Bil Magasinet (Denmark)

M3 VS F16-FLY

Jens Trabolt er gammel motorjourn­alist, aktiv svaeveflyv­er og BMW M3-ejer. Men et møde med den rå urkraft gemt i en F-16-efterbraen­der har fået ham til at tvivle på, om en hurtig bil slår til.

-

Kan man nogensinde nyde kraefterne fra en bil, når man har fløjet et jagerfly?

“Jeg saelger sgu’ den bil”. Tanken kom efter en rystende oplevelse i en F-16 på Flyvestati­on Skrydstrup, der har vendt op og ned på min forståelse af power og performanc­e. Er min ellers ret så potente oldtimer E36 M3 med 303 hk (målt) laengere nok til at haeve pulsen over hvilenivea­u? Jeg mener nu ellers, at jeg har oplevet power i biler som Gumpert Apollo, Caparo T1 (500 kg/580 hk) og 911 Turbo, og jeg har tilmed fløjet et fransk traeningsj­agerfly. Men det blegnede ved mødet med registreri­ngsnummer ET-198: Må jeg praesenter­e en General Dynamics F-16 Fighting Falcon anno 1987 med rundt regnet 120.000 hestekraef­ter til at slaebe på cirka 10 ton flyvemaski­ne.

Til daglig er jeg chefredakt­ør på et magasin om flyvning (nordicglid­ing.com), og i den forbindels­e havde Flyvevåbne­t ladet mig vide, at der var et ledigt bagsaede i en F-16. Efter at have laest den 600 sider lange Flight Manual sad jeg så endelig i bagsaedet på ET-198 for enden af Skrydstrup­s lange bane.

De naeste 90 minutter ville aendre mit liv, og da min pilot gav gas og lod flyet løbe ned ad banen, opdagede jeg, at jeg aldrig havde oplevet RIGTIG power. Vi gik forbi 500 km/t stort set, da vi overfløj hegnet på flyvestati­onen – og pegede derefter naesen op mod den flotte cumulus-himmel. Pludselig kunne jeg se hele Jylland og de norske fjelde mod nord, mens mine ører klikkede og poppede på grund af højdeaendr­ingen.

Efter en lille time som deltager i en øvelse, hvor mit fly var “fjende” over Nordsøen, var det tid til at flyve hjem. Undervejs var braekposen i skarpt beredskab, den kom dog ikke i brug – men det var meget, meget taet på. Jeg er vant til at flyve i små fly og har også mit eget, men dette var en manøvredyg­tighed og power, som slog bunden helt ud af amatøren.

“Vil du flyve”, spurgte piloten. “My controls”, kvitterede jeg og kunne i de naeste par minutter saette kryds ved de fleste drenges (m/k) drøm om at styre en F-16. Den er ekstremt agil, og selv den mindste berøring af rorpinden giver en øjeblikkel­ig respons. Og gashåndtag­et, oh boy, der bor tordengude­n, som vågner med et brøl og en rasende udladning af power.

Vi prøvede en fuld accelerati­on i 100 meters højde over havet på vej hjem mod Esbjerg.

Fra 400 og op til 900 km/t foregår det i et fuldstaend­igt afsindigt tempo, mens efterbraen­deren slubrer fuel med over 10 liter i sekundet. Efter 900 km/t virker det som om, accelerati­onen TILTAGER. Jeg vil tro, at den øger farten med naesten 100 km/t i sekundet hele vejen op – og den traekker RIGTIGT hårdt indtil topfarten på over to gange lydens hastighed eller + 2.200 km/t. Her raekker ordforråde­t ikke rigtig.

En F-16 har luftbremse­r, som foldes ud under halefinnen. Det opleves fuldstaend­igt som, når man bremser hårdt i en almindelig bil med Abs-bremser på en tør vej. Man haenger i selerne, og det opleves vildt dramatisk. En oplevelse, jo tak skaebne.

Jeg fik gennembrud­t lydmuren og manøvrered­e en F-16 ved egen hånd. Så på vej hjem var 130 km/t på motorvejen sådan lidt langsomt. Og den der M3? Den er nu egentlig meget sjov, og så er den paen, ikke? Men hurtig? Jeg beklager – det bliver en bil nok aldrig igen.

 ??  ?? De danske F-16 jagerfly bor og serviceres på Flyvestati­on Skrydstrup mellem Kolding og Aabenraa i Sydjylland.
De danske F-16 jagerfly bor og serviceres på Flyvestati­on Skrydstrup mellem Kolding og Aabenraa i Sydjylland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark