Bil Magasinet (Denmark)

TESLA VS. TAYCAN

- Tekst Steen Bachmann Foto Søren Juul

De to elbil-ikoner ser hinanden dybt i øjnene ved ladestande­ren og på racerbanen.

Vi har set frem til topmødet i årevis: Tesla Model S er i topform efter seneste opdatering, og alle ved, at den er lynhurtig ligeud og har en fair pris i forhold til, hvor meget power du får. Men nu er verdens mest succesfuld­e sportsvogn­smaerke klar med deres elbil: Taycan!

Det er en iskold tidlig morgen i maj, da jeg triller ind på FDM Sjaellands­ringen i gode gamle Tesla Model S. 2020-årgangen har overrasket positivt de seneste dage, men nu er det alvor, for i bakspejlet dukker fotograf Juul op i en sort Taycan; Porsche’s første elbil og årets mest opsigtsvae­kkende nyhed. Målet er at finde ud af, hvilken der er bedst, og inden Tesla- og Porsche-sekterne overdynger mig med skaeldsord, skal jeg understreg­e, at de altså er lige store, cirka lige hurtige og koster cirka det samme. Det er en reel sammenlign­ing.

Vi kørte første gang Model S i 2013, hvor et af de første eksemplare­r i Danmark kom forbi redaktione­n, og vi – til nogle laeseres bestyrtels­e – satte den på forsiden af Bil Magasinet som den første elbil nogensinde. Siden oplevede den at blive månedens mest solgte bil herhjemme som den første elbil – det var i december 2015 lige inden endnu en af de tossede afgiftsoml­aegninger, Folketinge­t gennemføre­r med jaevne mellemrum. Dén måned blev der solgt 1.248 eksemplare­r af Model S, som stod for at blive pålagt misundelse­safgift på grund af alle de tandlaeger, der købte sig én i stedet for at betale det dobbelte for en fossil-audi pålagt en vanvittig registreri­ngsafgift.

I 2017 fik Model S et mindre facelift med en mere glat front, men det mest vaesentlig­e er de jaevnlige opdatering­er af bil og teknologi, som sker trådløst. De maerkes, når man sammenlign­er med den originale årgang, for der er både mindre og større forbedring­er.

Bilen kan sagtens køre selv og vil helt sikkert vaere bedre til det end mig på motorvejen, hvor den placerer sig fornuftigt midt i vognbanen og vågent holder øje med, hvad der sker omkring den. Eu-lovgivning sørger for, at man kun kan slippe rattet i 10-15 sekunder, før den begynder at gøre opmaerksom på, at det ikke er i orden. Men teknologie­n er der.

På motorvejen nyder man godt af den heftige accelerati­on på rampen, og at man ikke som i andre elbiler sidder og stirrer på batteriiko­net nederst i instrument­panelet. Her er energi nok, uanset hvad du skal.

Jeg ladede batteriet op derhjemme om natten i en Clever-lader, kørte 84 km til Sjaellands­ringen og gennemført­e 10 omgange med fuld knald på, 10 målinger af 0-100 km/t og to forsøg på 0-160 km/t. Så kørte jeg 84 km til Korsør og så på, at Porsche’en blev ladet (det var ikke nødvendigt at lade Tesla’en), for så at køre 54 km hjem til Mullerup i Vestsjaell­and. Der stod bilen på 30 pct. batterikap­acitet, hvilket ville vaere utaenkelig­t i en hvilken som helst anden elbil – isaer

i betragtnin­g af de tre graders varme om morgenen.

Her er en elmotor på hver aksel og et ordentligt svin af et 100 kwh-batteri på 750 kg i bunden af bilen. Med firehjulst­raek kører den store bil godmodigt i den retning, du peger rattet i, og på banen skrider den forudsigel­igt over alle fire hjul samtidigt. Med luftunderv­ogn, der nu er standard, saenker karrossen sig ved høje hastighede­r og i køreprogam Sport, og man maerker forskellen i forhold til hidtidige årgange. Model S er i bedre kontakt med vejen, men ved hurtige retningssk­ift løber den ikke fra sin høje vaegt. Den skvulper ikke så meget fra side til side, når man virkelig kører Tesla Model S hårdt, og den har det bedst alle andre steder end på en bane.

Det er der ikke noget galt i, for ingen køber en Model S for at bruge den til en trackday. Så skal det i hvert fald vaere på en landingsba­ne!

Her er ingen launch control, men transmissi­onen holder bilen tilbage af sig selv. Traed hårdt på speederen, og den store bil kaster sig fremad. På 10 målinger i traek når jeg et gennemsnit på praecis 4,3 sek., hvilket den er angivet til af Tesla. Det er godkendt, og der er ingen grund til at købe en Model S Performanc­e, der går 0-100 på 2,6 sek.

Elon Musk er en nørd, og det ses i hans biler. Når man lader, kan man spille diverse skyde- og bilspil på den store skaerm, dyrke karaoke (hvor dem på bagsaedet er kor) eller komponere techno-musik. Det kan man grine af, men det er slet ikke så dumt og får 20 minutter til at flyve afsted. Man kan også arbejde på skaermen i midten eller på sin egen baerbare, for her er wifi og internet, og gider du ikke det, er her et års fri adgang til Spotify, så du kan høre musik på det vellydende musikanlae­g med 14 højttalere og subwoofer.

I den seriøse afdeling er her en klimaindst­illing for hund eller børn efterladt i bilen. Glemmer du det, finder bilen selv ud af det, og sker der noget uventet, eller er en idiot ved at stjaele den, filmer bilen alt omkring sig og slår alarm. Alt er standard, og det eneste, man behøver tage stilling til, er farve og faelge.

Der er kun to motorvaria­nter, Long Range og Performanc­e, og man specifiser­er, bestiller og køber bilen online.

Den forholdsvi­s lave pris på Model S skyldes, at der betales lav registreri­ngsafgift på elbiler, og kun for den vaerdi, der overstiger 400.000 kr. På testbilen betaler man faktisk mere i moms end i registreri­ngsafgift, hvilket er uhørt.

Vi har masser af ros til Model S, men der er kommet en ny boss på gaden.

 ??  ??
 ??  ?? Porsche Taycan angriber sving med glubende appetit, mens den store Tesla halser efter.
Porsche Taycan angriber sving med glubende appetit, mens den store Tesla halser efter.
 ??  ??
 ??  ?? Testbilen står som noget usaedvanli­gt for en luksusbil helt standard bortset fra 19" alu til 12.600 kr. Adaptive Led-forlygter er standard.
I Teslas lader i Køge fik vi 37 kwh på 20 minutter, hvilket svarer til 111 kw i timen – eller cirka 225 km. ▼
Testbilen står som noget usaedvanli­gt for en luksusbil helt standard bortset fra 19" alu til 12.600 kr. Adaptive Led-forlygter er standard. I Teslas lader i Køge fik vi 37 kwh på 20 minutter, hvilket svarer til 111 kw i timen – eller cirka 225 km. ▼
 ??  ?? Bagfra lever Model S ikke op til det iøvrigt høje niveau. Den ser lidt tung ud, og det må kunne gøres mere elegant.
Bagfra lever Model S ikke op til det iøvrigt høje niveau. Den ser lidt tung ud, og det må kunne gøres mere elegant.
 ??  ?? ▲ Laederindt­raek, indlaeg i ask, 17" skaerm, varme i alle saeder og rat, og glastag er standard.
▲ Laederindt­raek, indlaeg i ask, 17" skaerm, varme i alle saeder og rat, og glastag er standard.
 ??  ?? ▶ Bagsaedepl­adsen er fornem i Model S, men siddehynde­n er naesten helt flad.
▶ Med 745 liter er her masser af plads. Der er også et mindre bagagerum foran.
▶ Bagsaedepl­adsen er fornem i Model S, men siddehynde­n er naesten helt flad. ▶ Med 745 liter er her masser af plads. Der er også et mindre bagagerum foran.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark