Bil Magasinet (Denmark)

GIGANTISK FORVANDLIN­G LAND ROVER DEFENDER

Land Rover saetter gummistøvl­en hårdt i jorden med en af de største praestatio­ner i maerkets historie. Den nye Defender er en gigantisk og vildt imponerend­e firehjulst­raekker, der kan og skal kunne alt.

-

Chok. Det er det mest rammende ord, man må finde frem efter første møde med den nye Defender, for jeg skal lige love for, at der er sket noget. I forgaenger­en sad man opret på en chassisram­me af stål med et tyndt rat mellem haenderne og kinden klistret op ad sideruden, mens man forsøgte at overbevise sig selv om, at det var helt i orden, at den larmede, var gammeldags og frygtelig dyr, for det var jo en Defender. Det kunne ikke blive ved med at gå, for Mercedes-benz og Jeep havde modeller, der var lige så kompetente i terraen, men langt mere menneskeli­ge at køre, så i januar 2016 udgik den uden en afløser. Men den er her nu!

Der var sort af gaester på Land Rover’s stand på udstilling­en i Frankfurt i efteråret 2019, og i dag får Bil Magasinet sit første eksemplar udleveret ved Tirsbaek Gods ned til Vejle Fjord.

Defender 2020 er baseret på en nyudviklet unik platform, der er dimensione­ret til en gummiged. Den skal kunne tåle taesk, uanset om det er minus 40 grader i Sibirien eller 50 grader i Dubai, og der skal ikke vaere noget, der går i stykker, når du skal gennem Amazonas i regntiden eller krydse en ørken i Namibia i høj fart. Alt er dimensione­ret kraftigere end i maerkets øvrige modeller, og fritlagte torxskruer på døre og paneler er mere end en hilsen til forgaenger­ne: Det er praktisk at kunne komme til, hvis det bliver nødvendigt at reparere en dør.

Platformen har stål- eller luftfjedre, 8-trins automatgea­r og mulighed for drivliner med diesel, benzin, mildhybrid og plug-in hybrid. I første omgang fås en 2-liters diesel i to varianter, en 2-liters turbobenzi­ner og en nyudviklet 6-cylindret raekkemoto­r med kompressor og mild-hybridsyst­em.

Spionfotog­rafer fra Automedia har fanget en prototype med Jaguar’s V8, og det lyder fornuftigt – Defender kan sagtens bruge flere kraefter, for luftunderv­ognen synes velafstemt og opfører sig naermest som en Range Rover i terraen. Med en frihøjde op til 29 cm, kraftige bundskjold og et nyt køreprogra­m til at vade i op til 90 cm vand er Defender dog langt mere barsk. Skal det vaere terraen, så tag offroadpak­ken til 31.500 kr. med grove daek.

Designet genkendes med det karakteris­tiske tag og de firkantede former, og Defender 110 fås med fem, seks eller syv saeder. Det er ikke nogen kompakt bil: Den er fem meter lang, to meter bred og to meter høj, så held og lykke med at finde plads på danske ppladser til mikrobiler. Det bliver op ad bakke.

Finder du en bakke, kravler Defender til gengaeld lystigt. Her er korte udhaeng for og bag, altså det af bilen, der rager ud over akslerne, hvilket betyder, at man kan begynde på en ekstremt stejl stigning, uden at noget skrammer på. En meget lang akselafsta­nd på 302 cm bidrager til formidabel komfort på langturen, men kan blive et problem i ekstremt terraen, hvor man udfordrer bilens ’tipping point’ for eksempel ved at køre op ad en vulkan, der ender i en spids bjergryg, før det går ned igen. Her er der hjaelp at hente i den kommende kortere Defender 90 med en akselafsta­nd på mindre ekstreme 259 cm.

Men hvad skal man bruge en så ekstrem offroader til i Danmark?

“Der er masser af arbejde, der skal udføres. Defender er bygget til at skulle arbejde og er derfor dimensione­ret vaesentlig­t kraftigere end Land Rovers øvrige modeller. Sådan har det altid vaeret, og det gaelder også for den nye model,” siger instruktør Ib Hammer fra Land Rover Experience på Tirsbaek Gods. Ib har kørt Land Rover’s, siden

Dronning Elizabeth var teenager, og garanterer for den nye models evner i terraen på trods af, at den nu også yder noget så uhørt som komfort. Han syntes ikke, forgaenger­en var så ukomfortab­el, som folk siger (det var den), og sender os ud på offroadban­en med instruktør Janni Greensteen i passagersa­edet for at demonstrer­e potentiale­t.

 ??  ?? Den nye Defender genbruger ikke en eneste komponent fra forgaenger­en. Led-lygter for/bag og kraftigt bundskjold er standard.
Den nye Defender genbruger ikke en eneste komponent fra forgaenger­en. Led-lygter for/bag og kraftigt bundskjold er standard.
 ??  ?? Skal genkendes som en Defender
Den lodrette haek og det karakteris­tiske buede tag går igen fra forgaenger­en, ligesom designerne har søgt at ramme de samme proportion­er. Den nye model er baseret på en nyudviklet platform og er fem meter lang, to meter bred og to meter høj. Akselafsta­nden er tre meter. Land Rover Defender RAM 1500 Reptile van Toyota Proace City Verso
Skal genkendes som en Defender Den lodrette haek og det karakteris­tiske buede tag går igen fra forgaenger­en, ligesom designerne har søgt at ramme de samme proportion­er. Den nye model er baseret på en nyudviklet platform og er fem meter lang, to meter bred og to meter høj. Akselafsta­nden er tre meter. Land Rover Defender RAM 1500 Reptile van Toyota Proace City Verso
 ??  ?? Digitale instrument­er og 10” skaerm er standard. Menuerne er på dansk, og det er let at betjene de utallige systemer. 1. 2. 3.
Digitale instrument­er og 10” skaerm er standard. Menuerne er på dansk, og det er let at betjene de utallige systemer. 1. 2. 3.
 ??  ?? DEFENDER 90
Den 3-dørs Defender har 43 cm kortere akselafsta­nd og fem saeder. Den fås også som 3-personers varebil.
DEFENDER 90 Den 3-dørs Defender har 43 cm kortere akselafsta­nd og fem saeder. Den fås også som 3-personers varebil.
 ??  ?? 1. Før sad du med kinden op ad sideruden – nu er det en moderne kabine.
2. 360-graders kameraet er let at bruge og giver overblik,
3. Digitalt bakspejl med vidvinkel er også standard.
1. Før sad du med kinden op ad sideruden – nu er det en moderne kabine. 2. 360-graders kameraet er let at bruge og giver overblik, 3. Digitalt bakspejl med vidvinkel er også standard.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark