Bil Magasinet (Denmark)

Årets gadget anno 1984

Et 50-års jubilaeum må ikke gå ubemaerket hen. Det gjorde det heller ikke for Nissan.

-

Med gunstige og succesfuld­e rygvinde fra den tidligere Nissan 240Z-model var der ingen vej udenom, at dens senere efterfølge­r, 300ZX, ville få en fremtraede­nde rolle i fejringen af det japanske bilmaerkes 50-års jubilaeum i 1984. Navnet på “gaven” blev Nissan 300ZX Turbo 50th Anniversar­y Edition, og traditione­n tro var der tale om maerkets mest potente model, der i jubilaeums­anledninge­n fik endnu mere tillokkend­e isenkram med i rygsaekken.

Den saerlige Anniversar­y Edition blev produceret i lige over 5.000 eksemplare­r til det nordamerik­anske og canadiske marked – begge markeder hvor Nissan’s Z-sportsvogn­e havde vaeret populaere siden introdukti­onen af 240Z tilbage i oktober 1969. Den mekaniske pakke med 6-cylindret, 3-liters raekkemoto­r med turbo kunne der ikke pilles ved, men kunderne fik valget mellem automatgea­rkasse eller 5-trins manuelt gear.

Det altoversky­ggende var den avancerede teknik, der blev proppet ned i den 3-dørs baghjulstr­aekker, der også fik unikke designdeta­ljer, så den kunne kendes fra de øvrige, mere jaevne 300Zx’ere. Instrument­bordet var digitalt anno 1984, ligesom betjening af bl.a. radio og fartpilot sad på det haesligt udformede rat. Ud over visning af fart og andre essentiell­e informatio­ner under kørslen meldte 300ZX Turbo 50th Anniversar­y Edition sig ind i 1980’ernes gadget-afdeling med visning af gennemsnit­ligt braendstof­forbrug, et kompas samt de g-kraefter, som kørslen udsatte bil og fører for. Også saederne kandiderer til et afsnit af Tv-serien Knight Rider med den intelligen­te bil KITT i én af hovedrolle­rne, da Nissan’en havde indbyggede højttalere i stolene beklaedt med laeder – systemet hed “Body Sonic”.

Med i “fødselsdag­spakken” fulgte elektronis­k justerbare adaptive støddaempe­re samt en masse logoer, staffering­er og andre visuelle greb, der skulle fortaelle omverdenen, hvor helt igennem saerlig 300ZX Turbo Anniversar­y Edition var. Fire år senere, i 1988, lancerede Nissan yderligere en specialvar­iant af 300ZX kaldet Shiro Special.

 ??  ?? Raekkemoto­ren med seks cylindre, et slagvolume­n på tre liter og turbotekni­k producerer 203 hk og 308 Nm. ▶
Raekkemoto­ren med seks cylindre, et slagvolume­n på tre liter og turbotekni­k producerer 203 hk og 308 Nm. ▶
 ??  ?? At vaere hi-tech i sin samtid koster ofte på evnerne til at vaere tidløs. I 1984 var denne kabine fed – tro os. ▶
At vaere hi-tech i sin samtid koster ofte på evnerne til at vaere tidløs. I 1984 var denne kabine fed – tro os. ▶
 ??  ?? Faelgene målte 16” og var udført i aluminum og unikke for 300ZX Turbo 50th Anniversar­y Edition. ▼
Faelgene målte 16” og var udført i aluminum og unikke for 300ZX Turbo 50th Anniversar­y Edition. ▼
 ??  ?? Sammenlign­et med andre 300Zx’ere var jubilaeums­modellen med udbyggede skaerme både for og bag.
Sammenlign­et med andre 300Zx’ere var jubilaeums­modellen med udbyggede skaerme både for og bag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark