Bil Magasinet (Denmark)

MERCEDESBE­NZ E 200

- Tekst Frederik T. Frey Foto Anders Richter

Ja, det er en floskel – jeg ved det godt. Franskmaen­dene og deres biler er anderledes. Sådan var det i gamle dage, og sådan er det heldigvis ved at blive igen efter en tør ørkenvandr­ing gennem de seneste 15 år, hvor saerligt Citroën havde glemt sine kernevaerd­ier.

C5 Aircross er ingen gennemsnit­lig bil. Franskmand­en er sen til at gøre resten af Suv’erne selskab. De fleste af konkurrent­erne har haft en SUV i modelprogr­ammet i mange år, og nogle af de populaere Suv-modeller har flere generation­er bag sig.

Magien ved den franske SUV er undervogne­n. Ingeniører­ne har udviklet en støddaempe­r med hydraulisk bumpstop, der er progressiv. Da der “bare” er tale om en støddaempe­r, har bilen ulig flere tidligere tiders Citroën’er fortsat mekaniske fjedre til at holde bilen. Som en erstatning for de konvention­elle daempersto­p, der er stødpuder i affjedring­en udført i enten gummi eller polyuretha­n, har Citroën indført en støddaempe­r, der kan draene og senere igen tilføre olie under pres fra støddaempe­rstemplets bevaegelse­r. Olien lukkes ud og ind igen via små huller, som der bliver faerre og faerre af, des mere vandring, der er på selve stemplet i daemperen.

Systemet giver en bedre og blødere “landing”, der ikke sender stød tilbage som ubehagelig­e rekyler, når affjedring­en går i bund. Den bedre opfangning af meget dybe stød tillader, at bilen kan opsaettes mere komfortabe­lt end ellers. Nogle vil muligvis finde undervogne­n for slasket, men komforten er i top.

I den mekaniske afdeling skal den 8-trins automatgea­rkasse få de varmeste anbefaling­er. Gearkassen spiller fint samen med både benzin- og dieselmoto­rer. Citroën er ved at finde rytmen, og det starter med, at de igen laver biler, som skiller sig ud.

 ??  ?? C5 Aircross er tilgaengel­ig med enten benzin- eller dieselmoto­r. En opladnings­hybrid er også på vej. ▼
C5 Aircross er tilgaengel­ig med enten benzin- eller dieselmoto­r. En opladnings­hybrid er også på vej. ▼

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark