Bil Magasinet (Denmark)

Helt nyt Le Mans

-

Tv-kommentato­r Jens Winther ser frem til et meget anderledes Le Mans. Det afvikles på en anden tid af året, uden tilskuere og med mange nye ubekendte. Men sporten overlever – siger han.

Når man netop er fyldt 55 år og opdager, at man siden 1990 har kommentere­t 24-timers Le Mans, må jeg erkende, at det har fyldt forholdsvi­st meget i mit liv. På trods af de mange år på kommentato­rposten ved verdens største motorsport­sløb glaeder jeg mig vildt meget hvert eneste år – selvfølgel­ig også i år. Efterhånde­n er jeg blevet ham på holdet, som de andre spørger om alt muligt – jeg har jo set det hele... eller det troede jeg i hvert fald indtil i år.

Efter at have set rekorder slået, kørere slået ihjel, kedelige regnløb, naesten ingen prototyper, Gt-biler, der vandt, Gt-biler, der fløj og dansk invasion på tilskuerpl­adserne, har 2020 alligevel formået at tage r…. på mig.

Det blev stod tidligt klart, at covid-19 ville forårsage en mulig aflysning af løbet. Denne frygt blev dog blaest vaek, da man annoncered­e en udsaettels­e til september, og vi åndede lettet op – nu skulle vi heldigvis stadig lave vores favorituds­endelse. Der viste sig hurtigt tegn på potentiell­e fordele ved et løb i september, nemlig laengere tids mørke og større chance for regn (som ofte giver et mere spaendende løb).

Derfor betød aendringen mindre for os end frygtet, og vi kunne starte på en lidt anderledes planlaegni­ng.

Normalt er vi indkvarter­et i containere hos K-rejser, hvor vi sover to og to. Vi har vores helt egen lille ‘lejr-i-lejr’ sammen med virkelig mange danske fans, og det er fantastisk hyggeligt og medvirkend­e til at give os den helt rigtige stemning på tv-holdet. Imidlertid aflyste K-rejser turen til Le Mans, da det ikke var muligt for dem at give gaesterne den oplevelse, man normalt ville kunne, da tilskuerne skulle holde sig i aflukkede områder. Netop muligheden for at kunne bevaege sig rundt og se forskellig­e sektioner af banen er en af de helt store oplevelser for tilskuere på La Sarthebane­n, og det er helt korrekt, at det ville vaere trist uden den del.

Midt i vores forberedel­ser til en ny oplevelse i tv-compounden, kom så beskeden om, at dette års løb vil blive afholdt helt uden tilskuere. Det var intet mindre end en bombe under min personlige opladning til løbet og et tvist, jeg aldrig har overvejet kunne opstå.

Jeg har oplevet løbet hvert år siden 1983, hvor jeg var mekaniker for min deltagende far – og nu skal det altså køres uden tilskuere! Jeg har aldrig oplevet Le Mans med under 200.000 mennesker på laegterne – og så INGEN i år!

Det kraever mere fantasi, end jeg kan mønstre, at forestille sig, hvordan det bliver, men anderledes bliver det helt sikkert. Mit håb er blot at kunne formidle videre til vores mange seere, at løbet forhåbentl­ig stadig er sig selv.

Løbet i sig selv er altid en oplevelse, og det er jeg sikker på, at det også bliver i år. Ikke kun på grund af de specielle omstaendig­heder, men også en fantastisk staerk Gt-klasse, som har danskere i alle favorit-bilerne. Gt-klassen bliver bare ved med at vaere blaendende i disse år, og jeg er sikker på, at det også gaelder i år.

Det faktum, at vi får flere mørke timer og større mulighed for regn kommer helt sikkert også til at spille ind, hvor netop de to faktorer har stor betydning for resultatet.

Jeg forventer et løb, hvor alt bliver anderledes, men hvor naesten alt på asfalten forbliver det samme – det er i hvert fald mit håb, for verdens største motorløb har altid formået at overraske mig, og det gør det garanteret også i år! Og så vil jeg bare sunde mig efter løbet og glaede mig til, at verden bliver mere normal i 2021, så jeg igen skal dele oplevelsen live med mindst 200.000 andre entusiaste­r.

 ??  ?? 24-timers løbet i Le Mans afvikles i år uden publikum. De 60 biler og 180 kørere får grønt flag lørdag 19. september kl. 14.30. Foto: ACO
24-timers løbet i Le Mans afvikles i år uden publikum. De 60 biler og 180 kørere får grønt flag lørdag 19. september kl. 14.30. Foto: ACO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark