Bil Magasinet (Denmark)

PASSIVE SYSTEMER

-

PRE-SAFE Sensorer opfatter ustabilite­t, fart, afstand til forankøren­de m.m. og lukker ruderne og soltaget, fører nakkestøtt­en frem og strammer selerne for at forberede en kollision.

Afhaengig af konfigurat­ion er systemet udvidet til at omfatte bremserne.

AKTIVE NAKKESTØTT­ER Skyder frem og tager imod hovedet ved en kollision for at undgå piskesmael­d.

AIRBAG Front-airbags beskytter forsaedepa­ssagernes hoveder. De sidder i rattet og over handskerum­met. Sideairbag­s sidder typisk yderst i forsaedern­es ryglaen. Gardinairb­ags sidder typisk over sidevindue­rne og daekker ruderne, en knae-airbag findes i instrument­bordet under rattet. En saedeairba­g forhindrer passageren i at glide ud under selen.

En bagrude-airbag beskytter i Toyota iq ved kollision bagfra, mens Toyota også står bag en airbag i bagsaedets ryglaen, som hindrer passagerer­ne i at ramle ind i hinanden. Volvo V40 har verdens første fodgaenger­airbag, der popper op fra under kølerhjelm­en og beskytter en evt. flyvende fodgaenger omkring A-stolpen samt forruden.

DEFORMATIO­NSZONER Områder i bilen uden om selve kabinen, som er designet til at give efter og dermed absorbere energien ved et sammenstød f.eks bagagerumm­et.

AKTIV MOTORHJELM Mekaniske eller pyroteknis­ke mekanismer sørger for, at motorhjelm­en skyder nogle cm op ved sammenstød for at tage imod en evt. fodgaenger og afbøde slaget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark