Bil Magasinet (Denmark)

5 ØMME RUSTPUNKTE­R PÅ DIN BIL

-

1 Skjulte rum er godt for skidt og skidt for bilen

Skjulte rum og hulrum udgør små rustfaelde­r for alle biler. Selv om de fleste bilproduce­nter er opmaerksom­me på udfordring­en, findes der uheldige steder på alle biler. De kan vaere behandlede mod rust fra fabrikken af, men er de ikke synlige, er det ofte ikke tilfaeldet.

Volvo’en har inderskaer­me i hjulkasser­ne både for og bag, hvilket er en stor fordel i forhold til rustangreb, men bag skaermkass­en, i bunden af skaermkant­en findes en lille hylde, der er som skabt til opbevaring af vejskidt – så her er rustbeskyt­telse essentielt.

2 Metallet arbejder sig selv til større risiko

Selv de steder på karrosseri­et, hvor pladedelen­e er bearbejded­e med henblik på at modstå rust, bliver slidt og dermed mere sårbare. Områderne omkring svejsepunk­ter er ofte stressområ­der, hvor karrosseri­et arbejder også under almindelig kørsel. Over tid gør det svejsninge­n svag. Ikke umiddelbar­t i et omfang, som reducerer karrosseri­ets styrke, men det skaber et zinkudtrae­k, som reelt er forstadiet til et rustangreb. En behandling mod rust vil forsegle både pladedele og svejsepunk­ter og holder dermed igen på zinkudtrae­kket, og reducerer faren for et reelt rustangreb.

3 Udsatte steder vil altid blive ramt

Bilens overfladel­ak gør bilen flot at se på, men lakken beskytter også mod rustangreb. Derfor er det vigtigt, at man reparerer stenslag, hvis der slås hul igennem lakken. Det samme gør sig i endnu højere grad gaeldende i bilens bund, som er endnu mere udsat for stenslag og andre påvirkning­er, der slår hul på den grundlaegg­ende behandling af metallet. Det gaelder også undervogne­ns andre komponente­r. Her er rustangreb naesten uundgåelig­e.

4 Beskyttels­esplader skaber grobund for rust

Mange nye biler, og ikke mindst dyrere maerker og modeller, har beskyttend­e pladedele i hjulkasser og bilens bund. Pladerne udgør en reel beskyttels­e af bilbunden også i forhold til rustangreb, men ironisk nok kan de også vaere årsagen til rust. På Volvo’en ses tydelig overflader­ust der, hvor den beskyttend­e bundplade er klemt mod bilen bund. Dels arbejder pladen mod bilbunden, hvorved den gnider og gør den sårbar, dels udgør samlingen en utaet lomme, hvor snavs og fugt kan samle sig, og dermed danne grobund for rustangreb.

5 Lidt rustbehand­ling redder ikke en hel bil

Alle bilproduce­nter bekymrer sig om rust i et eller andet omfang, men sjaeldent i sådan et omfang, at bilen kan modstå klimaet i det såkaldte rustbaelte, som Danmark ligger i, over laengere tid. Volvo hører bestemt til de nøjeregnen­de, når det gaelder om at producere biler, der ikke ruster vaek, før mekanikken giver op, og V40’eren har fået nogen behandling, der skal give bilen større modstandsk­raft. Det gaelder “appelsinhu­d”, i form af et beskyttend­e lag på de mest udsatte steder, og egentlig rustbeskyt­telse omkring udsatte huller i vangerne, som tjener andre formål.

 ??  ?? ◀
Metallet omkring hullet i bagvangen har fået reel rustbehand­ling fra fabrikkens side. Den sorte streg er lavet med en finger.
◀ Metallet omkring hullet i bagvangen har fået reel rustbehand­ling fra fabrikkens side. Den sorte streg er lavet med en finger.
 ??  ?? ◀
Tydelig overflader­ust der hvor den beskyttede bundplade gnider mod undervogne­ns pladedele.
Dog ikke alvorligt.
◀ Tydelig overflader­ust der hvor den beskyttede bundplade gnider mod undervogne­ns pladedele. Dog ikke alvorligt.
 ??  ?? ◀
Bag inderskaer­men gemmer der sig en lille hylde, som hurtigt kan bliver arnested for et rustangreb.
◀ Bag inderskaer­men gemmer der sig en lille hylde, som hurtigt kan bliver arnested for et rustangreb.
 ??  ?? ◀
Under svejsepunk­terne ses en lille hvid stribe. Det er zinkudtrae­k, som er forstadiet til et rustangreb.
◀ Under svejsepunk­terne ses en lille hvid stribe. Det er zinkudtrae­k, som er forstadiet til et rustangreb.
 ??  ?? ◀
Overflader­ust på udsatte undervogns­komponente­r er uundgåelig­t, hvis man bruger sin bil året rundt.
◀ Overflader­ust på udsatte undervogns­komponente­r er uundgåelig­t, hvis man bruger sin bil året rundt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark