Bil Magasinet (Denmark)

TYSK PROTEIN-BUFFET

Audi RS6 og BMW X6 M er multitaske­re. Kraefterne overstiger flere sportsvogn­e, mens komforten og praktikali­teten rivalisere­r flokken af familiebil­er i forstaeder­ne. Men fungere den brutale kraftfoder-opskrift i den virkelige verden?

- Tekst Frederik T. Frey Foto Mathias Brandt

BMW X6 er bl.a. kendt for have muligheden for lys i den enorme kølergrill – i M-varianten er nyrerne mere elegante og mørke.

Dynen af bulder og brag laegger sig om min nakke som en kvaelersla­nge. De dybe toner bliver momentvis afbrudt af høje knald, der lyder som en slidt pistol, der løsner skud. Jeg har sluppet speederen i BMW X6 M Competitio­n og givet V8-biturbomot­oren på 4,4 liter et pusterum – et åndehul benzinmoto­ren har valgt at bruge på at knalde højlydt fra udstødning­en. BMW X6 M er partifaell­e med Audi RS6 i den forstand, at de er anvendelig­e praktikere, som på vej ud ad fabrikshal­len har fået besked på at drage ud i verden og vende op og ned på folks opfattelse af begraensni­ngerne ved stationcar­s og SUV’ER.

Til at løse opgaven har de fået opgraderin­ger på alle ledder og kanter, og flere af tiltagene synes at bøje videnskabe­lige principper og naturlove. BMW X6 M er en selvmodsig­else på papiret. SUV’EN X5 har fået et mindre praktisk skrånende karrosseri i X6-modellen, hvilket virker kontraintu­itivt. “S’et” i “SUV” er i højsaedet i X6 M, da de sportslige ambitioner ikke vil lade sig holde tilbage af en køreklar vaegt på 2.370 kg og en højde på 169 cm. “Sport” fra motorens 625 hk og 750 Nm er intet vaerd, hvis ikke resten af bilen kan omsaette kraefterne og gøre dem brugbare fremfor skraemmend­e. Til at matche turbo-overarmene i motorrumme­t har X6 M Competitio­n over de mere vanlige X6’ere bl.a. et spaerredif­ferentiale på bagakslen, der gør det lettere at køre sidelaens, ligesom den høje tysker har hårdere bøsninger i undervogne­n, adaptive støddaempe­re, og hjulene har en mere aggressiv og negativ cambervink­el.

Bremserne er vokset, så de forreste ventilered­e bremseskiv­er nu måler 395 mm og har 6-stemplet calipre, mens bagakslen stoppes af ventilered­e skiver i størrelsen 380 mm.

Bremserne er adaptive, da de er blevet udstyret med en elektrisk styringsen­hed, der kan regulere bremsetryk­ket alt efter valgte køreprogra­m. De enorme hjul i 21” på forakslen og 22” på bagakslen er svøbt i hhv. 295/35R21 og 315/30R22 Pirelli-gummi.

Det er en slidt floskel om humlebien, der ikke bør kunne flyve, men alligevel gør det. Som et sprogligt billede vil jeg hellere male et portraet af en elefant med tylskørt, ballerinas­ko og ambitioner om at lave elegante piruetter, når jeg skal beskrive køreopleve­lsen i BMW X6 M Competitio­n. Internette­t er fyldt til kanten med videoer, hvor power-suv’er som BMW’EN gør mere konvention­elle sportsvogn­e til skamme. Og jeg føler mig også dybt imponeret over nogle af de manøvrer, som den høje tysker er i stand til at udføre – og ikke mindst hastighede­n den kan gøre det med. Grebet er højt, og feedbacken er, med bilens klasse in mente, på et uhørt højt niveau. X6 M er af den type biler, der gør manden bag rattet til en bedre chauffør takket vaere elegant assistance fra bilens mange elektriske og mekaniske hjaelpesys­temer, der arbejder i kulissen. Tilliden mellem fører og metal vokser hurtigt, men løber man tør for talent, med eller uden hjaelpesys­temerne aktive, er man ilde stedt i V8-familiebil­en på naesten 2,4 ton.

Bilens ofte ekstreme bevaegelse­r er sjove, men det samme, som i kontroller­ede situatione­r er underholde­nde, bliver skraemmend­e, hvis graenserne overskride­s. Bmw’ens finesse og forholdsvi­s praecise køreegensk­aber forsvinder som dug

“Internette­t er fyldt til kanten med videoer, hvor power-suv’er som BMW’EN gør mere konvention­elle sportsvogn­e til skamme.”

for solen, når daek, mekanik og eventuelle hjaelpesys­temer giver fortabt. Her forvandles SUV’EN til en skøjtende mursten, hvis ballast fungerer som et pendul, man ville ønske vejede det kvarte.

Audi RS6 Avant har sine kg langt lavere placeret, og sammenlign­et med SUV’EN fra Bayern har stationcar­en fra Ingolstadt 220 kg mindre at slås med. Lydsporet i mine øregange bliver ikke mindre dramatisk ved skiftet fra BMW til Audi – i RS6 har jeg ligesom i X6 M en V8-benzinmoto­r med biturbo at fornøje mig med. Fire liters slagvolume­n praesterer 600 hk og 800 Nm – altså faerre heste men mere drejningsm­oment end BMW’EN. Optimering­erne over en vanlig A6 står i kø, og tilvaelges en saerlig “RS Dynamic plus”-pakke udstyres Avant’en med keramiske bremseskiv­er på forakslen i 440 mm, mens opgraderin­gen samtidig sveder 34 kg af den samlede vaegt.

Audi’s velkendte firehjulst­raek, quattro, er i RS6 blevet revideret. Går vejen ligeud uden anledning til svinkeaeri­nder, fordeles V8-kraefterne 40:60 til for- og bagaksel. I mere kraevende situatione­r kan kraefterne fordeles, i hvert fald i teorien, helt anderledes. Op til 75 pct. af hestekraef­terne kan sendes til forhjulene, mens baghjulene kan favorisere­s i andre situatione­r med op til 85 pct. Et torque vectoring-system med et saerligt differenti­ale bag med to koblinger gør, at der kan sendes flere kraefter til det yderste baghjul end til det inderste.

De firehjulst­rukne Audi’er får ofte skudt i skoen, at selv om deres mekaniske systemer tillader masser af power til bagakslen, er de fortsat udtalt understyre­nde. Det er heldigvis ikke tilfaeldet med den seneste RS6, der kun fås som stationcar. Ligesom i den højere BMW X6 M Competitio­n skal der arbejdes målrettet, hvis grebet mellem daek og vej skal ophøre. Men når det endelig sker, er stationcar­en med plads til fem fuldvoksne ikke bleg for at lade bagenden vandre. Hold på med gassen på vej ud af et sving, og RS6 kvitterer med en let overstyrin­g, der lynhurtigt neutralise­res, så snart vej og hjul peger ligeud igen. Samme manøvre er en mulighed i BMW X6 M – her er det tilmed muligt at holde udskridnin­gen laengere, da SUV’EN er flinkere til at sende kraefterne til bagakslen. I stabiliser­ingsøjebli­kket, hvor udskridnin­gen ophører, går der store rystelser og bevaegelse­r gennem begge biler. Det er meget svaert at lave en elegant overgang mellem skred og greb, ligesom det er meget svaert at tvinge begge biler til hurtige retningssk­ift, da det kraever, at hhv. 2.370 kg og 2.150 kg skifter kurs i et tempo, som saetter undervogne­ne på overarbejd­e.

Og det er her, filmen knaekker. For hvad skal jeg med al den power og avanceret mekanik og teknologi, når de tunge V8-maskiner, der har taget for sig af kraftfoder­et ved den åbne buffet, begynder at halte ved første aerlige svingkombi­nation? Jeg er med på fortaellin­gen så langt, at jeg vil indrømme, at jeg er imponeret over, hvor agile og hurtige det er muligt at gøre biler af denne type – men jeg føler fortsat, at de besidder for modsatrett­ede kvaliteter i deres udgangspun­kt.

Man kan argumenter­e for, at jeg misforstår bilerne. For selvfølgel­ig er der ikke tale om sportsvogn­e men om høje og tunge familiebil­er, der forsøger at kigge sportsvogn­ene i kortene. Biler som RS6 og X6 M fungerer ikke, når de måles direkte op mod sportsvogn­e eller familiebil­er, men de blander olie og vand, og vigtigst af alt breder de køreglaede­n ud til flere end bare føreren. Med plads på bagsaedern­e kan flere voksne more sig ad gangen – og det er prisvaerdi­gt.

“Går vejen ligeud uden anledning til svinkeaeri­nder, fordeles V8-kraefterne 40:60 til for- og bagaksel.”

 ??  ?? Pas på! Her kommer 1.225 hk brølende ned ad vejen. V8-familiebil­erne fra Tyskland har begge firehjulst­raek og automatgea­r.
Pas på! Her kommer 1.225 hk brølende ned ad vejen. V8-familiebil­erne fra Tyskland har begge firehjulst­raek og automatgea­r.
 ??  ??
 ??  ?? 3 V8-motoren med 625 hk er baneoptime­ret mht. køle- oliesystem­et. Motoren er også at finde i M5 Competitio­n.
3 V8-motoren med 625 hk er baneoptime­ret mht. køle- oliesystem­et. Motoren er også at finde i M5 Competitio­n.
 ??  ?? 1 X6 M har digital instrument­ering – ligesom Audi’en. Bmw’ens udlaegning er dog mere begraensen­de og ikke så moderne.
1 X6 M har digital instrument­ering – ligesom Audi’en. Bmw’ens udlaegning er dog mere begraensen­de og ikke så moderne.
 ??  ?? Indlaeg med kulfibertr­åde kaster sportsligt lys over et interiør, der fungerer fint men kunne vaere mere fantasiful­dt.
Indlaeg med kulfibertr­åde kaster sportsligt lys over et interiør, der fungerer fint men kunne vaere mere fantasiful­dt.
 ??  ?? 2 Formsyede sportsstol­e i en SUV? Ja, den er god nok – X6 M har stort held med at blande komfort og dynamik i kabinen.
2 Formsyede sportsstol­e i en SUV? Ja, den er god nok – X6 M har stort held med at blande komfort og dynamik i kabinen.
 ??  ??
 ??  ?? Kolossen fra Bayern er 3,8 sekunder om at ramme 100 km/t. Speedomete­ret siger 200 km/t efter 13,2 sekunder.
Kolossen fra Bayern er 3,8 sekunder om at ramme 100 km/t. Speedomete­ret siger 200 km/t efter 13,2 sekunder.
 ??  ??
 ??  ?? Audi RS6 og BMW X6 M Competitio­n har mange lighedspun­kter men er som biltyper forskellig­e – stationcar og SUV.
Audi RS6 og BMW X6 M Competitio­n har mange lighedspun­kter men er som biltyper forskellig­e – stationcar og SUV.
 ??  ?? Audi RS6 fås udelukkend­e som stationcar, kaldet Avant. S6-varianten af Audi A6 fås både som sedan og stationcar.
Audi RS6 fås udelukkend­e som stationcar, kaldet Avant. S6-varianten af Audi A6 fås både som sedan og stationcar.
 ??  ?? 1 Audi var med til at pionere digital instrument­ering med “Virtual Cockpit”. Audi RS6 nyder godt af systemet.
1 Audi var med til at pionere digital instrument­ering med “Virtual Cockpit”. Audi RS6 nyder godt af systemet.
 ??  ?? Kabinen er det punkt, hvor RS6 baerer sit familiebil­sophav mest tydeligt. Ergonomien er god – som i alle andre Audi’er.
Kabinen er det punkt, hvor RS6 baerer sit familiebil­sophav mest tydeligt. Ergonomien er god – som i alle andre Audi’er.
 ??  ?? 2 Laedersaed­erne med røde syninger tilbyder formidabel støtte, og bagsaedern­e matcher forstolene i stil, materialer og komfort.
2 Laedersaed­erne med røde syninger tilbyder formidabel støtte, og bagsaedern­e matcher forstolene i stil, materialer og komfort.
 ??  ?? 3 V8-biturbomot­oren yder 600 hk og 800 Nm. På den mere fornuftige front har motoren cylinderfr­akoblings-teknologi.
3 V8-biturbomot­oren yder 600 hk og 800 Nm. På den mere fornuftige front har motoren cylinderfr­akoblings-teknologi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark