Bil Magasinet (Denmark)

LEXUS RX 450H

- [ Tekst & foto Søren Juul ]

Ingen turbo og ingen smalkost. Søren Juul kører Maserati Granturism­o med gudeskøn V8-motor.

“Vaegten på knap 1,9 ton maerkes, når du skal bremse før det naeste hårnålesvi­ng, så du tager den automatisk med ro.”

Vi tager den smukke men aldrende Maserati Granturism­o Sport et smut op i de modenesisk­e bakker og lader dens legendaris­ke V8-motor uden turbo brøle af sine lungers fulde kraft en sidste gang, før modellen sadler om til en elektrific­eret fremtid.

En gammel Fiat Punto 55 småslingre­r ud ad rundkørsle­n, mens chaufføren febrilsk hjuler sideruden ned for at laene hovedet ud i det fri. Vi følger efter i Maserati’en, der brøler som en ko, der vil på graes. Foreningen af danske elbilsejer­e (FDEL) betragter den formodentl­ig som en dinosaur, der burde vaere aflivet for laengst, men hernede i Italiens “Motor Valley” har de lokale højoktan i blodet og en forkaerlig­hed for biler, der ikke lyder som et S-tog.

En solbraendt arm vifter det universell­e tegn for “Giv gas!”. Der er fri bane, så langt øjet raekker. Jeg gør det eneste rigtige i situatione­n, og vipper den venstre klinge bag ved rattet et par gange. V8’eren hopper adskillige oktaver op, fylder lungerne og brøler højt, som en operasange­r, der skal synge et stadion op, da speederen møder gulvtaeppe­t.

Maserati’ens V8’er uden turbo er leveret af Ferrari, men er med sine 460 hk en foraeldet og fordrukken konstrukti­on. Lyden har dog så meget nerve og sjael, at du skal have et hjerte af sten for ikke at blive forført af den gamle dame.

Den aeldre herre i Punto’en ser ud til at hygge sig, da vi blaeser forbi. Måske fordi en Tesla Model X har sneget sig lydløst med til forestilli­ngen og vil forbi lige NU – selv om jeg ligger i venstre spor med speederen i bund. Jeg kapitulere­r inden hastighede­n bliver forrykt og traekker ind. Elbilen suser triumferen­de forbi, for at bremse hårdt op for at komme helskindet gennem naeste rundkørsel. Skøre italienere, men fascinatio­nen af hurtige biler virker uformindsk­et, uanset hvad de kører på.

Nederlaget til elbilen passer godt ind i fortaellin­gen om Maserati Granturism­o, der blev lanceret tilbage i 2007, hvor den var forsidemod­el på Bil Magasinet. Med charme og et udseende, der stadig kan gøre os bløde i knaeene, har den elegant undgået at blive sendt på pension – indtil nu.

Maserati har rullet en radikal køreplan ud for elektrific­ering af maerket, der ved første blik vil få enhver elsker af maerkets klassiske dyder til at gispe af raedsel og slå korsets tegn. Sedanen Ghibli får hybriddriv­liner senere i år. Dernaest følger en ny og kompakt superbil med centermoto­r, der enten kører på benzin- eller el – men naeste generation af Granturism­o bliver helt elektrisk, når den lander i 2021.

Vi har hentet, hvad der må vaere fabrikkens allersidst­e pressebil, for samlebånde­t er stoppet for laengst. Det blev markeret med specialmod­ellen Granturism­o Zeta, der med en underlig halvfaerdi­g lakering markerede overgangen til nye tider. Der er intet underligt over den røde Rosso Magma-lakering, der fremhaever testbilens forførende former.

Det brede hajgab er inspireret af den sjaeldne Maserati A6GCS fra Berlinetta fra 1953 og ser faretruend­e godt ud selv i dag. Praecis som supermodel­len Helena Christense­n virker Maserati’en immun over for aldring og rynker – rent visuelt. Teknisk set er det et gensyn med en gammel og besvaerlig ven. Bagagerumm­et kan akkurat rumme et par rejsetroll­eys, nøglen er af den gammeldags slags, der skal vippes ud og stikkes ind i en taendingsl­ås, og bilens p-sensorer lever deres eget uforudsige­lige liv.

Det er en italiener af den gamle skole, men du tilgiver den for sine skavanker, når du er på plads i laeder/alcantarak­abinen, og V8’eren vaekkes. Den brøler forurettet og farer op, som om den blev forstyrret i sin middagslur. Bommen går op og vi saetter kursen mod bakkerne naer Zocca, der ligger en times kørsel for Modena.

Vi tager lige Granturism­o et smut forbi Bologna for at vise den sine rødder. I en lille, brostensbe­lagt smøge i centrum af

byen grundlagde brødrene Alfieri, Ernesto, Ettore og Bindo Maserati-maerket på et lille bilvaerkst­ed i 1914. Via de Pepoli er dog ikke gearet til nutidens brede biler, så vi opgiver at køre testbilen helt hen til den gamle garageport. I stedet går vi en lille tur hen til Piazza Maggiore, hvor brødrene fandt maerkets berømte logo på en statue af Kong Neptun, der holder en trefork i hånden.

Siden blev maerket solgt til den italienske industrial­ist Adolpho Orsi i 1937, som rykkede firmaet til Modena og solgte det videre til Citroën i 1968. Det er en laengere historie, vi ikke skal dvaele ved i dag. Vi skal videre i en fart.

På autostrada­en lever testbilen op til sit navn. Ifølge Maserati opfandt de Gt-begrebet i 1947 med A6 1500 GT Pininfarin­a og nogle år senere med 3500- og 5000-modellerne, der kombinered­e vilde praestatio­ner med overdådig luksus.

I starten er man som besat af at prygle V8’eren, der trods manglen på turbolader­e leverer masser af råstyrke og skønsang, når omdrejning­snålen snuser til 7.500 o/min. Siden finder du ro bag det store rat ved en høj marchfart. Der er ingen selvkørend­e teknologie­r, infotainme­ntsystemet er foraeldet, og jeg sidder for højt. Faktum er dog, at ingen anden sportsvogn vil føles mere veloplagte end denne til en køretur op i de modenesisk­e bakkelands­kab under aftensolen.

En gammel stenbro fører over floden og op på Strada Provencial 26 op til Samone, som alverdens bilmedier i årevis har tyet til, når en italiensk sportsvogn fra de lokale producente­r skulle testes til det yderste i fred. Asfalten er blevet mere rynket og ramponeret, siden vi var her i 2011 med en Ferrari og en Lamborghin­i, men den store GT tager udfordring­en i strakt arm. Den har ingen luftunderv­ogn til at tage imod de vaerste nyrestød for underlaget.

Gigten kan så småt føles i undervogne­n, der døjer lidt med at absorbere den ujaevne asfalt, når de 460 hk får med treforken. Vaegten på knapt 1,9 ton maerkes, når du bremser før det naeste hårnålesvi­ng. Så du tager den automatisk lidt mere med ro. Magien indfinder sig, når man finder rytmen og kører som en gentleman i stedet for en galning. Herefter stryger Granturism­o elegant gennem landskabet, mens den beriger omgivelser­ne med et soundtrack fra dengang, hvor en fuldblodsm­askine havde otte cylindre, der fik lov at baelle benzin og ikke blev tvangsfodr­et med luft fra et par turbolader­e. Kraefterne er rigelige og topfarten taet på 300 km/t, hvis du skulle få trang til at tjekke det på Autobahn.

Efter et par ture op og ned i bakkerne vender vi snuden mod Modena for at aflevere bilen, så den kan nyde sit otium. Vi kører forbi Umberto Panini-samlingen (som du kunne laese om i BM2004) i udkanten af Modena for at høre, om der skulle vaere en ledig plads blandt de vigtigste biler i Maserati’s historie, som har helle på det private museum ejet af en lokalpatri­otisk Parmasan-producent, der allerede har et eksemplar af en Granturism­o og en Grancabrio stående.

Forvisset om, at der bliver sørget godt for modellens eftermaele, afleverer vi nøglerne til testbilen på fabrikken på Viale Ciro Menotti i Modena og siger farvel med et suk. En aera er slut. Den naeste Granturism­o skal laves i Torino og bliver en mere moderne sportsvogn. Men der skal et teknisk mirakel til, hvis den skal vaere lige så forførende som testbilen. Der er et lille håb at klynge sig til for håbløse fossilroma­ntikere: Ifølge rygter kommer den også med en el-assisteret benzinmoto­r, der kan tilgodese fans af de brølende Maserati’er.

“Ingen anden sportsvogn vil føles mere veloplagt end denne til en køretur op i det modenesisk­e bakkelands­kab under aftensolen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mere end 40.000 eksemplare­r blev produceret af Granturism­o og cabriolet-varianten Grancabrio mellem 2007 og 2019.
Mere end 40.000 eksemplare­r blev produceret af Granturism­o og cabriolet-varianten Grancabrio mellem 2007 og 2019.
 ??  ?? Det hele startede her i smøgen ved Via de Pepoli i hjertet af Bologna, hvor brødrene Alfieri, Ettore og Bindo grundlagde Maserati i 1912.
Det hele startede her i smøgen ved Via de Pepoli i hjertet af Bologna, hvor brødrene Alfieri, Ettore og Bindo grundlagde Maserati i 1912.
 ??  ?? Analoge instrument­er, delikat Alcantara-indtraek og elektronik der skaber sig. At køre Granturism­o er en herlig og klassisk italiensk affaere.
Analoge instrument­er, delikat Alcantara-indtraek og elektronik der skaber sig. At køre Granturism­o er en herlig og klassisk italiensk affaere.
 ??  ??
 ??  ?? 1. 3. 1. Havets gud, Kong Neptun, haenger ud på Piazza Maggiore i Bologna. Maserati har lånt hans trefork til maerkets berømte logo. 2. 2. Vi viser testbilen, hvorfra den har fået sit hjerte. Ferrari i Maranello leverer fortsat en V8 (men med turbo) til Maserati Levante.
Granturism­o boltrer sig i bakkerne syd for Modena. Det er Ikke egnens hurtigste sportsvogn, men stadig en af de mest inspireren­de at køre. 3. Granturism­o er stadig en episk rejsevogn for to, og du kan medbringe to ikke alt for høje passagerer på bagsaedet.
1. 3. 1. Havets gud, Kong Neptun, haenger ud på Piazza Maggiore i Bologna. Maserati har lånt hans trefork til maerkets berømte logo. 2. 2. Vi viser testbilen, hvorfra den har fået sit hjerte. Ferrari i Maranello leverer fortsat en V8 (men med turbo) til Maserati Levante. Granturism­o boltrer sig i bakkerne syd for Modena. Det er Ikke egnens hurtigste sportsvogn, men stadig en af de mest inspireren­de at køre. 3. Granturism­o er stadig en episk rejsevogn for to, og du kan medbringe to ikke alt for høje passagerer på bagsaedet.
 ??  ?? Det er om at nyde synet og lyden, for den 4,7-liters V8 uden turbo er sendt på pension. Den naeste Granturism­o i 2021 bliver elektrisk!
Det er om at nyde synet og lyden, for den 4,7-liters V8 uden turbo er sendt på pension. Den naeste Granturism­o i 2021 bliver elektrisk!
 ??  ?? Granturism­o prydede forsiden i oktober 2007, hvor redaktøren testede den i Dolomitter­ne. 13 år senere ligner modellen sig selv.
Granturism­o prydede forsiden i oktober 2007, hvor redaktøren testede den i Dolomitter­ne. 13 år senere ligner modellen sig selv.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark