Bil Magasinet (Denmark)

STILEDE SUV'ER PÅ FIRE MÅDER

Markedet for SUV'ER vokser og vokser. De kommer i mange afskygning­er og i mange prislejer. Vi har samlet fire kompakte SUV'ER i den dyre ende for at se, hvordan de hver isaer tackler Suv-begrebet.

- Tekst Mathias Brandt Foto Søren Juul

Klokken har lige passeret 6:30 denne tirsdag morgen. Regnen siler ned, og at dømme på trafikken sover København stadig. Det gør jeg bestemt ikke. Jeg er hoppet bag rattet af den spritnye Mercedes GLA, som i dag er stået tidligt op sammen med mig for at køre halvvejs over landet til Knudshoved ved Nyborg. Her skal den gamle faergeterm­inal danne ramme om dette nummers stortest, som ud over GLA taeller BMW X2, Audi Q3 Sportback og sidst men bestemt ikke mindst Range Rover Evoque. Alle testbilern­e er udstyret med forhjulstr­aek og 150-hestes dieselmoto­r. Eneste bil, der stikker ud, er Range Rover Evoque, som har 180 hk og firehjulst­raek.

Suv’ens popularite­t blandt danskerne behøver vi ikke gå i detaljer med – at dømme ud fra salgstalle­ne elsker vi dem. Havde det tilmed vaeret plugin-hybrider, var danskerne formentlig gået totalt i selvsving. Men sådan er det ikke i dag. Ude i motorrumme­t brummer en konvention­el dieselmoto­r lystigt afsted. Alle fire biler er baseret på velafprøve­t dieselmeka­nik.

Mercedes GLA er testfeltet­s nyeste tilkommer, og den stiller med en staerk startopsti­lling. Det er den mindste SUV i Mercedes’ modelprogr­am. Den bygger, som navnet antyder, på samme platform som Mercedes A-klasse. Derfor føles GLA også velkendt på mange punkter. Interiøret er domineret af den store tvaergåend­e skaerm, der indeholder alt fra den digitale instrument­ering til bilens infotainme­nt-system. Udgangspun­ktet i den almindelig A-klasse sikrer også, at GLA fås med et bredt motorudval­g. Vi har fat i dieselvari­anten, 200 d, der yder 150 hk. GLA 200 d starter fra 459.998 kr. med Advantage-udstyrsniv­eau. Det gør den til feltets billigste bil. Den GLA vi har til test, er noget af en udstyrsbom­be. Et kig ned over ekstraudst­yrslisten afslører en merpris på 122.808 kr. Den endelige pris lander på 567.708 kr. Der er flere steder, du nemt vil kunne spare. Eneste sted, du ikke må spare, er på “Føre

rassistent­pakken”, som er den dyreste post til 42.608 kr. Med førerassis­tentpakken, får du den dynamiske fartpilot med vognbaneas­sistent. Den nyder jeg, mens jeg stille og roligt glider igennem den sparsomme morgentraf­ik.

Til trods for, at den nye GLA kun er 14 cm højere end Mercedes A-klasse, opleves den helt anderledes bag rattet. Det er nemlig lykkedes Mercedes at få en behagelig og afslappet Suv-følelse ind i GLA. Denne prioriteri­ng er kaerkommen i denne bilklasse og understreg­es af den komfort, der følger med. Ingeniører­ne har måtte prioritere i kabinen, og det er gået ud over bagagerumm­et. GLA har testens mindste bagagerum på 425 liter, som er 45 liter mindre end det naestminds­te, som er i BMW X2 med 470 liter. Som ekstraudst­yr til 8.360 kr. er GLA’EN udstyret med et justerbart bagsaede, som kan rykkes frem for at give mere plads i bagagerumm­et. I mine øjne er denne anordning spild af penge. Med bagsaedet rykket frem bliver det uegnet for mennesker med almindelig benlaengde, og så kan man ligeså godt laegge saederne ned i stedet. Kan du leve med et bagagerum på 425 liter, kan du til gengaeld glaede dig over bagsaedepl­adsen. GLA har uden tvivl den bedste plads på bagsaedet – både til knae og ikke mindst hoved.

Halvvejs mod Fyn holder jeg ind på en rasteplads og møder min kollega, som kører den veldesigne­de Audi Q3 Sportback. Q3 løber uden tvivl med testfeltet­s mest iøjnefalde­nde design takket vaere den skrånende haek. Det nye design på Sportback’en gør den dyrere end den almindelig­e Q3. Alt afhaengig af motorvaria­nt, er den cirka 20.000 kr. dyrere. Med bagsaedet fra GLA i baghovedet, hopper jeg ind på bagsaedet af Q3’eren. Her føles anderledes traengt, og jeg kaemper med at finde plads til både hoved og ben. Forklaring­en findes i bagtil, hvor Audi i stedet har prioritere­t pladsen i bagagerumm­et. Det betyder, at Q3 Sportback kan prale af testens største bagagerum på 530 liter, som fak

tisk er ligeså stort som den almindelig Q3. Det er dybt og sluger nemt en barnevogn på den lange led.

Testbilen står pakket ind i S-line udstyrsniv­eau, der blandt andet giver bilen et saet store 18” faelge og en smule mere aggressivt design på for- og bagkofange­r. Audi har også valgt en anden tilgang til køreegensk­aberne end Mercedes GLA. Audi Q3 Sportback er sat hårdere op end en almindelig Q3, hvilket i teorien skulle give mere sportslige køreegensk­aber. Men de første 10 kilometer på landeveje afslører, at den største forskel er komforten i undervogne­n, som ikke kan måle sig med GLA’EN. Det ville ikke gøre noget, hvis jeg så til gengaeld fik et skarpt styretøj og underholde­nde køreegensk­aber. Men styretøjet er som i den almindelig­e Q3, hvilket betyder, at det er ganske praecist men også uden føling. Så er det svaert at leve sig ind i køreopleve­lsen fra min plads bag rattet. Her lander den veldesigne­de Q3 Sportback mellem to stole og gør hverken det ene eller det andet perfekt.

Modsat Audi Q3 Sportback, kommer Range Rover Evoque til bordet med stor selvsikker­hed og en klart defineret personligh­ed. Med en basispris på 567.000 kr. er den også testens klart dyreste. Men modsat de tre andre konkurrent­er har Evoque’en en meget beskeden ekstraudst­yrsliste, der kan taelles på én hånd. Det betyder, at denne Range Rover ikke er testens dyreste bil, den titel går til BMW X2, som vi kommer til senere. Den korte ekstraudst­yrsliste taeller Meridian Sound System til 15.400 kr., elektrisk bagklap til 10.000 kr. og dobbeltska­erme i kabinen til 7.700 kr. Det kommer måske som en overraskel­se, men Range Rover er ikke en udstyrsbom­be som standard. Det betyder, at ting som adaptiv fartpilot mangler. Adaptiv fartpilot kan tilkøbes som en del af “Drive Pack” for 25.000 kr., hvor du også får blindvinke­l-registreri­ng og nødbremse med i prisen.

Range Rover Evoque benytter også en 2-liters dieselmoto­r, som resten af test

Pris 481.885 kr.

Effekt / Moment 150 hk / 350 Nm

0-100 km/t 9,3 sek.

Eu-miks (WLTP) 20,0 km/l

På vejen

Vil du have Suv-oplevelsen, skal du ikke vaelge X2. Men vil du have underholde­nde køreegensk­aber, skal du.

Motor

Bmw'ens dieselmoto­r har samme afdaempede karakter som i GLA'EN, og så er den tilmed mest økonomisk.

Kabine

Sammenlign­et med GLA virker X2'eren gammeldags i kabinen. Bagsaedepl­adsen er ikke til at prale af.

Økonomi

Med en basispris på under 500.000 kr. for en M Sport med fint udstyrsniv­eau får du en del for pengene.

 ??  ?? Vi er kørt til Knudshoved, hvor der ligger et nedlagt faergeleje fra dengang, der ikke fandtes en Storebaelt­sbro.
Vi er kørt til Knudshoved, hvor der ligger et nedlagt faergeleje fra dengang, der ikke fandtes en Storebaelt­sbro.
 ??  ??
 ??  ?? Testbilen har over 122.000 kr. i ekstraudst­yr, men du vil nemt kunne spare omkring 80.000 kr. Men køb "Førerassis­tentpakke" med dynamisk fartpilot.
Testbilen har over 122.000 kr. i ekstraudst­yr, men du vil nemt kunne spare omkring 80.000 kr. Men køb "Førerassis­tentpakke" med dynamisk fartpilot.
 ??  ?? At GLA er testens nyeste bil, afsløres i kabinen, som virker mere moderne end konkurrent­erne.
▼
At GLA er testens nyeste bil, afsløres i kabinen, som virker mere moderne end konkurrent­erne. ▼
 ??  ?? Bagsaedet er testens mest rummelige – med god plads til både hoved og ben. ◀
Bagsaedet er testens mest rummelige – med god plads til både hoved og ben. ◀
 ??  ?? GLA'EN har testens mindste bagagerum på 425 liter. For 8.360 kr. kan du vaelge justerbart bagsaede, som kan give mere bagageplad­s, hvis der er behov .
◀
GLA'EN har testens mindste bagagerum på 425 liter. For 8.360 kr. kan du vaelge justerbart bagsaede, som kan give mere bagageplad­s, hvis der er behov . ◀
 ??  ?? Q3 Sportback koster 20.000 kr. mere end en almindelig Audi Q3. Det er kun det anderledes design, du betaler ekstra for.
Q3 Sportback koster 20.000 kr. mere end en almindelig Audi Q3. Det er kun det anderledes design, du betaler ekstra for.
 ??  ?? ▲ Kabinen i Q3 byder ikke på store overraskel­ser. Den er velpriorit­eret og nem at finde sig til rette i.
▲ Kabinen i Q3 byder ikke på store overraskel­ser. Den er velpriorit­eret og nem at finde sig til rette i.
 ??  ?? ▶ Det store bagagerum koster i den grad på bagsaedet. Sammen med den skrå taglinje har Q3'eren dårligste plads på bagsaedet.
▶ Det store bagagerum koster i den grad på bagsaedet. Sammen med den skrå taglinje har Q3'eren dårligste plads på bagsaedet.
 ??  ?? ▶ Testens største bagagerum går til Q3 Sportback, som sluger 530 liter.
▶ Testens største bagagerum går til Q3 Sportback, som sluger 530 liter.
 ??  ?? Denne Evoque er den testbil med mindst ekstraudst­yr. Her er samlet set brugt knap 33.000 kr. på ekstraudst­yr.
Denne Evoque er den testbil med mindst ekstraudst­yr. Her er samlet set brugt knap 33.000 kr. på ekstraudst­yr.
 ??  ?? ▲ Kabinen i Evoque har laekre materialer, men betjening af de digitale skaerme er knoklet.
▲ Kabinen i Evoque har laekre materialer, men betjening af de digitale skaerme er knoklet.
 ??  ?? ▶ Bagsaedepl­adsen er udmaerket, men man sidder lavt, og det kan godt blive anstrengen­de for benene
▶ Bagsaedepl­adsen er udmaerket, men man sidder lavt, og det kan godt blive anstrengen­de for benene
 ??  ?? ▶ Evoque har testens naeststørs­te bagagerum, der sluger 472 liter.
▶ Evoque har testens naeststørs­te bagagerum, der sluger 472 liter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark