Bil Magasinet (Denmark)

AKTIVE SYSTEMER

- |

FØR ULYKKEN INDTRAEFFE­R

AKTIV FARTPILOT En fartpilot, som selv tilpasser afstanden til de forankøren­de ved hjaelp af radar via styring af motor, bremser og gear (i biler med automatgea­r).

Ofte kaldes systemet også adaptiv fartpilot eller intelligen­t cruisecont­rol, ligesom der findes systemer, der blot gør opmaerksom på afstanden til den forankøren­de, men ikke griber ind.

CITY SAFE Minder om en aktiv fartpilot, men er specialdes­ignet til bytrafik, hvor riskoen for piskesmael­d-ulykker er højest. Hvor en almindelig aktiv fartpilot slår fra under en vis hastighed, virker systemet ved lave hastighede­r og slår bremserne i, hvis bilen foran i køen pludselig står stille.

City Safe er udviklet af Volvo men bliver mere og mere almindelig­t, selv i de helt små biler.

SPORASSIST­ENT Udviklet af Mercedesbe­nz men kan fås til mange biler. Gør via bip eller rystelser i rattet eller saedet føreren opmaerksom på, hvis bilen er på vej ud over vejsiden eller midterstri­ben.

VEJSKILTEG­ENKENDELSE Mercedes-benz og Opel var først, men flere bilmaerker tilbyder efterhånde­n systemet. Et kamera i forruden registrere­r den tilladte hastighed netop der, hvor du kører, også ved vejarbejde.

ATTENTION ASSIST Bilens computer opdager, hvis du er ved at falde i søvn bag rattet. Det sker via sensorer i alt fra rat, pedaler og retningsvi­ser til afstandsra­daren, sporassist­enten og uret.

Det kan også vaere videooptag­else af føreren (og dennes øjne). Systemet registrere­r, hvordan du betjener bilen eller om dine øjne lukker, og gør evt. opmaerksom på, at det er tid til en kaffepause.

BLIND VINKEL ASSISTENT Et eller flere kameraer overvåger den blinde vinkel skråt bagud og advarer med lys og lyd, hvis føreren under vognbanesk­ift er ved at traekke over i en anden bil. Findes efterhånde­n hos mange bilmaerker.

HEAD UP DISPLAY Introducer­et af GM, kendt fra bl.a. Corvette, findes hos mange bilmaerker i dag. Projektere­r bl.a. speedomete­ret op på forruden, så føreren ikke slipper vejen af syne for at holde øje med sin hastighed.

INTELLIGEN­TE LYGTER Kurvelys eller drejelys blev introducer­et i USA allerede i 1920’erne. Citroën integrered­e systemet i forlygtern­e på DS og SM.

I dag er de mest omfattende systemer i stand til at følge vejens forløb konstant, at tilpasse lysspredni­ngen til bilens hastighed, at blaende op og ned, og følge forankøren­de o.s.v. Bilen finder naturligvi­s også selv ud af, hvornår det er tid til at skifte fra dagtimerne­s kørelys til naerlys om aftenen.

NIGHT VISION Et infrarødt kamera i bilens front aflaeser om natten området foran bilen og viser billedet på en skaerm i instrument­bordet – ses oftest i luksusbile­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark