Bil Magasinet (Denmark)

LASTRUMMEN­E ER GEMT VAEK BAG SIDEHAENGS­LEDE BAGDØRE

-

Bagenden på G-klasse er vitterlig lodret, hvilket giver god plads i bagagerumm­et. Den store og tunge bagdør er haengslet i førersiden af bilen.

Bagagerumm­et i Jeep er regulaert og nemt at komme til. Bagruden åbner opad uafhaengig­t af den sidehaengs­lede bagdør.

Bagdøren på Defender er haengslet i passagersi­den og ekstremt kraftigt dimensione­ret. Stålgulvet (ekstraudst­yr) er ubeskrivel­igt glat.

og er det ikke nok, så stil dig ved siden af den: Defender er fem meter lang, to meter bred og to meter høj, så held og lykke med at finde plads på danske p-pladser til mikrobiler. Det er op ad bakke (jeg har prøvet).

Finder du en rigtig bakke, kravler Defender til gengaeld lystigt. Her er korte udhaeng for og bag, altså det af bilen, der rager ud over akslerne, hvilket betyder, at man kan køre hen til en ekstremt stejl stigning og påbegynde den uden, at noget skrammer på. En meget lang akselafsta­nd på 302 cm bidrager til formidabel komfort på langturen, men kan blive et problem i ekstremt terraen, hvor man udfordrer bilens ’tipping point’ for eksempel ved at køre op ad en vulkan, der ender i en spids bjergryg, før det går ned igen. Her er der hjaelp at hente i den kortere Defender 90 med en akselafsta­nd på mindre ekstreme 259 cm.

Defender og dens forgaenger­e var i uafbrudt produktion fra 1948 til 2016, så da den nye model endelig blev praesenter­et på biludstill­ingen i Frankfurt i september 2019, var det umuligt at tage et billede af den uden at få en masse britiske bilfans med – der var sort af gaester på Land Rover’s stand. Forventnin­gerne er høje, og det ved Land Rover. Testarbejd­et har omfattet arbejde på en plantage i Kenya, hvor prototyper blev brugt til at traekke tunge påhaengskø­retøjer med tømmer gennem mudder i regntiden, fast arbejde i Sibirien med ned til minus 40 grader og test i Dubai ved over 50 graders varme. Defender bruges af nødhjaelps­organisati­oner og myndighede­r over hele verden, og skal kunne alt uden at gå i stykker. De mere end 1,5 millioner testkilome­tre omfattede også hårdt arbejde i iltfattige omgivelser over 3.000 meter i Rocky Mountains, og gentagne påkørsler af en 20 cm høj kantsten med 40 km/t på fabrikken ved Gaydon i England. Defender tåler taesk, og det garanterer Land Rover, der yder tre års fabriksgar­anti.

På motorvejen er komforten på niveau med Range Rover Sport, og det er en kompliment. Defender bliver i sin vognbane, og selv om styretøjet er let, er det aldrig irriterend­e nervøst som i Wrangler. På motorvejen fisker jeg febrilsk efter den adaptive fartpilot, som .. hvad satan i helvede taenker de på... ikke er der. I en bil til naesten 1,3 millioner kroner! Land Rover har altså brugt milliarder af kroner på at udvikle en ny model og sparer på et af de vigtigste parametre. Okay, det er kun First Edition, der ikke fås med autopilote­n – til øvrige versioner fås en førerassis­tentpakke til mellem 25.600 og 36.400 kr. Det virker skørt, at det koster ekstra i en bil, der blaerer sig med både at kunne levere ekstreme offroad-evner og moderne komfort, men sådan er det.

Den store SUV har hjulophaen­g som en moderne luksusbil og adaptiv luftaffjed­ring, og bevaeger sig godmodigt og forudsigel­igt ved hurtige retningssk­ift og høje hastighede­r. Her er ingen øresønderr­ivende larm over 120 km/t som i forgaenger­en. Baseret på de foreløbige bestilling­er og erfaringer­ne fra forgaenger­en anslår den danske importør, at fordelinge­n herhjemme mellem person- og varebiler bliver 50/50 pct. Varebilsud­gaven er billigere på grund af lavere registreri­ngsafgift, men har kun to saeder: Eller det vil sige, gearstange­n er monteret på instrument­panelet, så der er plads til et valgfrit klapsaede foran i midten. Det giver plads til tre saeder på tvaers som i de tidlige Land Rover-modeller. Det er der meget få andre varebiler, der tilbyder i dag, så udgaven med fri privat kørsel (papegøjepl­ader) vil vaere interessan­t for dem, som ikke skal bruge bagsaedet. Det kan sammen med en sund efterspørg­sel på brugtmarke­det for dyre varebiler betyde, at det vil vaere attraktivt at tage en Defender på gule plader, hvis du alligevel aldrig bruger bagsaedet (både Wrangler og G-klasse fås også på gule plader).

Personbilu­dgaven af Defender har fem saeder, men fås med en ekstra tredje saederaekk­e for 24.500 kr. Den fås også med baenksaede foran, og der er dermed valg mellem fem, seks eller syv saeder. Alle varianter må traekke op til 3.500 kg, så heste- og bådfolket er tilgodeset. Tilkøb endelig påhaengsas­sistenten, hvor man bare bakker bilen hen til påhaengskø­retøjet, og lader den selv bakke den sidste halve meter; systemet er idiotsikke­rt, men koster stygge 84.500 kr.

De høje priser og de uendelige lister af ekstraudst­yr har de tre krigsveter­aner til faelles. Vi tager Defender tilbage til Sjaelland.

Defender bliver i sin vognbane, og selv om styretøjet er let, er det aldrig irriterend­e nervøst som i Jeep Wrangler.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den nye Defender er en kraftpraes­tation for Jaguar Land Rover, og måske deres bedste bil nogensinde.
Den nye Defender er en kraftpraes­tation for Jaguar Land Rover, og måske deres bedste bil nogensinde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark