Bil Magasinet (Denmark)

ELEKTRISK ENGLAENDER MED SMAEK PÅ

Lotus Evija bliver produceret i 130 eksemplare­r, hvoraf halvdelen blev solgt på et par dage. Med 2.000 hk får Lotus Evija en Bugatti til at virke langsom, men Bugatti kan stadig ydmyge den på topfarten.

-

Man behøver ikke vaere astrofysik­er for at regne ud, at en bil med 2.000 hk og 1.750 Nm må vaere forbandet hurtig – og det er lige hvad Lotus’ nye hyper-elbil er! Briterne lover, at den vil vaere i stand til at klare 0-100 km/t på under tre sekunder. Faktisk er målet lige over 2,0 sekunder, hvilket teoretisk set vil vaere muligt med elektronis­k styret launch control og firehjulst­raek. Ifølge Lotus har den også knusende mellemacce­lerationer: 100-200 km/t er overstået på under tre sekunder og 200-300 km/t er klaret på under fire sekunder. Evija har en topfart på over 320 km/t, men den kunne sikkert køre endnu hurtigere, hvis den fik lov.

Den elektriske Lotus er udstyret med et 2.000 kw lithium-ion batteri, som leverer strøm til fire elmotorer, én ved hvert hjul. Batteriet og elmotorern­e er blevet udviklet af Williams Advanced Engineerin­g, der leverede drivlinen til bilerne i de første fire saesoner af Formula E. Batteriet er monteret centralt og lavt i bilen for at give den bedste vaegtforde­ling og holde tyngdepunk­tet lavt. Ifølge Lotus kan Evija køre op til 400 km på en opladning. Ved brug af den kraftigste lader, som ikke findes herhjemme endnu, der lader med 350 kw, kan Evija’s batteri lades fra 0 til 80 pct. på 12 min.

Evija udtales “E-vi-ya”. Ifølge Lotus betyder navnet “Den første af sin slags”, hvilket er et passende navn til Lotus’ første elbil. Da Lotus startede udviklinge­n, havde den et andet navn, nemlig Type 130 efter en berømt historisk bil fra maerket. Det er også forklaring­en på, hvorfor Lotus har valgt at begraense produktion­en til 130 biler.

Lotus lover, at de allerede vil vaere i stand til at levere Evija til kunderne i løbet af 2020. Det er dog også vigtigt at huske, at Lotus ikke står alene om dette projekt. Bag maerket står nemlig den kinesiske bilgigant Geely, som blandt andet også ejer Volvo. De har store økonomiske overarme og ikke mindst de ambitioner, der skal til for at Evija bliver en realitet.

Lotus forlanger 1,7 millioner britiske pund for bilen, cirka 13,8 millioner kroner uden afgifter, og den bliver kun produceret i 130 eksemplare­r. Alligevel solgte de mere end halvdelen af bilerne, da den blev lanceret i Pebble Beach i Californie­n i efteråret 2019.

Vi synes

Elektriske hyperbiler har lige taget tingene til et helt nyt niveau.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kabinen er praeget af kulfiber, laeder og Alcantara.
Kabinen er praeget af kulfiber, laeder og Alcantara.
 ??  ?? Takket vaere et kulfiber-monocoque kan Evija holde vaegten lav.
Takket vaere et kulfiber-monocoque kan Evija holde vaegten lav.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark