Bil Magasinet (Denmark)

8 BILER DER KAN OVERLEVE EN KRIGSZONE

Krigszoner har altid tiltrukket nogle af verdens maerkeligs­te køretøjer. Vi har samlet otte, som du ikke har noget problem med at køre gennem dit vaerste mareridt i.

- [ Tekst Anders Richter Foto RM Sotheby’s ]

Volvo TP21 “Sugga” 1953

I årtier har Volvo fremstået som den fornuftige i klassen af bilbyggere, men svenskerne kan altså også det der med at bygge maskiner til krig. Det er model TP21 et perfekt eksempel på.

Produktion­en af modellen begyndte i 1953, og aftageren var det svenske forsvar, hvor den blev brugt som en terraengåe­nde radiobil.

Den fik hurtigt navnet “Sugga”, og selv om karrosseri­et lignede det fra en normal bil, var undervogne­n skabt til hårdkogt terraen.

“Sugga” var udstyret med firehjulst­raek med låsbare differenti­aler både for og bag med høj- og lavgear. Den havde en topfart på lige omkring 100 km/t, så nogen hurtigløbe­r blev den aldrig.

Willys MB Jeep 1940

Et af de mest kendte køretøjer fra 2. Verdenskri­g er uden tvivl Willys MB – også bare kaldt Willys Jeep. Bilen blev det primaere køretøj brugt af den amerikansk­e haer under 2. Verdenskri­g, og praesident Eisenhower mente, at Willys Jeep var et af de fem vigtigste våben i kampen om at vinde 2. Verdenskri­g.

Det var samtidig verdens første masseprodu­cerede firehjulst­raekker, og i alt nåede der at blive produceret 647.925 eksemplare­r mellem 1940 og 1945.

Et stort antal Jeeps blev også leveret til USA’S allierede – bl.a. Rusland på det tidspunkt. Faktisk modtog de alene omkring 50.000 biler under krigen.

Mercedes Geländewag­en 1979

I 1972 startede udviklinge­n af en af de laengstlev­ende modeller i Mercedes-regi. Idéen til Geländewag­en kom faktisk fra shahen af Iran, som på det tidspunkt var en af de største aktionaere­r i Mercedes. Han kunne godt taenke sig en mindre militaervo­gn, og selv om den ikke var udviklet endnu, bestilte han 20.000 eksemplare­r. Det fik ingeniører­ne i gang.

Mercedes fik hjaelp fra Steyr-daimler-puch, som lå i nabolandet Østrig, og de havde stor erfaring med udvikling og produktion af militaere køretøjer. Prototyper blev sendt verden rundt for at blive banket igennem i alt fra det koldeste nord til det varme sand i Saharas ørken.

I 1979 kom G-klassen i varianter til civilt og militaert brug. De blev opdateret og udviklet helt frem til 2018, hvor der kom en komplet ny generation.

“PRAESIDENT EISENHOWER MENTE, AT WILLYS JEEP VAR ET AF DE FEM VIGTIGSTE VÅBEN I KAMPEN OM AT VINDE 2. VERDENSKRI­G.”

 ??  ?? På trods af sine kun 60 hk blev Willys MB Jeep det foretrukne køretøj fra amerikaner­nes side under 2. Verdenskri­g.
På trods af sine kun 60 hk blev Willys MB Jeep det foretrukne køretøj fra amerikaner­nes side under 2. Verdenskri­g.
 ??  ?? [ ANTAL ] Mellem 1953-58 blev der produceret 720 styk af Volvo TP21.
[ MOTOR ] En 3,6-liters raekkeseks­er med 90 hk.
[ VAEGT ] 2.880 kg vejer den svenske basse.
Mercedes Geländewag­en er en klassiker, og det danske forsvar bruger dem stadig til det beskidte arbejde. [ PAVEN ] I 1980 modtog Vatikanet en G-klasse, der var ombygget til Paven.
[ AUT.GEAR ] I 1981 fik den civile version mulighed for automatgea­r og aircon.
[ SE SIDE... ] ... 85 for flere fakta.
[ ANTAL ] Mellem 1953-58 blev der produceret 720 styk af Volvo TP21. [ MOTOR ] En 3,6-liters raekkeseks­er med 90 hk. [ VAEGT ] 2.880 kg vejer den svenske basse. Mercedes Geländewag­en er en klassiker, og det danske forsvar bruger dem stadig til det beskidte arbejde. [ PAVEN ] I 1980 modtog Vatikanet en G-klasse, der var ombygget til Paven. [ AUT.GEAR ] I 1981 fik den civile version mulighed for automatgea­r og aircon. [ SE SIDE... ] ... 85 for flere fakta.
 ??  ?? [ VAEGT ] Den vejer 1.113 kg med vaesker og fuld tank.
[ LAENGDE ] En Willys Jeep er kun 336 cm lang.
[ MOTOR ] En 4-cylindret motor på 2,2 liter med 60 hk ligger foran.
[ VAEGT ] Den vejer 1.113 kg med vaesker og fuld tank. [ LAENGDE ] En Willys Jeep er kun 336 cm lang. [ MOTOR ] En 4-cylindret motor på 2,2 liter med 60 hk ligger foran.
 ??  ?? “Hold Dem til Volvo, den holder til Dem”, lyder et gammelt slogan, som i dén grad kan bruges om model TP21.
“Hold Dem til Volvo, den holder til Dem”, lyder et gammelt slogan, som i dén grad kan bruges om model TP21.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark