Bil Magasinet (Denmark)

Privat bilkulturh­us

-

Entusiaste­r indretter unikke museumsfac­iliteter med profession­el kulturform­idling for egen regning. Mikkel Thomsager efterspørg­er offentlig anerkendel­se af både økonomi og indsats.

“Her bliver rummet adskilt af en dobbelt glasvaeg fra gulv til loft med hylder til modelbiler, og på endevaegge­n får vi en tidslinje, som en grafisk praesentat­ion. Det bliver vildt flot”, smiler Michael, mens hans bror Nicholas og far Erik ser sig lige så begejstred­e omkring i den store fabrikshal, som tydeligvis er under hastig ombygning.

Rummet er en fabriksbyg­ning i Bagsvaerd, som tidligere har huset vinduespro­ducenten Veluxs beslagfabr­ik. Det er en stor hal på 3.500 kvadratmet­er, som frem mod årsskiftet renoveres og indrettes, ikke bare så det kan huse en samling på 115 biler, lokalerne skal fremstå praesentab­le og indbydende med en klar kulturhist­orisk profil. Profession­elle formidlere tilrettela­egger og designer oplevelsen for besøgende, så indtrykket bliver andet og mere end biler. “Haaning Collection” bliver navnet på udstilling­s-, kultur- og oplevelses­stedet, som ud over bilsamling­en også skal huse vaerksted, kontorfaci­liteter, mødelokale­r, café og en lille biograf.

Ovenståend­e kunne vaere beskrivels­en af et museumspro­jekt, til et tocifret millionbel­øb, finansiere­t af staten, med henblik på at sikre nyere dansk kultur for eftertiden. Beløbet er rigtig nok – budgettet er på over 32 mio. kr. men der er kun private penge i projektet, som udføres og finansiere­s af familien Haaning ved brødrene Michael og Nicholas og far Erik.

Kernen i udstilling­en hentes fra Vestsjaell­ands

Bilsamling, som Erik Haaning har opbygget over 40 år. Samlingen har i årtier haft hjemme i en tidligere sengefabri­k i Saeby mellem Slagelse og Kalundborg. Nu flytter hele museet til Bagsvaerd nord for København, hvor familien indretter det nye bilmuseum og oplevelses­center for klassiske biler.

Anders Bilidt er nyansat direktør, og han skal de kommende måneder holder styr på både bygninger, samling og aktivitete­r, med henblik på åbning først i 2021.

“Haaning Collection” kommer ikke til at stå alene, med bilkulturf­ormidling i hovedstads­området. ”Classic Car House” er et om muligt endnu mere ambitiøst projekt, der får hjemme i det tidligere landbrugsm­useum, i Lyngby nord for København.

Familien Bruun, der står bag, har ikke omtalt økonomien bag projektet, men at dømme efter de praesenter­ede byggeplane­r, er der tale om et trecifret millionbel­øb til et projekt, som skal skabe et publikumso­rienteret, levende oplevelses­univers og samlingspu­nkt for alle med passion for klassiske biler – og vores faelles kulturarv relateret hertil. Projektet skal stå klar i 2022.

”Classic Car House” placeres over for Frilandsmu­seet, som er en del af Nationalmu­seet. Men det er familien Bruun, som finansiere­r projektet – uden om tilskud og støtte.

Al aere til familierne bag de to projekter, som til gengaeld ligner en begmand til den etablerede, statsfinan­sierende formidler af dansk kulturhist­orie. Det er som om, også kulturen rammes af den grundlaegg­ende forkvakled­e samfundsho­ldning, at bilen er et luksusprod­ukt, som er forholdt velhavende. Derfor påhviler det private at sikre den enorme kulturarv, som biler og bilismen udgør. Vi siger tak, til de, som gør det, og håber Nationalmu­set er klar over, hvilken gave det er.

 ??  ?? Fra venstre er det Nicholas Haaning, direktør Anders Bilidt, Erik Haaning og Michael Haaning i hallen til “Haaning Collection”.
Fra venstre er det Nicholas Haaning, direktør Anders Bilidt, Erik Haaning og Michael Haaning i hallen til “Haaning Collection”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark