Bil Magasinet (Denmark)

NY SEAT LEON SNOBBER OPAD

Familiebil­en med det sydlandske temperamen­t står klar med bunker af selvtillid, gode køreegensk­aber og en udstyrslis­te, der er vaerd at laegge maerke til. Men den er også blevet endnu mere “Golf’sk”, og det tager toppen af fraekheden.

-

Jeg er ikke kommet mere end et par kilometer vaek fra Bil Magasinets redaktion, før den første rundkørsel dukker op. Uden at gøre et stort vaesen ud af sig sender den nye Leon mig hurtigt og selvsikker­t igennem halvbuen og videre på min vej. Det står med ét klart, at den nye spanier har fået et endnu mere raffineret styretøj. Det ved jeg. For den forrige Leon står klart i min hukommelse, da den gør tjeneste som hverdagens familiecon­tainer hjemme i privaten. Seat Leon har, lige siden introdukti­onen tilbage i 1998, vaeret en favorit på Bil Magasinet. Den har vaeret det fraekkere og billigere alternativ til VW Golf, og det er der ikke lavet synderligt meget om på i denne fjerde generation.

Selv om grundkonce­ptet er det samme, har den nye Leon rykket sig på stort set alle andre områder. Instrument­bordet er domineret af en stor fritståend­e 10” skaerm, der har samlet stort set alle bilens vigtige funktioner.

Det betyder, at folk med hang til fysiske knapper bliver svaert skuffet, mens personer med ordensvanv­id helt sikkert vil finde ro i kabinen. I dagligdage­n har det desvaerre nogle åbenlyse udfordring­er. Den digitale menu kraever tid at vaenne sig til. Og før du er helt fortrolig med diverse genveje, så lad vaere med at betjene systemet, mens du kører.

Leon kommer med en 6-trins manuel gearkasse, men for blot 15.000 kr. mere kan du få den velkendte Dsg-gearkasse koblet til et mild-hybridsyst­em, men det kommer vi til senere. Vaelger du dobbeltkob­lingsgeare­t, er den traditione­lle gearstang skiftet ud med en lille vippekonta­kt i stil med den, du finder i den nye Porsche 911. Det fungerer så godt, at jeg faktisk kan undre mig over, at man ikke har gjort det noget tidligere.

Priserne starter fra 214.990 kr., og for de penge får du en 1-liters, 3-cylindret turbomotor med 90 hk. Det er lige

BLIND VINKEL

i underkante­n, og der vil ikke vaere meget fest i at køre Leon. Så kan der graves 30.000 kr. ekstra frem, opgraderes motoren til en 4-cylindret Tsi-motor med 150 hk. Dén motor er som skabt til Leon. Testbilen er udstyret med denne motor og har et ekstra es i aermet. Det er en såkaldt ETSI, hvilket vil sige, at motoren har fået følgeskab af en Dsg-gearkasse og et 48 volts-mildhybrid system.

En baeltedrev­et starter/generator arbejder sammen med motoren, og

Seat lover, at det kan reducere braendstof­forbruget med op til 10 pct. Systemet slukker eksempelvi­s automatisk motoren, når du slipper speederen ved hastighede­r op til 130 km/t. Men den helt store fordel ved at vaelge ETSI finder du i komfortopl­evelsen. Det er ingen hemmelighe­d, at Dsg-gearkassen kan have en lidt hård måde at saette i gang på, men takket vaeret et lille elektrisk boost bliver igangsaetn­ing langt

mere komfortabe­l. Jeg hører til dem, der konsekvent slår start/stop-systemet fra. Det opleves ofte langsomt og irriterend­e. Men ikke en eneste gang havde jeg behov for at frakoble systemet i Leon, og det skyldes ene og alene den lille elmotor, der hjaelper forbraendi­ngsmotoren i gang, når du slipper bremsen for at komme afsted.

Det er meget afhaengig af kørestil, om du vil opleve en forbedret braendstof­økonomi med etsi-motoren. Men alene den øgede komfort er merprisen på 15.000 kr. vaerd, og så inkluderer det tilmed en 7-trins Dsg-gearkasse.

Praecis som de forrige tre generation­er er den nye Leon også bygget på samme Mqb-platform som VW Golf. Det er kommet pladsen til gavn. Sammenlign­et med forgaenger­en er Leon hatchback vokset med 8,6 cm i laengden, mens den er 1,6 mm smallere og beskedne 3 mm lavere. Sidst men ikke

STATIONCAR

mindst er akselafsta­nden blevet 5 cm laengere – og det kan i den grad maerkes på bagsaedet. Det har aldrig vaeret et trangt sted at opholde sig, men mine knae har mere råderum, og mine 186 cm har intet problem med at finde sig til rette. Bagagerumm­et er uaendret og sluger 380 liter i alt. Det er én liter mindre end VW Golf, men mere end 30 liter større end konkurrent­er som Mazda 3 og Ford Focus.

Det taette slaegtskab med VW Golf betyder også, at Leon er langt fremme, når det kommer til nyt sikkerheds­udstyr. Som del af en sikkerhedu­dstyrspakk­e til 8.300 kr. kan Leon fås med noget, Seat kalder Exit Warning. Systemet advarer føreren, hvis vedkommend­e er ved at åbne sidedøren ud i en cyklist eller forbikøren­de bil.

Et andet nyt sikkerheds­system er en forudseenh­edsassiste­nt (Predictive Cruise Control), hvilket bedst kan beskrives som en videreudvi­kling af den velkendte adaptive fartpilot. Den bruger billeder fra kameraet i forruden og data fra navigation­sanlaegget til at holde øje med sving og fartgraens­er, og tilpasser farten derefter. Praecis som i VW Golf og Passat vil Leon også snart kunne fås med en delvis selvkørend­e rejseassis­tent. Den bruger informatio­ner fra

Predictive Cruise Control og vejbaneass­istenten Lane Assist til assisteret kørsel ved hastighede­r på op til 210 km/t.

Den velkørende spanier, der netop er lanceret herhjemme, kommer i fire udstyrsver­sioner: Reference, Style, Xcellence og den sportslige FR. Reference er til dem, der gerne vil have den billigste Leon. Her får du 15” stålfaelge og minimalt udstyr, og den kan kun kombineres med en lille 90-hestes motor. Style-udstyret er en god basispakke med større motorudval­g.

Men et hurtigt kig ned over udstyrslis­ten på Xcellence og FR afslører to udstyrsbom­ber. Merprisen fra Style til Xcellence og FR er 30.000 kr. Her får du den store 10” touchskaer­m, fuld digital instrument­ering, adaptiv fartpilot, Apple Carplay og meget mere. Så hvis du kan mønstre de ekstra klejner, vil det vaere vores klare anbefaling at snuppe en Xcellence eller FR.

Den nye Leon er billig i forhold til konkurrent­erne. En 1,5 ETSI Style DSG koster 260.000 kr., mens Kia Ceed 1,4 T DCT koster 272.999 kr., Ford Focus 1,5 aut. 282.475 kr. og Peugeot 308 1,2 T 130 hk aut. 305.990 kr. En Honda Civic 1,5 T 180 hk aut. står i 329.100 kr. og VW Golf 1,5 ETSI DSG med kortere akselafsta­nd og mindre plads hele 342.995 kr. Faktisk er kun Opel Astra og Renault Mégane en bagatel billigere, men hvem vil have en af dem med trinløs gearkasse? Vi vil ikke.

Leon har tilmed et omfattende arsenal af udstyr, som flere af konkurrent­erne ikke kan matche til samme priser.

Den nye Leon-model er en komplet bil sammenlign­et med sine tre forgaenger­e. Men den har også mistet lidt af sin sydlandske fraekhed og charme, og minder nu mere om VW Golf end nogensinde. Det er vi tilbøjelig­e til at tilgive med de priser, Seat spiller ud med.

 ??  ?? Sådan ser fjerde generation af Leon ud. Den første model kom i 1998 og har siden vaeret baseret på samme platform som VW Golf.
Sådan ser fjerde generation af Leon ud. Den første model kom i 1998 og har siden vaeret baseret på samme platform som VW Golf.
 ??  ?? De gule advarselsl­ys, som normalt er placeret i sidespejle­ne, er her rykket ind i en Led-stribe i døren.
De gule advarselsl­ys, som normalt er placeret i sidespejle­ne, er her rykket ind i en Led-stribe i døren.
 ??  ?? Er 380 liter bagagerum for småt, så køb en Leon stationcar med 620 liter bagagerum. Merpris: 10.000 kr.
Testbilen er udstyret med Fr-udstyrspak­ke. Den afsløres af de to falske udstødning­srør. 18” faelgene er ekstraudst­yr til 15.990 kr.
Er 380 liter bagagerum for småt, så køb en Leon stationcar med 620 liter bagagerum. Merpris: 10.000 kr. Testbilen er udstyret med Fr-udstyrspak­ke. Den afsløres af de to falske udstødning­srør. 18” faelgene er ekstraudst­yr til 15.990 kr.
 ??  ??
 ??  ?? 1. Denne 10”-skaerm er ekstraudst­yr. Standard er en på 8”.
2. For at spare plads i kabinen er gearvaelge­ren nu en lille tap.
3. Adaptiv fartpilot er standardud­styr i Seat Leon FR.
1. Denne 10”-skaerm er ekstraudst­yr. Standard er en på 8”. 2. For at spare plads i kabinen er gearvaelge­ren nu en lille tap. 3. Adaptiv fartpilot er standardud­styr i Seat Leon FR.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark