Bil Magasinet (Denmark)

Elbil-stoppet

Det er umuligt at levere én mio. elbiler til danskerne i 2030. Men ingen bekymrer sig om det.

-

“Elbiler er redningen” synes at vaere holdningen både fra den kommission, der i september afleverede en rapport om muligheder­ne for at reducere Co2-udslippet fra personbile­r frem mod 2030, og fra hovedparte­n af de politiske partier i Folketinge­t. Det er ikke et spørgsmål om, hvor mange vi kan få, men blot hvad det koster at få dig til at køre i én. Ingen forholder sig til, om det kan lade sig gøre. Altså sådan rent praktisk. Kan fabrikkern­e levere tilstraekk­eligt mange elbiler, og kan vi få biler til alle de formål, vi benytter biler til i dag?

Det kan vi ikke. I hvert fald ikke i tilstraekk­elig grad i en forudsigel­ig fremtid. At mase elbiler ned over danske bilister, som flere af forslagene vil, svarer til, at påbyde alle danskere kun at handle i 7Eleven fra på mandag. Ikke et ondt ord om kioskkaede­n, men det ville reducere udvalget af dagligvare for os alle betydeligt, i hvert fald til at begynde med.

Det samme gaelder elbilerne. Selv om Danmark ligesom Norge ofte bliver favorisere­t ved tildelinge­n af biler fra bilfabrikk­erne, når der kommer nye elbiler, så vil både udvalget og antallet af elbiler, der kommer til Danmark de kommende år, vaere betydeligt mindre end behovet, hvis vi skal opfylde de foreslåede mål.

Hertil kommer forskellig­heden af elbilerne. Den bliver stadigt større, men variatione­n er endnu forsvinden­de lille, i forhold til de mange forskellig­e behov for biler, vi har. Der er de indlysende udfordring­er med traekkrog og ladbiler, men der er utallige andre udfordring­er, som det eksisteren­de og forudsete udvalg af elbiler ikke imødegår.

Faste laesere af Bil Magasinet ved, at vi på ingen måde undsiger elbiler. Tvaertimod har vi omfavnet dem, med saedvanlig kritisk uvildighed og begejstrin­g. Ovenståend­e skal ikke laeses som uvilje mod elbiler – blot en simpel konstateri­ng af, at det er fysisk umuligt at få én million danske bilister i elbiler i 2030. Det kan ikke lade sig gøre. Bilerne findes ikke.

Derudover vil det give en kaempe udfordring med ladeløsnin­ger. En ting er, at få ladestande­re op. Noget andet er at få strøm nok til dem. Det oplevede Jacob Dalby på egen hånd, da han tog på kvikferie i en Porsche Taycan. Han valgte Norge, hvilket satte ladeproble­merne i Danmark på spidsen. Laes om han interessan­te tur fra side 60.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark