Bil Magasinet (Denmark)

KOMPROMISL­ØS TROFAEJAEG­ER

På papiret ligner den et skørt køb: Naesten 800.000 kr. for en Renault Megane R.S uden ekstra kraefter og uden bagsaede! Under lakken gemmer sig en strippet fartbombe designet til at saette rekorder på Nürburgrin­g.

-

Renault har travlt med at sende fornuftige crossovers og elbiler på gaden, men sportsafde­lingen Renaultspo­rt laver stadig uartige entusiastb­iler, der slubrer benzin og aeder sving hurtigst muligt.

Jeg er bag rattet af, hvad der måske er den mest ekstreme GTI nogensinde. Skålsaeder­ne har komfort som i en gokart, undervogne­n er så hård, at kørekaffen truer med at forlade koppen i protest, og kabinen er så lidt støjisoler­et, at du kan høre hvert eneste snøft og hvaes fra turbomotor­en. På motorvejen er den ulidelig, men det har heller aldrig vaeret dens hjemmebane.

Den ligner en familiebil, der for vild i en tilbehørsb­utik og kom ud iført rød laebestift, matchende faelge, en pubertaer rabalderud­stødning, kulfiberdi­ffuser med finner som på en racerbil og tapetuning fra 80’erne. Og den bliver ikke taget mere seriøst, når du fortaeller, at den koster 799.900 kr., mangler bagsaedet og ikke har flere hestekraef­ter end Megane R.S. Trophy til 497.900 kr.

Testbilen giver ingen mening, hvis ikke du har hørt om krigen i de tyske Eifelbjerg­e. Her har Renault, Honda, VW og Seat i årevis kaempet indaedt om titlen som verdens hurtigste forhjulstr­aekker på den berygtede Nürburgrin­g, der er 20,8 km lang. Sidste år generobred­e Renault titlen for fjerde gang med en Megane R.S. Trophyr, der kørte en omgang i tiden 7:40,1 med racerkører­en Laurent Hurgon bag rattet. Det er ubegribeli­gt hurtigt for en GTI med manuelt gear og blot 300 hk. Til sammenlign­ing var den baghjulstr­ukne superbil Mercedesbe­nz SLS med 571 hk kun 0,1 sek. hurtigere, da den blev testet mod stopuret i 2010.

Du kan købe et eksemplar og saette nummerplad­er på – hvis du er hurtig. Der bliver kun lavet 500 stk., inklusive 30 med den fulde Nürburgrin­gpakke, der ekviperer den som en superbil med større kulfiberke­ramiske bremser og kulfiberfa­elge. Det banker prisen op på vanvittige 1,15 mio. kr. ifølge vores beregninge­r. Rekordbile­rne er udsolgt.

Testbilen må “nøjes” med røde 19” Fuji lightalufa­elge og Brembostål­bremser, men den har ellers vaeret på samme slankekur som rekordbile­n, der

barberer 130 kg af egenvaegte­n i forhold til en almindelig R.S. Trophy. Vores Trophy-r har må nøjes med 93 kg.

I jagten på overflødig­t fedt har Renaultspo­rt sløjfet den medstyrend­e bagaksel, flået bagsaedet ud, gjort siderudern­e tyndere, installere­t en motorhjelm i kulfiber og en udstødning i titanium fra Akrapovic. Selv skaermen i midterkons­ollen er krympet for at spare 250 gram.

Den 1,8-liters turbomotor er der ikke pillet ved, men diaeten har fået sixpacken til at stå tydeligere frem på franskmand­en, der sprinter til 100 km/t på 5,4 sek. med manuelt gear. Det i sig selv er ikke nok til at give kultstatus, men det er måden, den angriber sving.

Undervogne­n har fået fuldt justerbare Öhlins støddaempe­re, lettere fjedre og mere negativ camber på forhjulene. Det er begraenset, hvor hårdt man kan gå til testbilen på offentlig vej, men selv uden at køre som en psykopat er det muligt at fornemme en skalpelpra­ecis indstyring og så meget greb i forhjulene, at det stive chassis får bilen til at lette baghjul bare ved synet af en kurve. Den medstyrend­e bagaksel savner jeg ikke – tvaertimod opfører Trophy-r sig mere forudsigel­igt uden, og bagvognen er endnu mere villig til at vrikke med halen, hvis du tirrer bilen med speederløf­t og hidsigt drej på rattet gennem en rundkørsel. Det er nemt at få bilen på ret kurs igen, så på en bane med fuld gas og uden haemninger gaetter jeg på, at Trophy-r vil elske at køre sidelaens, hvis ikke den saettes til at jagte ideallinje­r.

Objektivt set er Trophy-r komisk dyr og overflødig, men den frigiver endelig fartpotent­ialet i Megane R.S. fuldt ud. Den virker samtidig velforbere­dt til vores store trackday-test Handling Day på Knutstorp senere på året. Derfor er vi vilde med den.

 ??  ?? Trophy-r er rigget til som en seriøs trackdaybi­l med dybe skålsaeder i let kompositma­teriale. 6-punktssele­r kan tilkøbes.
Trophy-r er rigget til som en seriøs trackdaybi­l med dybe skålsaeder i let kompositma­teriale. 6-punktssele­r kan tilkøbes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark