer i Formel 1 med et gadeløb på en nyanlagt bane i Hanoi, der laegger asfalt til tredje afdeling af VM.

Tysklands Grand Prix er efter en årraekke med kunstigt, økonomisk åndedraet fra Mercedes forsvundet og afløses af Hollands Grand Prix i Zandvoort.

Den hollandske badeby var indtil 1985 et omtrent fast stop på F1-touren. Så tvang økonomiske og miljømaess­ige problemer løbet ud af Vm-kalenderen, men nu er man – med solid opbakning fra hundredetu­sindvis af Formel 1-gale Max Verstappen-fans – tilbage.

Zandvoort var tidligere danske Formel 1-fans’ traditione­lle “hjemmebane”, og udskiftnin­gen af Tyskland/holland bringer Magnussen og co. en smule taettere på Danmark: Mens der er 750 km fra den danske graense til Hockenheim og 720 km til Spa-francorcha­mps, er der kun 650 til Zandvoort. Så Dannebrog skal nok flagre i vinden.

Et godt bytte for Danmark? Nej, egentlig ikke. I hvert fald ikke når man taenker på, at Zandvoort i realiteten overtager den plads i Formel 1-kalenderen 2020, der oprindelig­t var reserveret til København. * udsat på ubestemt tid

 ??  ?? Sidste års Vf19-racer var ikke nogen succes, så der er masser af pres på for at den nye Vf20-racer skal praestere langt bedre hos Team Haas.
Sidste års Vf19-racer var ikke nogen succes, så der er masser af pres på for at den nye Vf20-racer skal praestere langt bedre hos Team Haas.
 ??  ?? Der er 22 løb på programmet, hvilket stiller store krav til den fysiske og psykiske form hos Kevin Magnussen.
Der er 22 løb på programmet, hvilket stiller store krav til den fysiske og psykiske form hos Kevin Magnussen.
 ??  ?? Sidste saesons topkørere står sammen med danske Kevin, som nok skal give dem kamp.
Sidste saesons topkørere står sammen med danske Kevin, som nok skal give dem kamp.
 ??  ?? Sidste års saeson for Kevin Magnussen var nedtur på nedtur. Men han er ikke sådan at slå ud, og alt ser ud til, at 2020 bliver meget bedre.
Sidste års saeson for Kevin Magnussen var nedtur på nedtur. Men han er ikke sådan at slå ud, og alt ser ud til, at 2020 bliver meget bedre.
 ??  ?? Her er Mercedes-raceren, som alle drømmer om at slå i 2020. Lewis Hamilton kommer til at have et helt felt af sultne kørere lige i nakken.
Sidste års Scuderia Toro Rosso er til 2020-saesonen omdøbt til Alphatauri F1 Team.
Både Mclaren- og Williams-teamet gør klar til 2020 med ny bemaling, selv om de dog er placeret i hver sin ende af feltet.
Her er Mercedes-raceren, som alle drømmer om at slå i 2020. Lewis Hamilton kommer til at have et helt felt af sultne kørere lige i nakken. Sidste års Scuderia Toro Rosso er til 2020-saesonen omdøbt til Alphatauri F1 Team. Både Mclaren- og Williams-teamet gør klar til 2020 med ny bemaling, selv om de dog er placeret i hver sin ende af feltet.
 ??  ??
 ??  ?? En af de to nye baner til 2020 er placeret i Hanoi, Vietnam. Drømmen om en Københavne­r-bane må vi stadig have til gode.
En af de to nye baner til 2020 er placeret i Hanoi, Vietnam. Drømmen om en Københavne­r-bane må vi stadig have til gode.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark