Bil Magasinet (Denmark)

ELEKTRISK JAZZ-KONCERT

Honda er i gang med en omfattende elektrific­ering af sit modelprogr­am. Jazz Hybrid har fået en forbedret hybridmeka­nik, der hjaelper den lille MPV med at levere flotte forbrugsta­l – gang på gang.

-

Jeg husker tydeligt, da jeg var afsted på en af mine første presseprae­sentatione­r tilbage i 2008. Det var en Honda Jazz, som for 12 år siden var mere hot, end den er i dag. Dengang var en MPV noget, der rimede på moderne og smart. I dag ser landskabet anderledes ud, og det skal ikke laengere hedde MPV – men derimod SUV, før det er rigtig hot. Ikke desto mindre holder Honda fast i det klassiske Mpv-begreb, men den lille Jazz har et par tricks i aermet. Den nye Honda Jazz er et resultat af Honda’s strategi om at få elektrific­eret hele modelprogr­ammet inden 2022. Derfor bliver Jazz også kun lanceret som en hybrid. Men den får et helt andet drivline-setup end andre hybrider. Systemet minder om det man finder i en Mitsubishi Outlander, bare uden opladnings­muligheden.

Jazz har reelt ingen gearkasse. Den har kun ét gear. Det er elmoton, der traekker bilen. Benzinmoto­ren har ikke forbindels­e til hjulene. Benzinmoto­ren traekker kun en generator, som laver el til batteri og elmotorer. Hvis benzinmoto­ren ikke belastes synderligt, er det kun bilens kørecomput­er, der afslører, at der er gang i benzinmoto­ren. Den elektriske fremfaerd i Jazz er behagelig og ubesvaeret. Mere konvention­elle hybridbile­r, som f.eks. haeren af Toyota’er, har svaert ved at køre elektrisk i laengere tid ad gangen. Her er Jazz langt mere kompetent og kan tilbagelae­gge et par kilometer uden at saette gang i benzinmoto­ren. Det resulterer i et flot forbrugsta­l i Jazz. På en teststraek­ning på 54 km, med en god blanding af bykørsel, motorvej og landevej, kraevede det ikke mange anstrengel­ser at få forbruget ned. Jeg kørte 21,9 km/l over teststraek­ningen. Det er godkendt, når man tager det opgivne Wltp-forbrug på 21,7 km/l i betragtnin­g.

Det er en fordel at laere at bruge bilens motorbrems­e. Gearvaelge­ren kan

SELVKØREND­E

saettes ned i en “B-funktion”, som aktiverer en mere aggressiv motorbrems­e, der sørger for at regenerere maksimalt elektrisk energi til batteriet ved speederløf­t. Som i enhver anden elektrific­eret bil kraever denne funktion tilvaennin­g, men når man først har vaennet sig til det, skal der ikke mange hjernecell­er til at hive ekstra el frem til batteriet til

fordel for benzinforb­ruget.

Honda Jazz Hybrid bliver lanceret i tre forskellig­e udstyrsvar­ianter. Faelles for dem er, at de kommer med et højt udstyrsniv­eau. Den billigste version af Jazz Hybrid er Comfort, og prisen starter ved 215.000 kr. Derudover fås den i en Elegance fra 234.000 kr. Højeste udstyrsniv­eau hedder Exclusive og starter fra 253.000 kr. Generelt er Honda’s biler veludstyre­t fra starten af – Jazz er ingen undtagelse. Den leveres blandt andet med adaptiv fartpilot med vognbaneas­sistent. Det betyder, at den japanske MPV kan vaere selvkørend­e i kortere tid ad gangen. Funktionen højner kørekomfor­ten, specielt på motorvej. Selv om systemet sidder i en lille bil til 215.000 kr., opfører det sig mindst lige så godt som et tilsvarend­e system i en dyrere bil.

Kabinen i den gamle Jazz var bestemt ikke noget at skrive hjem om. Specielt den forreste del og instrument­bord manglede finish, men det har Honda rodet bod på i den nye Jazz. Det taette slaegtskab med den nye Honda e fornemmes hurtigt i kabinen. Nu skal du ikke tro, at det bliver et “skaerm-bonanza” som i Honda e, men layoutet minder lidt om hinanden. Specielt den laekre 9” skaerm i midten, der er standard fra mellemste udstyrsniv­eau, øger kvalitetsf­ornemmelse­n.

Den gamle Jazz føltes rummelig, når du sad i førersaede­t, men det er intet sammenlign­et med den nye. Ingeniører­ne har arbejdet med forrudens design, hvilket har givet et langt bedre udsyn. A-stolpernes tykkelse er blevet mere end halveret fra 116 mm til kun 55 mm. Det har reduceret den forreste blinde vinkel markant, hvilket kommer til gavn i bytrafikke­n. Det er også i byen, at Jazz hører bedst hjemme. Det er nemt at få et flot forbrugsta­l, og elmotorern­es øjeblikkel­ig kraefter er ideelle her. Det er heller intet problem at tage Jazz på langtur, men på motorvejen, kan braendstof­sforbruget ryge i vejret.

 ??  ?? Jazz Hybrid bliver aldrig en dynamisk velkørende bil, men den er god til at køre langt på literen. Det er også derfor, man køber den.
Jazz Hybrid bliver aldrig en dynamisk velkørende bil, men den er god til at køre langt på literen. Det er også derfor, man køber den.
 ??  ?? Der er sket meget i kabinen, som tydeligvis er inspireret af den nye Honda e, og som er et klart løft over den gamle Jazz.
Der er sket meget i kabinen, som tydeligvis er inspireret af den nye Honda e, og som er et klart løft over den gamle Jazz.
 ??  ?? Bagsaedepl­adsen er fremragend­e, men bagagerumm­et på 304 liter hører ikke til klassens største.
Bagsaedepl­adsen er fremragend­e, men bagagerumm­et på 304 liter hører ikke til klassens største.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark