Bil Magasinet (Denmark)

HYBRID-FLYDER MED GOD V6-LYD

Lexus er på vej tilbage til Danmark, så hvad kan vi forvente? Vi låner et eksemplar af deres store tykke basse i luksus-suv-klassen for at finde ud af det. Det bliver en behagelig tur med lavt støjniveau og en overrasken­de oplagt V6-snerren.

-

Det gik lige så godt for Lexus´ plan om at vende tilbage til Danmark: Erhvervsli­vet efterspurg­te dyrere biler og havde masser af penge til dem, og den grønne omstilling kraevede grønne biler. Lexus producerer eksklusive, grønne biler, så tiden var perfekt til et comeback på det danske marked, efter at maerket har holdt pause siden 2013.

Så kom der en udskydelse af stigningen på registreri­ngsafgifte­r for elbiler – men IKKE for hybridbile­r, som fortsat betaler et bjerg af penge i afgifter til staten på trods af et lavt braendstof­forbrug og Co2-udslip.

Herefter fugte et stort skattemaes­sigt fradrag for dem, der tager en grøn firmabil (bortset fra almindelig­e hybridbile­r, de er lige pludselig ikke grønne). Den komiske beslutning om et grønt fradrag, der ikke gaelder for hybridbile­r, blev fulgt af corona-apokalypse­n, så Lexus Danmark står over for noget af en udfordring.

Vi får et første indtryk af en af deres mest succesfuld­e modeller lige nu på tørre, svenske forårsveje i og omkring Malmø. Der er tale om en SUV i luksusklas­sen placeret størrelses­maessigt midt mellem Audi Q5 og Q7 og i klasse med biler som BMW X5 og Mercedes GLE.

Den nuvaerende generation af Lexus RX debuterede i 2016 og har fået et facelift til 2020-årgangen med nye adaptive Led-lygter foran, en let aendret bagende, en ny og større skaerm øverst på instrumenb­ordet, nye stole og mere omfattende opkobling.

Bilen er designet og udviklet hos Lexus i Japan og bygges i USA til primaert amerikansk­e købere, så det er sjovt at se, hvad den kan byde på.

Det første indtryk giver sig selv: Det enorme kryds på fronten genkendes en halv kilometer vaek og bidrager til at give bilen identitet. Med knap 1,7 meter i højden rager den paent op i landskabet, og den store førerstol (der skal vaere plads til amerikaner­e med sul på kroppen) er monteret højt, så udsynet er fint bortset fra skråt bagud. Det kompensere­r et udmaerket bakkamera for.

Kabinen opleves som rummelig og med god plads i bredden, og jeg sidder lige et øjeblik og betragter stilen.

I forhold til skaermfest­en i Mercedes GLE og det enkle design i de store Audi’er er det som om, designerne ikke har vidst, hvad de ville.

Her er alle mulige former og konturer, og knapper over det hele. Den store skaerm i midten er anbragt oven på instrument­bordet i stedet for at vaere integreret i det, og isaer sammenlign­et med Volvo’s enkle kabiner synes den her en generation bagud.

Tryk på startknapp­en, og der kommer liv i de digitale instrument­er bag rattet – det ligner analoge visere, men når man skifter køreprogra­m, skifter de udseende. Det er smart lavet.

Fossilmoto­ren starter ikke, for den store Lexus kører meget af tiden på el. Drivlinen er uforandret fra den originale model fra 2016 med en 3,5-liters V6-benziner uden trykladnin­g, en elmotor integreret i den trinløse gearkasse og endnu en elmotor monteret på bagakslen. Benzinmoto­ren driver det hele, men elmotorern­e opsamler energi fra nedbremsni­nger og gemmer det i et lithumbatt­eri under bagsaedet til senere brug.

Derfor triller man meget af tiden på el, og derfor er Co2-udslippet anstaendig­e 173 g/km. Snitforbru­get i Wltp-normen er 13,2 km/l, som skal sammenhold­es med bilens praestatio­ner og det forhold, at du aldrig skal bøvle med kabler eller have en lader derhjemme. Bilen lader sig selv.

Saet gearvaelge­ren i D, og SUV’EN triller lydløst med godmodige bevaegelse­r ud af Malmø. Jeg går i Sport, og her overrasker RX med en veloplagt V6-snerren, så snart man sparker til den. Det havde vi ikke forventet af en Lexus, og det er et plus, at den både kan vaere musestille og sportslig.

Vi forventer topudstyre­de versioner til Danmark med de seneste komfortog kørselsass­istenter, men det store spørgmål om prisen på RX 450h kan vi ikke svare på endnu. Den må vente, til vi følger op med en test på dansk jord – gerne mod en plugin-hybrid som BMW X5e. Vi følger sagen.

 ??  ?? Lexus genkendes på lang afstand. Adaptive Led-forlygter er standard.
Lexus genkendes på lang afstand. Adaptive Led-forlygter er standard.
 ??  ?? Stilmaessi­gt er Lexus årgang 2020 uventet forvirrend­e med mange forskellig­e former og vildt mange knapper.
Stilmaessi­gt er Lexus årgang 2020 uventet forvirrend­e med mange forskellig­e former og vildt mange knapper.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark