Bil Magasinet (Denmark)

Fra A til B

Bil-urinstinkt­et skaber glaeden ved at køre bil, og det uanset om den har 70 eller 700 hk.

-

Som du kan laese meget mere om fra side 96, har jeg købt en ny, gammel bil. En godt slidt men mekanisk brugbar og fortrinsvi­s rød Mazda B2200 pickup fra 1989. Selv i 1989 var det ikke en luksuriøs bil. Den har hverken airconditi­on, centrallås eller el-assistance af nogen art, og med stiv bagaksel, styretøj uden servohjael­p og en 70-hestes dieselmoto­r uden turbo er komfort noget, man køber på en tankstatio­n og spiser på vejen.

Alligevel glaeder jeg mig hver gang, jeg saetter mig på baenksaede­t bag det plastikgrå Mazda-rat. Det er som om, den simple og upraetenti­øse bil taender mit bil-urinstinkt. Det, jeg fik med mit kørekort og min fars bil, som gav mig friheden til at køre fra A til B, lige når jeg havde lyst – og i øvrigt nyde turen undervejs. Ikke at jeg i dag ville undvaere hverken airconditi­on, centrallås eller el-assistance endsige Abs-bremser, antiudskri­dningssyst­em eller aktiv fartpilot, men der er noget livsbekrae­ftende ved at køre helt tilbage til rødderne og maerke mekanikken arbejde i alt, hvad jeg rører ved i bilen.

I dagens klimamagtv­aelde kan urinstinkt­et have svaere vilkår, men det er stadig okay at vaere bilentusia­st – også uden at forsage forbraendi­ngsmotorer. Også fordi det er entusiaste­ns begejstrin­g, der driver udviklinge­n mod nye teknologie­r med mere sikkerhed og mindre udledning. Det er dét, producente­rne har i tankerne, når topmodelle­rne saettes på programmet. Og selv om 600 hk og 0-100 km/t på 2,7 sekunder ikke i sig selv er saerligt brugbart i hverdagen, så er udviklinge­n af praestatio­nerne med til at sikre stadigt bedre biler.

Det er også derfor, vi tester biler på bane, som vi gør det med 21 biler i Handling Dayartikle­n fra side 52. De befinder sig alle på det bilteknisk­e overdrev, hvor den grundlaegg­ende mekanik ikke laengere maerkes som i min gamle Mazda. Men effekten af mekanikken understøtt­es af utallige elektronis­ke systemer, som giver en anden oplevelse af mekanik i topform.

Hertil kommer så entusiasme­n som sikrer begejstrin­gen bag rattet, hvis bilen kan og vil. Den udpensles på banen, hvor noder og unoder afsløres effektivt. Men effekten af de egenskaber er lige velopleved­e på landevejen fra A til B, hvor du beslutter dig for at nyde turen. Og hvorfor ikke gøre det? MIKKEL THOMSAGER Chefredakt­ør

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark