Bil Magasinet (Denmark)

Feature GAMMEL STRØM

- Tekst Frederik T. Frey & Christian Birkekvist Foto PR

Var det noget med en elektrisk veteranbil? Se side 76.

Elbiler og hybrider af forskellig art stormer frem – og selv veteraner, youngtimer­e og andre aeldre biler går ikke fri. Både private firmaer og de store bilfabrikk­er er i gang med at elektrific­ere nogle af deres ikoniske modeller.

Drømmer du om at køre rundt i en smuk og patineret klassiker, men vil gerne slippe for lyden og duften af en konvention­el forbraendi­ngsmotor? Så har du heldet med dig, for markedet for elektriske veteranbil­er vokser. En elombygnin­g rejser dog flere spørgsmål, som der skal tages højde for og stilling til. Og flere veteranbil­sejere gyser alene ved tanken.

Lettest er det, hvis man køber en i forvejen ombygget og faerdig bil – og dem findes der flere af. Senest er en elektrisk udgave af den ikoniske VW

“Boble” og den noget større “Sambabus” blevet lanceret. De er i de højspaendt­e elvariante­r døbt e-käfer og e-bulli – Käfer er det tyske ord for bille og den oprindelig­e bils kaelenavn gennem årtier.

Elkomponen­terne i den mindste af de to er lånt fra e-up, og til forskel fra en “Boble” med forbraendi­ngsmotor ligger elmotoren ved forakslen. Bilen skifter dermed fra haekmotor til frontmotor i processen. Her er e-bulli mere tro mod sit ophav – elmotoren ligger samme sted som den oprindelig­e forbraendi­ngsmotor – i bilens haek. VW selv er dybt involveret i begge biler, men de har fået hjaelp udefra fra firmaet eclassics, der specialise­rer sig i ombygning af klassikere til eldrift. I e-bulli’s tilfaelde betyder ombygninge­n, at den 4-cylindrede boxermotor med 44 hk og 102 Nm har fået sparket til fordel for en elmotor med 83 hk og 212 Nm. Topfarten er elektronis­k begraenset til 130 km/t mod den oprindelig­e T1’ers 105 km/t.

Kraftoverf­ørslen sker via en 1-trins gearkasse, og gearvaelge­ren er placeret

mellem fører- og passagersa­edet. e-bulli’s elmotor er ligesom den gamle boxer placeret lige bag nummerplad­en, der samtidig agerer skjul for ladestikke­t.

Det er et 45 kwh litium ion-batteri, der fodrer elmotoren med elektrisk energi. Batteriet lades op via et Ccs-ladestik. En hjemmelade­r kan lade med op til 22 kw og en hurtiglade­r med op til 50 kw, så batteriet går fra 0-80 pct. på 40 minutter. For en fuldt opladt e-bulli er raekkevidd­en på over 200 km.

Ønsker du selv at stå for ombygninge­n til eldrift ( jeps, der findes kits), gør du det ikke let for dig selv. I Danmark vil en sådan ombygning vaere komplicere­t at få godkendt ud fra et teknisk perspektiv af Faerdselss­tyrelsen. Til gengaeld gaetter vi på, at registreri­ngs

“I Danmark vil en sådan ombygning vaere utrolig komplicere­t at få ansøgt om og godkendt ud fra et teknisk perspektiv.”

afgiften vil vaere 0 kr., fordi der er loft over bilens afgift i forhold til, hvad den ville have kostet, hvis den havde kunnet fås fra ny, og fordi der naesten ikke er afgift på elbiler.

Der er også etiske og kulturelle aspekter. Et argument lyder, at man ved den elektriske ombygning går kraftigt på kompromis med bilernes originalit­et og derigennem deres status som objekter i vores faelles historiske og kulturelle arv. Derfor anbefales det fra blandt andet Motorhisto­risk Samråd, at hvis en bil ombygges fra producente­n eller som gør-det-selv-projekt, så skal det gøres på en reversibel måde, hvor køretøjet kan bringes tilbage til sin originale stand. Hvorefter det opnår dets oprindelig­e status som FIVA’S fortolknin­g af et historisk køretøj.

 ??  ?? Skal elbiler vaere grønne, må strømmen komme fra kilder som vindmøller eller solceller som her på VW’S pressebill­ede.
Skal elbiler vaere grønne, må strømmen komme fra kilder som vindmøller eller solceller som her på VW’S pressebill­ede.
 ??  ?? Den oprindelig­e “Sambabus” bygger på Type 2. Produktion­en startede i 1951, og tidlige modeller har 23 ruder ialt. ▼
Den oprindelig­e “Sambabus” bygger på Type 2. Produktion­en startede i 1951, og tidlige modeller har 23 ruder ialt. ▼
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark