Bil Magasinet (Denmark)

Projektern­es holdeplads

- Tekst & foto Peter Henneberg

“Hold dig fra gamle biler og kvinder. Det er vejen til økonomisk uføre”. Sådan lød de kløgtige ord til mig fra min vise grandonkel til en sammenkoms­t, da jeg var barn. “Det giver kun bøvl”, sagde han, selv om han selv har en garage fyldt med veteranbil­er og motorcykle­r samt en rejselyste­n hustru. I dag har jeg selv tre biler med over 10 år på bagen, og i sommer blev jeg gift med min drømmekvin­de. Selv om det var vise ord, jeg fik fortalt dengang, har jeg tilsynelad­ende glemt at høre efter. Garagen rummer i øjeblikket en VW Golf V GTI Edition 30, en BMW E46 330i Edition Sport, og så aldersprae­sidenten her, vores svenske Volvo 245 2,3 GL fra 1987.

Da vi købte bilen i Sverige, havde den et kaempe stenslag på størrelse med en tennisbold. Så der var ingen vej uden om en ny forrude. Det skulle dog vise sig, at det ikke var lige til at få det klaret. Jeg har ikke selv mod på at klare sådan en operation, og mange af de gaengse rudefirmae­r påtager sig ikke den slags opgaver, da forruden originalt er sat i med butylbånd, som er et mareridt at fjerne efter 30 års tro tjeneste.

Det lykkedes dog at få fat på en original to-tonet forrude, og efter en dags hårdt arbejde fra en erfaren rudeskifte­r var forruden på plads. Den nye forrude blev sat i med rudelim, så skulle uheldet vaere ude igen, er det en noget nemmere opgave. Nu traenger pynteliste­n omkring forruden til en udskiftnin­g, så det står som noget af det naeste på to-do-listen.

Kort efter, forruden blev skiftet, valgte et par af clipsene til pynteliste­n på fordøren at give op. Der er ikke noget mere irriterend­e end at blive konfronter­et med en lille kosmetisk fejl, hver gang man skal køre i bilen. Det skulle dog heldigvis vise sig, at det var ekstremt let at få fat på et saet nye clips. Volvo Classic Parts, som holder til i Viborg, hvor jeg bor, har nemlig et samarbejde med JP Group, som fortsat producerer lige praecis den slags clips. Da pynteliste­n kom af, kunne jeg da også konstatere, at der sad flere forskellig­e typer clips på bagsiden.

Sidste projekt var at fjerne en sort vinylstaff­ering langs begge sider på bilen. Jeg fik fat i en klistermae­rker-fjerner (et gummihjul til en boremaskin­e), der så let som ingenting fjernede staffering­en. Her fandt jeg ud af, at højre bagdør ikke er original, for under staffering­en gemte sig nemlig en helt anden farve end resten af bilen. Da bilen senere skal have en komplet omlakering, besluttede jeg mig for selv at male den øverste del af døren. Det projekt kommer I måske til at laese mere om senere.

De naeste projekter på listen består blandt andet af udskiftnin­g af benzinpump­en (den er begyndt at knurre lidt for meget efter min smag), diverse nye undervogns­komponente­r, ny gummiliste til bagklappen og... ja, listen fortsaette­r. Gamle biler er virkelig projektern­es holdeplads. Men de besidder en charme, som nye biler bare ikke matcher. Selv om min grandonkel nok havde ret, er det alligevel alt besvaeret vaerd. Smilet er nemlig altid stort, når nøglen bliver drejet i den kasseforme­de svensker.

 ??  ?? Forruden blev skiftet af en profession­el. Det tog naesten en hel formiddag.
Forruden blev skiftet af en profession­el. Det tog naesten en hel formiddag.
 ??  ?? Volvo 245 GL er en herregårds­vogn efter alle kunstens regler. Denne har 33 år på bagen.
Volvo 245 GL er en herregårds­vogn efter alle kunstens regler. Denne har 33 år på bagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark