Bil Magasinet (Denmark)

Fremtidsbi­len

Kom med tilbage til fremtiden, når vi tester en brugt BMW i8 – en hybridspor­tsvogn, der er så avanceret, at den får selv nye biler til at virke gammeldags.

-

BMW i8 ligner noget, der er rullet direkte ud fra filmkuliss­erne af den første Blade Runner-film. Designet var taenkt som en hyldest til BMW’S første centermoto­rsportsvog­n M1, men dog med noget mere miljøbevid­ste bagtanker. I8 er nemlig en plugin-hybrid, som er opgivet til at køre 47 km/l på trods af, at den er hurtigere fra 0 til 100 km/t end samtidens Porsche 911.

Med en nypris på 2.679.000 kr. i 2015 haenger de brugte eksemplare­r ikke ligefrem på traeerne, men vi finder et eksemplar fra 2016, der har kørt 35.000 kilometer. Bilen står til salg hos Green Garage i Birkerød til 1.272.980 kr.

Da vi henter testbilen, har den stået og ladet, så det 7,1 kwh store batteri er toppet op. Lad mågevinge-døren glide op, og fald ned i førersaede­t. Herfra ligner kabinen enhver anden BMW fra samme tid, men tryk på start/ stop-knappen og… der sker ingenting.

Den lydløse elmotor, som traekker forhjulene med en snedig 2-trins gearkasse, har 131 hk og 250 Nm og kan drive bilen op til 120 km/t. Så mens vi tøffer ud fra forhandler­en og ned ad vejen, er der ingen grund til at sende CO2 ud i atmosfaere­n. Heldigvis finder vi hurtigt et par bugtede og øde landeveje og saetter bilen i Sport. Det strammer de standardmo­nterede justerbare støddaempe­re op, vaekker benzinmoto­ren og gør speederres­ponsen skarpere.

Selv om det er en kliché, så skifter i8 i en skizofren grad totalt karakter. Fra at vaere lydløs og afslappet, bliver den hidsig og kontant. Traed på speederen, og maerk, hvordan du bliver suget mod horisonten. På vej ind i sving er kraengning­en minimal takket vaere det lave tyngdepunk­t fra batteriern­e, der er placeret mellem forsaedern­e, og vaegtforde­lingen, der er fordelt 49:51 mellem for- og bagaksel. Specielt bliver man imponeret af det ekstremt høje vejgreb fra de relativt smalle daek med lav rullemodst­and. Og når du så er faerdig med at lege, vaelger du køreprogra­mmet Comfort, så du igen kan trille lydløst og økologisk afsted.

Nu handler det jo ikke kun om, hvordan i8 kører, men også om, hvad du skal vaere opmaerksom på, hvis du er så heldig at have råd til at købe den. Da der er produceret få, og kun få kører i Danmark, er der ikke stor viden om den.

Ifølge BMW har der vaeret ét tilbagekal­d, fordi man i saerlige tilfaelde kunne opleve, at bilens drivline slukkede; altså både den elektriske og benzinmoto­ren, som jo kan vaere et alvorligt problem. BMW’S løsning har vaeret at skifte noget

VIDSTE DU? I8 var den første model fra BMW med 3-cylindret motor. Litereffek­ten på

154 hk var den højeste i en Bmw-motor.

software, så er bilen opdateret, bør man ikke taenke mere over det.

I stedet har vi spurgt flere ejere, hvoraf en enkelt er dansk, hvad de har oplevet af problemer med ejerskabet af i8. Og den fejl, som alle naevner, er et problem med at åbne påfyldning­sdaekslet til benzintank­en. I8 er nemlig udstyret med en sensor i tanken, der måler maengden af gas. Når bilen kører uden taendt benzinmoto­r, kan benzinen blive rystet godt rundt, og det skaber dampe i tanken. Er der for meget tryk i tanken, kan tankdaeksl­et ikke åbne, men sensorer kan altså også fejle selv, og så kan du ikke komme til at fylde tanken. Det er løst med en softwareop­datering, men noget tyder på, at det er bedst at få en helt ny sensor i.

Når du åbner de funky mågevinged­øre, så tjek om gasdaemper­ne skubber dørene helt op. De har en tendens til at blive traette. Du skal også kigge på gummiliste­n rundt om døråbninge­n. Limen giver op, så listen begynder at flappe. Undersøg også dørkarmen grundigt.

Da det kraever en vis smidighed at komme ind i sportsvogn­en, bliver karmen nemt ridset. Tjek også saederne for misfarvnin­g og revner. Behandling­en af laederet er udført i farve udvundet fra oliventrae­ers blade, men det er altså lidt skrøbeligt, så tjek saederne for fejl.

Tag også et godt kig på bilen udefra. Det avancerede design og den lave højde gør spoilere udsatte for ridser, og tjek specielt, at forlygtern­e er fuldstaend­igt intakte – er bilen udstyret med laserlys, koster en ny lygte 37.729 kr.!

Disse småfejl bør dog ikke holde dig tilbage. BMW i8 er et friskt pust fra fremtiden og et reelt grønt alternativ til en Porsche 911.

 ??  ?? ▲
BMW i8 er en sjaelden fugl fra fremtiden. Testbilen er til salg hos Green Garage i Birkerød for 1.272.980 kr. og kan også fås via leasing.
▲ BMW i8 er en sjaelden fugl fra fremtiden. Testbilen er til salg hos Green Garage i Birkerød for 1.272.980 kr. og kan også fås via leasing.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark