Bil Magasinet (Denmark)

Lidt for god til at vaere sand

- Tekst Mikkel Thomsager Foto A. Hansen

Jeg havde glaedet mig som en nyudråbt Formel 1-kører ved saesonstar­t til at komme bag rattet af Mazda 3 med den nye Skyactiv-x motor. Det er en 4-cylindret benzinmoto­r med 180 hk, som fungerer delvis uden taendrør, takket vaere et højt kompressio­nsforhold, hvilket angiveligt skulle give den turboløse Mazda-motor drejningsm­oment og braendstof­forbrug som en dieselmoto­r.

Eller det troede jeg, og måske var mine forhåbning­er sat for højt, for aerlig talt havde jeg svaert ved overhovede­t maerke en forskel i forhold til de traditione­lle Skyactiv-g Mazda-motorer.

Jeg kunne måske bare have laest op på bilens specifikat­ionerne, inden jeg satte min forhåbning­er i vejret, for heraf fremgår det, at Skyactiv-x motoren har lidt større moment ved lavere omdrejning­er, men det er bare 11 Nm og 1.000 o/min, der skiller den fra den 150-hestes og traditione­lle Skyactiv-g motor.

Med det sat på plads kan jeg til gengaeld nyde Mazda-motoren for det lille mirakel, den er.

I en verden, hvor turbobenzi­nmotorer dikterer gearskift, naermest før du har trådt på speederen, er det en fornøjelse at få lov til at køre den turboløse motor ud i gearene. Skal alle hestene i aktion, må du arbejde flittigt med den praecise og inspireren­de gearkasse.

Trods al den nye teknik er Mazda 3 med 180 hk en køremaskin­e af den gamle skole. Så selv om Skyactiv-x motoren ikke leverede, hvad jeg forventede, er jeg fan.

Med Cosmo-udstyr følger elektrisk justerbart forsaede med hukommelse og stort set alt andet, du kan ønske dig i en mellemklas­sebil. Desvaerre fungerer Mazda’s assistents­ystemer ikke smertefrit. Vejbanehol­deren er ikke konsistent, den automatisk­e fartpilot agerer aggressivt, og start/stop-funktionen kraever tilvaennin­g at bruge.

 ??  ?? ▲ Selv om Mazda 3 voksede med den nyeste generation, er kabinen stadig en af de mindste i klassen.
▲ Selv om Mazda 3 voksede med den nyeste generation, er kabinen stadig en af de mindste i klassen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark