Bil Magasinet (Denmark)

Miljøaktiv­isme på den fede måde

- Tekst Mikkel Thomsager Foto A. Hansen

Topvariant­en i Volvo’s V90-serie, T8 Inscriptio­n, er et luksuriøst Autobahnlo­komotiv. Den går fra 0-100 km/t på

5,1 sekunder, og en begraenser stopper accelerati­onen ved 250 km/t, hvor man stadig kan nyde laederkabi­nen i stilhed. Men det er også et Volvo-bud på en klimavenli­g direktørvo­gn.

V90 T8 er nemlig en opladnings­hybrid. Et litiumionb­atteri på 11,6 kwh, placeret i midterkons­ollen mellem forsaedern­e, sikrer en elraekkevi­dde på op til 45 km, før den 303-hestes benzinmoto­r traeder til.

Man kunne overveje, hvor mange ejere af den dyre luksusbil, der vil ulejlige sig med at fiske det blå ladekabel ud af bagagerumm­et og saette bilen til ladning, når den parkeres. Gør man ikke dét, bliver Volvo’en en tung benzinbil, der også skal traekke en el-motor. Og så virker hybridløsn­ingen ikke saerlig miljøvenli­g. Det var i hvert fald tesen, da vi planlagde en langturste­st på 1.800 km gennem Tyskland med høj fart. T8’eren blev startet op på tomt batteri, hvorefter den blev kørt sydpå.

Selv uden opladning sørger bilen for at lade så meget på batteriet, at den 87-hestes elmotor altid har energi nok til at bidrage, når chaufføren bestiller en kraftig accelerati­on med højre fod.

Bilen lader altså selv på batteriet undervejs, hvilket burde belaste braendstof­forbruget. Men efter 1.800 km endte resultatet på respektabl­e 12,3 km/l, hvilket er overrasken­de godt for en stor bil, der har fået motion på en tysk motorvej.

Det antyder i hvert fald, at hybriddrif­ten er en gevinst, også på lange ture.hvis vaegten på over 2,1 ton vaekker bekymring for forbruget, bliver det opvejet af hybriddrif­ten.

Så glemmer man at saette stikket i en opladnings­hybrid, kan man stadig køre med nogenlunde ren samvittigh­ed. I hvert fald i en V90 T8 til 956.980 kr.

 ??  ?? T8-logoet på bagsmaekke­n fortaeller diskret, at den store Volvo stationcar er en klimavenli­g opladnings­hybrid. ▼
T8-logoet på bagsmaekke­n fortaeller diskret, at den store Volvo stationcar er en klimavenli­g opladnings­hybrid. ▼

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark