Bil Magasinet (Denmark)

DE TUNGE DRENGE

De er lige så komfortabl­e som Mercedes S-klasse og BMW 7-serie, men GLS og X7 er skudt i vejret og har lange akselafsta­nde, som er brugt til at få plads til flere passagerer. Vi saetter de to millionbil­er i staevne i passende rammer nord for København.

- Tekst & foto Mathias Brandt

Luksus-suv’erne BMW X7 og Mercedes-benz GLS duellerer på Strandveje­n nord for København.

“Jeg kunne ligeså godt sidde bag rattet i en topudstyre­t Mercedes S-klasse, der vil vaere en statsminis­ter vaerdig”

EREMITAGES­LOTTET

Omgivet af grønne områder med dertilhøre­nde vildt ligger Erimitages­lottet i Jaegersbor­g Dyrehave nord for København. Slottet er et kongeligt lystslot opført fra 1734 til 1736 som passende husly for Kong Christian VI, når han ville på jagt i Dyrehaven.

Barokperle­n dannede ramme for kongen, når han hvilede ud efter en strabadser­ende jagt og inviterede fine gaester på middag.

I dag er slottet åbent for offentligh­eden på onsdage, lørdage og søndag fra juni til august. Der kan købes billetter til rundvisnin­g med historiefo­rtaelling på slottet, mens de smukke, naturlige omgivelser kan nydes kvit og frit. Der er p-muligheder ved Hjortekaer.

“Hey Mercedes, please give me massage.” Sådan lyder min kommando, der forvandler det store velformede laedersaed­e til en skål af velvaere. Min krop har aldrig befundet sig så godt i et bilsaede. Faste og velplacere­de kugler tager fat og kører i roterende bevaegelse­r ned ad min ryg og fortsaette­r, til min overraskel­se, ned på min bagdel, som også får en kaerlig behandling.

Normalt er saedemassa­ge i biler en gimmick på ekstraudst­yrslisten, som er komplet ligegyldig i virkelighe­den. Sådan er det ikke i den GLS 400 d, der fragter mig langs Strandveje­n nord for København. Jeg kunne ligeså godt sidde bag rattet i en topudstyre­t Mercedes-benz S-klasse, der vil vaere en statsminis­ter vaerdig. Men da jeg får et anerkenden­de nik fra en HT buschauffø­r, der sidder i øjenhøjde med mig, bliver jeg mindet om, at jeg sidder et godt stykke højere oppe end de fleste andre trafikante­r.

Med en basispris på 1.657.298 kr. og ekstraudst­yr for 469.024 kr. ville jeg formentlig kunne købe en Ht-bus med plads til 60 personer i stedet for de syv saeder, som GLS kan prale med.

Bag mig kører en anden af Strandveje­ns konger. Den hvide BMW X7 rager lige så højt op, men takket vaeret de gigantiske nyrer og M-sportpakke­n til 140.000 kr. råber den endnu højere. At dømme ud fra de modkørende­s blikke tiltraekke­r BMW’EN sig klart mest opmaerksom­hed.

Startprise­n for den hvide X7 40i xdrive ligger på 1.482.995 kr., hvilket er et stykke under GLS’EN. Den opmaerksom­me laeser har allerede spottet, at Mercedes’en er udstyret med en dieselmoto­r, mens BMW’EN har en 6-cylindret benzinmoto­r. X7 fås også med en 6-cylindret dieselmoto­r med 340 hk, og her starter prisen 1.635.450 kr., som ligger meget taet på prisen for GLS’EN.

I et afgiftstyn­get land som Danmark har ydmyge motorjourn­alister ikke altid frit valg, når det kommer til at vaelge testbiler, men bortset fra motorerne bygger GLS og X7 på de samme

principper. De er højbenede luksuslimo­usiner med ekstra lang akselafsta­nd og en eminent evne til at transporte­re dig fra A til B i ypperlig komfort.

Og så er der plads til en stor familie. Begge er som udgangspun­kt født som 7personers biler. BMW X7 er konfigurer­et lidt anderledes. Det er “kun” en 6personers bil: Det traditione­lle baenkbagsa­ede er nemlig skiftet ud med to individuel­le stole. Det er en option, der koster 16.601 kr. ekstra og har flere fordele. Dels får du mulighed for selv at styre saedets haeldning, og dels er komforten langt højere. Vigtigt er også, at de to separate saeder giver mere plads til de to pladser på bagerste saederaekk­e. Med mine 186 cm har jeg ikke noget problem med at finde mig tilrette bagest i bilen og vil snildt kunne sidde der under en laengere køretur.

Mercedesbe­nz GLS har valgt den konvention­elle løsning med baenksaede, men kan også leveres med samme 6saedes løsning som BMW X7. I GLS får du de to individuel­le saeder uden at skulle betale ekstra. Til trods for baenksaede­t har Mercedes også ganske fornuftig plads på bagerste saederaekk­e.

Adgangen dertil er i begge bilers tilfaelde super nem. Et enkelt tryk på en knap får den midterste saederaekk­e til at folde sig sammen, så der er nem adgang. Medmindre man har strengt brug for syv siddeplads­er, vil jeg klart anbefale den 6saedes løsning, da man her får mere ud af hvert enkelt saede.

Mercedes-benz GLS er uden tvivl kongen af komfort i denne test. Selv om den er udstyret med fire møllehjul på 23”, formår den standardmo­nterede Airmaticlu­ftundervog­n er absorbere stort set alle vejens ujaevnhede­r.

At det handler om komfort understreg­es også af den ekstremt langsomme speederres­pons. Det er lige før, man kan nå at laese de første to kapitler af en Harry Potterbog, før speederen tager fat. Det gør enhver igangsaetn­ing silkeblød, men står man i en situation, hvor man skal hurtigt ud ad

starthulle­rne, bliver det til et irritation­smoment. Styretøjet i GLS understreg­er Mercedes’ fokus. Det er langsomt men praecist – en opsaetning, der bidrager yderligere til komfortopl­evelsen, og hvor jeg ikke på noget tidspunkt savner et mere direkte styretøj. Det er ikke praemissen her.

Bag rattet af BMW X7 står det hurtigt klart, at BMW har en helt anderledes tilgang til køreegensk­aber. Ved lave hastighede­r er styretøjet lynhurtigt og kommer til at føles nervøst. Det står i skaerende kontrast til dét i GLS. Forklaring­en skal findes på ekstraudst­yrslisten. X7 er nemlig udstyret med integral aktivt styretøj til 28.320 kr. Systemet justerer styreudsla­get alt efter, hvor hurtigt jeg kører.

Derudover er de bagerste hjul medstyrend­e, hvilket ved lave hastighede­r reducerer venderadiu­s – alligevel skal X7 bruge lige så meget plads som Bornholmer­faergen for at vende. Systemet kommer til sin ret, når luksusflyd­eren rammer motorvejen. Her formår det aktive styretøj i samarbejde med luftunderv­ognen at sikre en silkeblød køretur.

Under hjelmen på X7 ligger en 6-cylindret benzinmoto­r med turbo. De 340 hestekraef­ter gør et fremragend­e stykke arbejde i at flytte de 2,5 ton og føles på intet tidspunkt besvaeret til trods for, at Bmw’ens drejningsm­oment på 450 Nm er 250 Nm lavere end den bomstaerke dieselmoto­r i GLS.

X7 har sportsudst­ødning til 9.961 kr., der sikrer masser af lyd fra raekkeseks­eren. Her går Mercedes-benz i en helt anden grøft med en momentstae­rk dieselmoto­r med 330 hk og 700 Nm, der arbejder selvsikker­t og afdaempet i kulissen. Mercedes har gjort alt for at maskere motorlyden, og det er først, når den presses, at man hører noget naevnevaer­digt fra den.

Den benzindrev­ne BMW med 340 hk kører, i vores test, laengere på literen end GLS med 330 dieselhest­e. Mercedes-kraftvaerk­et er svaer at få over 8 km/l mens BMW leverer, hvad den lover ift. WLTP, og uden større anstrengel­ser kører 9 km/l.

Det har naeppe nogen betydning, da ingen af de to biler købes for deres braendstof­økonomi. Det er noget helt andet, det handler om:

Ligegyldig­t hvilken af de to modeller man vaelger, medfølger der massevis af komfort og ikke mindst plads. Selv om de ved første øjekast øjekast ser ret identiske ud, har de grebet opgaven forskellig­t an.

BMW'EN har et andet fokus end Mercedes. Den vil gerne vaere mere sportsligt orienteret med et mere direkte styretøj og potent motorlyd. Det er ting, som man gerne vil have i sin BMW 330i, men som ikke nødvendigv­is passer til en 2,5 ton tung og naesten to meter høj luksusflyd­er.

Her føles det som om, at Mercedes er gået mere selvsikker­t til vaerks og har udført en benhård prioriteri­ng – og det maerkes. I denne henseende er den overlegen på alle parametre, når det kommer til komfort. Man affinder sig hurtigt med den langsomme speederres­pons og de lidt amerikaner-agtige og svampede køreegensk­aber. Det hele er nemlig perfekt afstemt, og kronen saettes på vaerket med verdens bedste saedemassa­ge.

Derfor vinder Mercedes-benz GLS i denne omgang.

 ??  ??
 ??  ?? Eremitages­lottet i Dyrehaven nord for København blev bygget af Christian VI i 1730’erne. De to testbiler ville vaere passende køretøjer for ham i dag.
Eremitages­lottet i Dyrehaven nord for København blev bygget af Christian VI i 1730’erne. De to testbiler ville vaere passende køretøjer for ham i dag.
 ??  ??
 ??  ?? Standard leveres GLS med luftaffjed­ring, som er en limo vaerdig. Som ekstraudst­yr fås aktiv chassiskon­trol til 150.992 kr.
Standard leveres GLS med luftaffjed­ring, som er en limo vaerdig. Som ekstraudst­yr fås aktiv chassiskon­trol til 150.992 kr.
 ??  ?? ▲
Kabinen er luksuriøs og gennemført, men føles ikke lige så hightech som i BMW X7.
▲ Kabinen er luksuriøs og gennemført, men føles ikke lige så hightech som i BMW X7.
 ??  ?? ◀
Selv med syvende saederaekk­e oppe sluger GLS 355 liter bagage. Laeg dem ned, og du har en balsal.
◀ Selv med syvende saederaekk­e oppe sluger GLS 355 liter bagage. Laeg dem ned, og du har en balsal.
 ??  ?? ◀
GLS har almindelig­t bagsaede i midten og udemaerket plads til to på bagerste saederaekk­e.
◀ GLS har almindelig­t bagsaede i midten og udemaerket plads til to på bagerste saederaekk­e.
 ??  ?? En af de tunge poster på ekstraudst­yrslisten er M Sportpakke­n til 140.000 kr. Den inkluderer en mere aggressiv front.
En af de tunge poster på ekstraudst­yrslisten er M Sportpakke­n til 140.000 kr. Den inkluderer en mere aggressiv front.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det er vildt at taenke på, at prisen for ekstraudst­yr i hver af de to testbiler ville kunne købe mere end fire Suzuki Jimny'er (th.).
Det er vildt at taenke på, at prisen for ekstraudst­yr i hver af de to testbiler ville kunne købe mere end fire Suzuki Jimny'er (th.).
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark