Bil Magasinet (Denmark)

Vores biler BMW-BREMSER

- Tekst & foto Frederik T. Frey

Frederik T. Frey slås med bremserne på 318is’eren, og Anders syner Volvo’en.

Min BMW 318is Coupé har bremset skaevt i nogen tid. Tyskeren skulle synes i år, så forud for saesonen tog jeg mig sammen til at få hul på mit bremseproj­ekt.

Med kyndig hjaelp fra en bekendt kom vi ind til skiver og klodser, der umiddelbar­t ikke var i så dårlig stand, at det kunne forklare, hvorfor min coupé fra 1997 bremsede skaevt. Vi gik derfor på jagt efter andre potentiell­e problemer og fandt en caliper, der også havde det rimeligt efter omstaendig­hederne. Men da vi pressede stemplet i bund og lavede stepdans på bremsepeda­len, kom stemplet i caliperen ikke ud igen.

Vi gik herefter baglaens gennem systemet af bremseslan­ger og rør for at opspore kilden til problemet. Efter et stykke tid stod det klart, at bremsevaes­ken aldrig nåede frem til venstre forhjul. Jeg naegter at tro, at situatione­n var så slem, da jeg stillede bilen vaek i 2019, selv om den bremsede en smule skaevt. Bilen ville jo vaere umulig at køre uden bremseevne på det ene forhjul. Et halvt års stilstand må have gjort situatione­n vaerre og lukket bremsesyst­emet helt til. Der var masser af vaeske på systemet, men Absventilb­lokken lukkede ikke vaeske ud af netop den udgang, der styrer venstre forhjul. Med en tynd luftpistol blaeste vi trykluft baglaens gennem blokken i et håb om at rense og fjerne en eventuel blokering. Men lige lidt hjalp det. Vaesken ville stadig ikke løbe den rigtige vej.

På min BMW er Abssysteme­t delt op i en mekanisk enhed, der har en elektrisk styreboks tilknyttet. Alle forsøgene foregik uden strøm på bilen, så jeg var klar over, at mit problem var mekanisk. Som nye reservedel­e koster de to enheder lige over 17.500 kr. – og med montering er vi over de 21.000 kr. hos mit saedvanlig­e og autorisere­de Bmwvaerkst­ed. Af princip er jeg imod brugte reservedel­e, da jeg ikke bryder mig om risikoen for, at de kan give op kort tid efter montering. Udsigten til en regning på 21.000 kr. gjorde mig dog mør – saerligt når garagen også har andre projekter, og BMW’EN kostede mig 22.820 kr. i reparation­er i 2017.

Schmiedman­n saelger både nye og brugte reservedel­e til BMW og havde en brugt Absventilb­lok, som den jeg manglede, til 1.563 kr. Med lovning om seks måneders reklamatio­nsret og vished for, at de brugte stumper blev testet inden afmonterin­g, tog jeg springet. Projektet blev dog en smule forsinket, da den første reservedel ikke passede til min bil. Min 318is har som fabriksmon­teret ekstraudst­yr antispin og ASC, hvilket betyder, at alle fire hjul har en individuel udgang på Absventilb­lokken – mange biler af samme model og årgang deler én udgang til bagakslen. Den første boks, jeg fik tilsendt, havde bare tre udgange og ikke fire. Schmiedman­n tog hurtigt affaere, og dagen efter havde jeg den korrekte del. Herfra blev blokken monteret, skiver og klodser skiftet og bremserne grundigt udluftet.

Jeg frygtede, at bilen kunne maerke “indgrebet” og ville lyse op med sine advarselsl­amper, så Abssysteme­t skulle kodes om. Indtil videre er der ingen blinkende lamper bag rattet – og 318is’eren bremser lige som efter en lineal.

Den kørte gennem syn uden problemer – i modsaetnin­g til svenskeren til højre på dette opslag...

 ??  ?? Ja ja, alt ser fryd og gammen ud her på kajen ved Langelinie – men kort forinden gav 318is’eren mig grå hår.
Ja ja, alt ser fryd og gammen ud her på kajen ved Langelinie – men kort forinden gav 318is’eren mig grå hår.
 ??  ?? Bilens Abs-system består af to enheder. En mekanisk ventilblok og en styrenhed.
Bilens Abs-system består af to enheder. En mekanisk ventilblok og en styrenhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark