Bil Magasinet (Denmark)

Kona vil ikke i stikkontak­ten

-

Bil Magasinet har ved flere tidligere lejlighede­r testet Hyundai Kona, men det er første gang, vi prøver kraefter med den nye Hybrid på dansk jord. Hyundai Kona Hybrid er som navnet antyder udstyret med et batteri og en elmotor, som kan hjaelpe dig under kørslen, men man kan desvaerre ikke lade batteriet op med et kabel inden afgang.

Kona Hybrid er altså en slags Hyundai’s svar på en haevet Toyota Prius, og spørger du mig, virker den lidt overflødig. For du ender aldrig med at køre på el saerligt laenge, før benzinmoto­ren igen tager over. Og da du ikke kan lade batteriet inden afgang, har du sjaeldent meget el til rådighed, når du egentlig skal bruge det.

Kona Hybrid har en systemydel­se på 141 hk, men den effekt fremtrylle­s i et samarbejde mellem benzinog elmotoren. Benzinmoto­ren yder i sig selv kun 105 hk og er en trist sugemotors­ag, der i dén grad har brug for et elektrisk stød.

Når jeg taenker over det, ville jeg egentlig hellere have en Kona 1,0 T-GDI, der er udstyret med en 120-hestes turbomotor, som føles fint livlig til husbehov. Den starter endda også ved kun 189.995 kr., hvilket er noget billigere end Kona Hybrid, som starter ved 249.995 kr.

Hvis du mangler at få pudset din økoglorie, vil jeg hellere gå 100 pct. elbilvejen og vaelge en Kona Electric, der også starter ved 249.995 kr. Det er dog for den lille batteripak­ke med en raekkevidd­e på 289 km, mens du kan opgradere til den større Kona Electric, der har en raekkevidd­e på hele 449 km. Gør du det, må du dog smide minimum 294.995 kr. på bordet, men så rykker du samtidig også en udstyrskla­sse op fra Pure til Essential. Vil du bare max’e den helt ud, så findes Kona Electric Advanced med alt i udstyr til 309.995 kr.

er Superb iv angivet til at køre op til 60 km udelukkend­e ved brug af elmotoren. Igen er det et postulat, der skal tages med et gran salt.

Meget af tiden vil bilens to motorer arbejde sammen, og i samspillet er den samlede systemydel­se 218 hk og 400 Nm. Egentlig yder de to motorer isoleret set en højere effekt – turbobenzi­nmotoren på 1,4 liter yder 156 hk og 250 Nm, mens elmotoren leverer 115 hk og 330 Nm. Men da motorer ikke yder optimalt ved samme omdrejning­er, kan tallene ikke laegges oveni hinanden.

De 218 hk og 400 Nm er mere end rigeligt til at få den 4,86 meter lange stationcar til at vaere kvik. Accelerati­onen fra nul til 100 km/t er overstået på 7,7 sekunder.

På asfalten køres Superb iv som andre Superb’er. Der er dog få undtagelse­r, som bilens utrolige friløb, der opleves når speederen slippes i gearpositi­on “D”. Den store stationcar holder sit momentum, og det føles som om, den har rygvind, og rullemodst­anden er ekstrem lav.

Også bremserne skal betjenes en smule anderledes, end man er vant til fra andre biler. Der skal traedes til, før bilen for alvor bremser hårdt. Der er naturligvi­s tale om en tilvaennin­gssag, selv om følingen med pedalen virker en smule vag og kunstig. Ved lande- og motorvejsh­astigheder er Skoda’en forholdsvi­s støjsvag og ikke mindst vibrations­fri.

 ??  ?? Der sker meget, når det kommer til Hyundai Kona’s design. Det er lidt en elskeeller-hade bil. ▼
Der sker meget, når det kommer til Hyundai Kona’s design. Det er lidt en elskeeller-hade bil. ▼
 ??  ?? ▲ Opladnings­hybriden er generelt veludstyre­t. Alcantara på saederne koster 26.495 kr.
▲ Opladnings­hybriden er generelt veludstyre­t. Alcantara på saederne koster 26.495 kr.
 ??  ?? ▶ Bagagerumm­et rummer 5101.800 liter – 150 liter mindre end Superb uden hybridtekn­ologi.
▶ Bagagerumm­et rummer 5101.800 liter – 150 liter mindre end Superb uden hybridtekn­ologi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark