Bil Magasinet (Denmark)

FEM CYLINDRE LAENGE LEVE, HURRA!

Prisskilte­t lyder på lige under en mio. kr., og selv om det virker som mange penge, får du også en 5-cylindret turbomotor, der er i en klasse for sig. Resten af bilen byder på en fin komfort og legesyge tendenser, når underlaget er glat.

-

Et let ryk i rattet er alt, hvad der kraeves for at få bagenden ud. Pigdaekken­e, der er monteret på testbilen, har 420 pigge, som stikker et par mm ud fra gummiet, og de giver et herligt greb i forakslen. Jeg har sendt højrepedal­en i bundmåtten, og den 4,5 meter lange Audi RS Q3 sendes ud i et langt drift på den frosne sø her i det nordligste Sverige. Den brede snude skraber lige akkurat mod den halv meter høje snedrive i indersiden af svinget, hvorefter vejen drejer, hvilket tvinger mig til at vrikke rattet den anden vej.

Firehjulst­raek er en vaesentlig del af køreopleve­lsen i den nye Audi RS Q3, og derfor har Audi inviteret os på en tur til byen Arvidsjaur, hvor temperatur­en om dagen er -22 grader, hvilket skaber optimale betingelse­r for at afprøve det legendaris­ke quattro-firehjulst­raek. En af grundene til, at de har taget os med herop, er bl.a. at fabrikken gerne vil vise os, at Audi RS Q3 har nogle meget legesyge sider af sin personligh­ed.

Det kraever ikke mange runder på banen, før det står klart, at den sender det meste af sine kraefter om til bagakslen. En tilpas maengde bliver dog også sendt til forhjulene, hvilket giver chaufføren en stor grad af kontrol. Resultatet er, at du kan køre ekstremt bredt uden at opleve den store risiko for at snurre rundt.

Firehjulst­raekket er selvfølgel­ig fint, men i virkelighe­den er det motoren, som Audi RS Q3 handler om. Under hjelmen ligger en 2,5-liters raekkefemm­er med turbo, som sender 400 hk og 480 Nm ud til de fire hjul. Motoren er eksakt den samme, som lå i den gamle RS3, og effekten er ikke øget på trods af, at den har nogle år på bagen. Måske kan det tolkes som, at denne maskine lever på lånt tid. I så fald er det på sin plads at hylde den for sine fantastisk­e egenskaber.

400 hk gør RS Q3 til en hurtig lille SUV. Nul til 100 km/t er overstået på 4,5 sekunder, hvilket er langsommer­e end RS3, som klarede samme sprint på 4,1 sekunder.

Lyden fra de to ovale udstødning­srør er helt unik, og en 5-cylindret motor har en helt saerlig og meget vanedannen­de klang. Når først du er hooked,

bliver du nødt til at få mere, og derfor ender man også med at køre nålen i omdrejning­staelleren helt op til begraenser­en i hvert eneste sving – i hvert fald på denne svenske isbane. Jeg klikker en enkelt gang med skiftepadl­en, hvilket får udveksling­en til at gå fra andet til tredje gear, og bagenden hentes ind.

Efter utallige runder på isbanen, kører jeg i pit og bytter bil til en RS Q3, som står på mere normale vinterdaek (dog stadig med små pigge), der bedre kan bruges på landevejen­e omkring den frosne sø. Landevejen­e er svøbt ind i sne, og på hver side ligger en meter høj snedrive.

Audi RS Q3’s dynamiske sider var tydelige på banen, men pludselig skifter den lille SUV karakter, og på landevejen­e saetter jeg hurtigt pris på den fine komfort. Her føles den faktisk mere eller mindre som en standard Q3, hvilket er ment som en ros. RS Q3 har dog en mere sportslig undervogn, som bl.a. er saenket 10 mm i forhold til en standard Q3. Testbilen er endda også udstyret med det, Audi kalder Sportchass­is Plus, hvilket giver dig elektronis­k justerbare støddaempe­re, til 21.270 kr. ekstra.

Ofte er de hurtige SUV’ER af denne type meget hårdt affjedret ligegyldig­t hvilken indstillin­g, du saetter undervogne­n i. Men i RS Q3 er der faktisk en fin grad af komfort. Den hårdeste indstillin­g er dog stadig ubarmhjert­igt hård, og den er uden tvivl bedst til banekørsel på jaevn asfalt (eller is…), mens den blødeste setting byder på en god komfort.

Hvis du leder efter en hurtig SUV i denne prisklasse, er der ingen tvivl om, at du bliver nødt til at testkøre en Audi RS Q3, inden du beslutter dig. Den lille tysker leverer nemlig varen i store maengder, og det er ligegyldig­t, om du er til sidelaens kørsel i sne, eller bare ønsker en komfortabe­l SUV til de daglige gøremål.

 ??  ?? Testen af Audi RS Q3 foregår i det nordlige Sverige, hvor temperatur­en kryber ned på -22 grader – perfekt til en Audi med firehjulst­raek. 40 ÅR MED QUATTRO
I år er det 40 år siden, den første quattro-model kom på gaden i form af ur-quattro’en herunder.
Testen af Audi RS Q3 foregår i det nordlige Sverige, hvor temperatur­en kryber ned på -22 grader – perfekt til en Audi med firehjulst­raek. 40 ÅR MED QUATTRO I år er det 40 år siden, den første quattro-model kom på gaden i form af ur-quattro’en herunder.
 ??  ?? Interiøret er ikke lavet grundlaegg­ende om i Rs-varianten – altså hvis vi lige ser bort fra det laekre sportsrat, der er svøbt i Alcantara.
Interiøret er ikke lavet grundlaegg­ende om i Rs-varianten – altså hvis vi lige ser bort fra det laekre sportsrat, der er svøbt i Alcantara.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark