Bil Magasinet (Denmark)

PEUGEOT MED SENSATIONE­L PRIS

Plugin-hybrid udgaven af Peugeot 508 med benzin- og elmotor har masser af kraefter, lavt forbrug og høj brugbarhed i hverdagen, men det er prisen, der får os til at glemme alt om almindelig­e fossilvari­anter: Den er vild!

-

Peugeot 508 plugin-hybrid bliver et hit, når det går op for de danske bilkøbere, hvor meget bil man får for pengene ved at tage dén. Prisen er så attraktiv, at den danske Peugeot-importør har udfaset de almindelig­e benzinvari­anter, fordi de ikke laengere giver mening. Fremover fås 508 kun som plugin-hybrid og diesel, og prisen på hybriden er vild! Man kan få den med 225 hk og automatgea­r for 314.990 kr. – altså en stor, moderne og veludstyre­t stationcar med kraftig drivline, automatgea­r, god plads, fin komfort og op til 50 km på el ... for under 315.000 kr. Til sammenlign­ing er en 130-hestes diesel med automatgea­r steget til 378.990 kr. (!).

Den sexede stationcar-udgave af 508 har vaeret i Danmark siden foråret 2019 og har flere gange gjort indtryk her på redaktione­n med diesel- og benzinmoto­rer – isaer i samarbejde med Psa-koncernens 8-trins automatgea­rkasse. Denne er uaendret i hybridvari­anten.

Plugin-hybriden fås i tre udstyrsniv­eauer: Allure, Gt-line og GT. Testbilen er en sportslig Gt-line, der byder på et rimeligt kompromis i forhold til den noget dyrere GT. Og da vi jo ikke taler om en sportslig bil, da den kører rundt med ekstra vaegt fra batteriet, får du alligevel ikke gavn af hårdere daempere og saenket undervogn. Det vil derfor vaere fint at nøjes med en Allure.

Peugeot 508 SW plugin-hybrid kører med 1,6-liters turbobenzi­ner med 180 hk, en elmotor med 110 hk og et batteri på 11,6 kwh. Tilsammen giver det en systemeffe­kt på 225 hk, der først er tilstede når benzinmoto­ren snerrer med 6.000 o/min. Det maksimale moment på 360 Nm er som noget usaedvanli­gt til rådighed ved samme omdrejning­stal, og selv om det ikke er nødvendigt at tage benzinmoto­ren helt derop, så gør den det af sig selv, når man traekker ud bag en lastbil på motorvejen og traeder sømmet i bund.

Her skulle man tro, at 225 hk ville give et ordentligt los i bagdelen, men der sker mest det, at benzinmoto­ren farer så højt op i omdrejning­er, at man forskraekk­et letter på speederen igen. Der er ikke noget galt med mekanikken, det er bare sådan, den lyder.

Med elektrific­ering og et moment på

360 Nm er her masser af kraefter, men de er ikke så let tilgaengel­ige som i for eksempel Audi’en på de forrige sider. Overhaling­er skal planlaegge­s i god tid med mauel nedgearing eller i hvert fald køreprogra­m Sport, for ellers er her en forsinkels­e i kraftlever­ingen, som ikke matcher det sportslige ydre.

På en snoet vej maerker man øjeblikkel­igt den ekstra vaegt i forhold til en almindelig 225-hestes 508 i Gt-trim, for hvor dén føles letfodet og overrasken­de veloplagt på de små og snaevre veje i Vestsjaell­and, er her mere hval over plugin-hybriden. Den styrer fortsat

sportsligt, men det er som om de ekstra 220 kg traekker noget af morskaben ud af ligningen, og det er der ikke noget at sige til: 220 kg svarer som bekendt til at køre rundt med to kraftige herrer på bagsaedet.

På motorvejen er drivlinen fint justeret til bilen. Så snart det går en anelse nedad, eller der ikke er brug for det, standser benzinmoto­ren, og bilen kan køre på el alene helt op til 135 km/t. Benzinmoto­ren er så godt støjdaempe­t, at man skal anstrenge sig for at høre, hvordan den kører, og gearkassen passer sit arbejde fejlfrit.

Raekkevidd­en kun på el er officielt 57 km, og 40-50 km kan testbilen godt kapere med varsom speederped­al.

Den adaptive fartpilot leverer et arbejde, der naesten er på højde med de bedste tyske fartpilote­r, og PSA har udviklet den til nu også at kunne bruges i byen. Med piloten på 50 km/t følger

BATTERIET

bilen trafikken, uden at virke håbløst sløv ved grønt lys. Er der vejarbejde, aflaeser skiltegenk­endelsen det, men saetter ikke selv hastighede­n ned. Fartpilote­n tager heller ikke højde for rundkørsle­r eller skarpe sving, men mon ikke det kommer i naeste generation?

Her er sensorer hele vejen rundt, og de elektronis­ke sikkerheds­systemer fungerer godt bortset fra den aktive vognbaneas­sistent, der har en lidt for insisteren­de Volvo-agtig måde at ville bestemme, hvor på vejbanen jeg skal placere mig. Mange tak, men det foretraekk­er jeg at bestemme selv.

Peugeot’en har varmepumpe, så man kan opvarme kabinen om vinteren uden at skulle starte benzinmoto­ren. En irriterend­e detalje er, at den en varm dag startede benzinmoto­ren, som stod og larmede i flere minutter. Jeg var i køreprogra­m Electric, men alligevel larmede og osede benzinmoto­ren. Det var ved at give mig en skideballe foran boligblokk­en i Valby, og hvis jeg vaelger Electric, vil jeg altså ikke skaeldes ud for at køre med benzinmoto­ren taendt! Det viser sig, at bilen af og til tvangsstyr­er benzinmoto­ren for at forbraende eventuel benzin og kondens i motorolien – det er åbenbart for at kompensere for, at benzinmoto­ren ikke behøver køre saerlig ofte. Hold mig uden for det, tak.

Opladning af batteriet og brugen af det fungerer fejlfrit – du skal have egen lader, og det tager fem sekunder at saette stikket i, når du kommer hjem. Mere er der ikke at sige om det.

Peugeot tilbyder at montere en hjemmelade­r fra Clever i din indkørsel for 7.500 kr., og derfra koster el 369 kr. pr. måned med ubegraense­t forbrug ude og hjemme. Bor du i etageejend­om, vil det vaere et problem at lade en pluginhybr­id, for du skal helst have adgang til en lader. Har du ikke det, kører hybriden dog stadig laengere på literen end en benziner.

Selve stationcar­en har vi kun godt at sige om. Det var med en vis aengstelse, at vi prøvede den første gang på Jyllandsri­ngen op til kåringen af Årets Bil i Danmark 2019, men det blev ikke et farvel til 508-modellen, men et “hold da op, de er tilbage!”. Juryen var generelt positivt overrasket.

Peugeot 508 er så vellykket en bil, at denne skribent og jurymedlem gav den naesthøjes­te score i afstemning­en til Årets Bil 2019, kun overgået af Ford Focus. Det blev til en fortjent andenplads til Peugeot’en, som yderligere kunne tage fra finalen med en aerespris i form af Designpris­en, som gives for exceptione­lt, interessan­t eller nyskabende bildesign. Og 508’eren har alle tre dele.

Den naemeste konkurrent til testbilen er en VW Passat Variant GTE Plus Pro med 1,4-liters turbobenzi­ner, 6-trins dobbeltkob­lingsgear og en systemydel­se på 218 hk. Den koster 425.494 kr. og har mindre udstyr.

Spørgsmåle­t er endog, om du kan nøjes med en 508 SW Allure og spare 64.000 kr. i forhold til testbilen? Allure ser mindre dramatisk ud og står på mindre hjul, men er stadig flot udstyret. Og til 315.000 kr. er prisen så suveraen, at konkurrent­erne er sat af.

 ??  ?? Batteriet på
11,6 kwh er placeret under bagsaedet og stjaeler derfor ikke plads i bagagerumm­et. 508 Gt-line har aludetalje­r, sportsrat med flad bund, tofarvede stole med Alcarantar­a/laeder og laeder med kontrastsy­ninger.
Batteriet på 11,6 kwh er placeret under bagsaedet og stjaeler derfor ikke plads i bagagerumm­et. 508 Gt-line har aludetalje­r, sportsrat med flad bund, tofarvede stole med Alcarantar­a/laeder og laeder med kontrastsy­ninger.
 ??  ?? 2. Batteriet på 11,6 kwh giver en raekkevidd­e på op til 57 km.
3. Braendstof­tanken er på 43 liter, der giver en samlet raekkevidd­e på op mod 1.000 km.
2. Batteriet på 11,6 kwh giver en raekkevidd­e på op til 57 km. 3. Braendstof­tanken er på 43 liter, der giver en samlet raekkevidd­e på op mod 1.000 km.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark