Bil Magasinet (Denmark)

AUDI E-TRON S SPORTBACK

Fremtidens udvidelse af Audi’s e-tron-familie handler ikke om raekkevidd­e – den handler om kraefter og morskab. Mød den nye e-tron S, som ved hjaelp af tre elmotorer presser hele 973 Nm ned i asfalten. Eller den prøver da...

- [ Tekst Erik Wedberg Foto Tobias Sagmeister Sted Ingolstadt, Tyskland På gaden Sommer ]

Elbiler behøver ikke kun at vaere stille, behagelige eller gode mod miljøet. De kan og skal også vaere sjove. Det er sådan, Audi virker til at taenke, mens de er i gang med udviklinge­n af den første stribe S-modeller i e-tron-serien. Hjemme hos Audi i Ingolstadt får vi en kort prøvekørse­l af prototype til e-tron S Sportback, der kommer senere på året. Bilen er stadig delvist maskeret, men det kan ikke skjule, at dette er Audi’s første elektriske S-model.

Den første tur i e-tron S Sportback kommer til at foregå med rallylegen­de, Stig Blomqvist bag rattet. Det giver også god mening, for det er nøjagtig 40 år siden, den første Audi med quattro-firehjulst­raek så dagens lys: Ur-quattro – en bil, som Stig Blomqvist senere vandt VM i rally med i 1984.

“Du skal holde en forholdsvi­s lav hastighed i svingene, og derefter gå fuldt på gassen. Drejningsm­omentet er staerkest ved 70-80 km/t. Det er meget nemt at få den til at lave løjer,” fortaeller Stig, mens han placerer Audi’en perfekt rundt i en lang 180-graders kurve.

Den marginalt slankere udgave af den store SUV, e-tron, kaldes Sportback og er på markedet nu. Om nogle måneder kommer S-varianten, der fås både med det almindelig­e e-tron-karrosseri og som Sportback.

Den store forskel mellem e-tron og e-tron S er, at sidstnaevn­te har tre elektriske motorer i stedet for to. Mellem forhjulene sidder en 204 hk og 355 Nm kraftig elmotor motor. Mellem baghjulene er dog dér, de egentlige nyheder gemmer sig. Her er nemlig monteret to små og kompakte elmotorer, der driver et baghjul hver. De yder 180 hk og 309 Nm. I alt giver det en systemydel­se på 503 hk og 973 Nm. De bageste motorer har ingen mekanisk forbindels­e mellem sig. Det gør det muligt for effekten at blive fordelt trinløst og lynhurtigt mellem de to hjul rundt i en kurve. Derfor drejer bilen om sin egen akse på en helt anden måde end normalt. Det er naturligvi­s også muligt at have begge bagmotorer til at arbejde for fuldt tryk, hvilket svarer til at have et låst mekanisk differenti­ale,

som kan hjaelpe dig, når du vil køre sidelaens i din elektriske SUV på 2,6 ton – for hvem vil ikke det?...

Efter et par runder på testbanen her ved fabrikken i Ingolstadt med Stig Blomqvist i førersaede­t overtager jeg. Naturligvi­s kører jeg hverken så bredt, hurtigt eller godt som Stig, men ikke desto mindre går det overrasken­de godt. Det er ekstremt nemt at føle, når den tunge elbil krydser graensen mellem greb og udskridnin­g, og den er let at kontroller­e rundt i sving på speederen. Effektudvi­klingen er lineaer og forudsigel­ig. Når du kører normalt bruges de bageste motorer mest, og det er kun i pressede situatione­r, at forakslen også kommer i spil.

Vaerd at bemaerke er det, at Audi både udvikler og bygger sine elektriske motorer selv på maerkets motorfabri­k, der ligger i byen Györ i Ungarn.

Mellem akslerne ligger den samme 95 kwh batteripak­ke som i en standard e-tron 55, og den maksimale opladnings­effekt er 150 kw – igen praecis som standardbi­len.

Der er endnu ikke praesenter­et nogle tal for, hvordan e-tron S-modellerne vil opføre sig, når det kommer til raekkevidd­e, men vi må antage, at den vil vaere marginalt ringere end en e-tron 55, der er taet på at vaere samme bil. En e-tron 55 kan i den opdaterede generation køre 437 km på en opladning.

Audi’s elektriske modeller har hidtil ikke positioner­et sig som hverken de billigste eller hurtigste på markedet. De har heller ikke den laengste raekkevidd­e. Så måske er det tyske firma i virkelighe­den nødt til at afskille sig fra resten på den køredynami­ske front.

E-tron S skal vaere valget, hvis du går op i, hvordan din elbil kører. Og i den kontekst er den første elektriske S-model et fint skridt på vejen.

 ??  ?? En produktion­sklar udgave af Audi’s nye e-tron S Sportback skulle stå klar senere på sommeren. Her ses en prototype.
En produktion­sklar udgave af Audi’s nye e-tron S Sportback skulle stå klar senere på sommeren. Her ses en prototype.
 ??  ?? 3 MOTORER
Partytrick­ket er, at den har tre motorer: Én foran og to i bag. De bageste kan låses som på et spaerredif­ferentiale.
3 MOTORER Partytrick­ket er, at den har tre motorer: Én foran og to i bag. De bageste kan låses som på et spaerredif­ferentiale.
 ??  ?? Sidelaens kørsel er intet problem i e-tron S, som har en elmotor på 180 hk monteret ved hvert baghjul.
Sidelaens kørsel er intet problem i e-tron S, som har en elmotor på 180 hk monteret ved hvert baghjul.
 ??  ?? Det er kun et lille S-logo på rattet, der indikere, at dette er den foreløbig topvariant i e-tron-modelserie­n..
Det er kun et lille S-logo på rattet, der indikere, at dette er den foreløbig topvariant i e-tron-modelserie­n..

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark