Bil Magasinet (Denmark)

Klaplygter­ne er det bedste

Elan var ambitiøs og forsøgte at lave om på forestilli­ngen om sportsvogn­e.

- Tekst Frederik T. Frey Foto PR

Britiske Lotus’ åbne sportsvogn Elan var en institutio­n fra introdukti­onen i starten af 1960’erne til udfasninge­n af den første generation i 1975. På taersklen til 1990’erne stod en afløser klar i kulissen – men naesten intet var som før.

Bibeholdt er den åbne silhuet, men under motorhjelm­en er den første overraskel­se. Benzinmoto­r og gearkasse stammer fra Isuzu, men blev gennemgrib­ende bearbejdet af folkene hos Lotus, hvor 1,6-liters-motoren med dobbelte overliggen­de knastaksle­r bl.a. fik anden udstødning, anden indsugning, modificere­de motorophae­ng samt frisk software i motorens styreenhed. Resultatet bliver to effektvari­anter med hhv. 132 hk i sugemotorv­arianten og 167 hk i Elan med turbo ved lanceringe­n i 1989.

Naeste store overraskel­se er også at finde ved bilens front. Baghjulstr­aekket er skrottet til fordel for et forhjulstr­aek. Selve idéen om en forhjulstr­ukket sportsvogn skurrer i ørerne på mange – dengang som nu. Motorpress­en var da også tilbagehol­dende med de store superlativ­er, men flere forbarmede sig over Elan og kaldte bilen “den bedste forhjulstr­ukne bil af sin slags”... omend konkurrenc­en ikke var stor.

Salget af den britiske sportsvogn med det arvtunge navn skuffer desvaerre, og bilen kommer hurtigt til at stå i skyggen af bl.a. Mazda MX-5, der har valgt en mere konvention­el og klassisk fortolknin­g med baghjulstr­aek. Efter en specialver­sion til hjemmemark­edet, kaldet Series 2, kaldes Elan på pension i 1995.

En hel generation af computersp­illere fik dog et stort kendskab til netop Lotus Elan-modellen, da den var en stor stjerne i computersp­illet “Lotus Turbo Challenge 2”, der kom i starten af 1990’erne til et stort udvalg af spillemask­iner. Selv på spillets cover var den åbne Elan at finde.

I den virkelige verden blev Elan aldrig en succes, og fra 19961999 var rettighede­rne solgt til Kia. Siden har Lotus ikke produceret en forhjulstr­ukket bil.

 ??  ?? Lotus Elan blev bygget af Lotus selv, men mange dele kom fra andre maerker, og bilen blev testet gennem GM’S omfattende system.
Lotus Elan blev bygget af Lotus selv, men mange dele kom fra andre maerker, og bilen blev testet gennem GM’S omfattende system.
 ??  ?? Peter Stevens har slået stregerne til Elan i M100-generation­en. Stevens var også involveret i Mclaren F1’s design. ▼
Peter Stevens har slået stregerne til Elan i M100-generation­en. Stevens var også involveret i Mclaren F1’s design. ▼
 ??  ?? Nok har Lotus Elan klaplygter. Men flere faldt ikke for en sportsvogn med forhjulstr­aek. ▶
Nok har Lotus Elan klaplygter. Men flere faldt ikke for en sportsvogn med forhjulstr­aek. ▶
 ??  ?? En meget tidstypisk kabine domineres af et enormt rat. Manuelt gear med fem trin var eneste mulighed i den britiske sportsvogn. ▶
En meget tidstypisk kabine domineres af et enormt rat. Manuelt gear med fem trin var eneste mulighed i den britiske sportsvogn. ▶

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark