Bil Magasinet (Denmark)

Flere muskler i gammel motor

-

Mazda lancerede sidste år den laenge ventede Skyactiv-x-motor, der med højt braendstof­tryk, en saerlig kompressio­n, mild-hybridtekn­ik og andre mekaniske greb skulle revolution­ere forbraendi­ngsmotoren – vi venter stadig på at se de helt store resultater.

Lidt i det skjulte har Mazda givet den “gamle” Skyactiv-g benzinmoto­r lidt opmaerksom­hed, og det er der kommet et fint resultat ud af. Tidligere var det muligt at få Mazda 3 med enten 122 hk i Skyactiv-g eller 180 hk i Skyactiv-x – var man på jagt i mellemregi­steret, var man ilde stedt.

Det aendrer sig nu, da de japanske ingeniører har tryllet flere kraefter ud af sugemotore­n på to liter, så den nu yder 150 hk. Momentet på 213 Nm er der ikke pillet ved. Praestatio­nerne nyder godt af de ekstra kraefter, hvor accelerati­onstiden fra nul til 100 km/t er barberet ned med 1,3 sekunder, mens topfarten er haevet med ni km/t til 206 km/t.

Karakteris­tikken med dvask traekkraft ved lave omdrejning­er er for så vidt intakt – skal der køres tjept, skal motoren op i omdrejning­er. Men de ekstra kraefter gør udfordring­en mindre end tidligere, selv om sugemotore­n ikke vil tiltale alle.

Sammenlign­et med konkurrent­er, der benytter sig af turbomotor­er, skal Skyactiv-g-motoren køres ved højere omdrejning­er for at virke smidig. Gearkassen er heldigvis en drøm at arbejde med, og i Mazda 3 er mekanikken daempet flot, så der ikke er naevnevaer­dige lydgener i kabinen til trods for de forholdsvi­s høje omdrejning­er.

Med opgraderin­gen af motoren bliver basisvaria­nten af Mazda 3 med et slag en 150 hk-staerk hatchback til 275.000 kr. Det er ikke billigt sammenlign­et med basisvaria­nter hos flere konkurrent­er, men bilen er helstøbt og veludstyre­t.

 ??  ?? Skyactiv-g-motoren har fået 28 hk mere – den er hoppet fra 122 hk til 150 hk. Sådan skal det vaere. ▼
Skyactiv-g-motoren har fået 28 hk mere – den er hoppet fra 122 hk til 150 hk. Sådan skal det vaere. ▼

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark