Bil Magasinet (Denmark)

Finjusteri­ng af Z3’eren

-

Sidste vinter monterede jeg et saet nye saenknings­fjedre på min BMW Z3 Coupé, så den kom 30 mm taettere på jorden. Efter sådan en operation er det en god idé at få foretaget en firehjulsu­dmåling for at sikre, at undervogne­n står korrekt. Jeg vil gerne gøre det, som man har gjort det, siden automobile­t blev opfundet, og satte min faste mekaniker Henrik Friis på opgaven.

Dygtige mekanikere med forstand på klassiske biler haenger ikke på traeerne, så jeg tager med glaede en times køretur, for at komme ned til HF Motorsport i Glumsø.

Da jeg traeder ind på det hysterisk rene vaerksted, hvor alt vaerktøj haenger snorlige, har Henrik allerede fundet tingene frem. Et par lange metalbesla­g, en lineal, et målebånd, to røde snore og en digital vinkelmåle­r er, hvad han har brug for. Fra gemmerne havde han fundet de korrekte mål for camber- og castervink­el, som da min Z3 forlod fabrikken.

Efter en halv times opmåling er tallene klar. Baghjulene står og peger en anelse for meget ind mod kørebanen, men det skyldes formentlig de nye fjedre. Justerings­muligheder­ne i undervogne­n er begraensed­e, og der er ikke meget, vi kan gøre ved det. Men begge forhjul kraevede justering, og det kunne heldigvis godt lade sig gøre, så ved hjaelp af et par fastnøgler blev de rettet på plads.

Den første køretur afslører forvandlin­gen. Forhjulene er langt bedre plantet i underlaget, og bilen opfører sig mere roligt på vejen. Hvis du aldrig har fået firehjulsu­dmålt din klassiske bil, så kan jeg kun anbefale det. Du vil med stor sandsynlig­hed komme til at maerke forskel.

 ??  ?? Her behøves ikke alverdens moderne udstyr. Det handler om forståelse for tingene og håndvaerk.
Her behøves ikke alverdens moderne udstyr. Det handler om forståelse for tingene og håndvaerk.
 ??  ?? ▲
Z3’eren havde fint selskab på nabo-liften. Her stod en tidlig E36 M3 3,0 i Dakargelb.
▲ Z3’eren havde fint selskab på nabo-liften. Her stod en tidlig E36 M3 3,0 i Dakargelb.
 ??  ?? ◀
Caster-vinklen måles og sammenhold­es med de oprindelig­e mål.
◀ Caster-vinklen måles og sammenhold­es med de oprindelig­e mål.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark