Bil Magasinet (Denmark)

FORHISTORI­SK NYT

-

Disse tre dinosaurer har overlevet i en menneskeal­der. Vi tager en 2020-status på offroadern­e.

Hvad har de tre biler her i artiklen til faelles? Ja, udover at de er firkantede og har klassisk offroadtek­nik med firehjulst­raek, aksler, der kan låses, og undervogne, der er beskyttet mod sten og slag, så har de karisma og historie bag sig. Hvis du er omkring 50 år, kan din bedstefar have kørt Jeep i sin militaerti­d, din far kan have kørt Land Rover, og du kan have kørt G-klasse. På den måde repraesent­erer de flere generation­er af firehjulst­raekkere, selv om alle tre faktisk er nye modeller. Det var egentlig meningen, at jeg skulle skrive en test af den nye Land Rover Defender, men så stødte der en Jeep Wrangler til, og når vi nu var i gang, skulle vi så ikke også have en G-klasse med? Det skal vi da, og derfor staevner jeg ud fra Vestsjaell­and en vindblaest efterårs-onsdag med kurs stik vest og destinatio­n hos Mercedes-benz-forhandler­en Bent Pedersen A/S i Esbjerg. Vi kunne ikke skaffe en G-klasse hos en forhandler på Sjaelland eller Fyn, men i Esbjerg har de en splinterny G 63, som vi gerne må låne, hvis vi lover at passe godt på den. Det lover vi!

G-klasse er en sjov faetter i Mercedes-benz-sammenhaen­g. Hvert land får allokeret et antal hvert år, og de er som regel solgt inden den første bil er leveret. Der kommer cirka 15 til Danmark om året, så når man bliver spurgt af hovedkvart­eret, om man som forhandler vil have én, siger man “ja tak!”. Mercedes i Esbjerg har solgt fire alene i år til kunder, der godt ved, at en Mercedes GLS både er større, mere komfortabe­l og billigere ... og som er ligeglade. Der er nogen, der bare VIL køre G-klasse, og det er der ikke noget at sige til, når man oplever den på egen hånd.

Jeg stiger op i kabinen i den selenitgrå firehjulst­raekker foran butikken og tager et kik rundt i kabinen. Der er virkelig sket noget med den seneste model fra 2018, der har digitale instrument­er og stor skaerm i midten, og som er meget langt fra de haergede Gd240’ere, der kom til det danske militaer fra sidst i 1980’erne. Bilen her har kabine i bengal rød og sort nappalaede­r, og her er krom og fine detaljer overalt. Nå, foden på den store bremsepeda­l, og et tryk på startknapp­en til højre for rattet. Det vaekker AMG’S V8’er med et brøl, samtidig med at der kommer liv i instrument­erne. Hvad står der på triptaelle­ren? 89 km? Det må vaere den forrige prøvekørse­l... men nej: Det er det antal kilometer, bilen har kørt. Den er helt ny! Jeg har før kørt nye biler, men der er alligevel noget ved at tage en AMG ud på en jomfrutur. Jeg tør ikke taenke på, hvad mine 100 km vil koste i vaerditab. En G 63 koster tre millioner kroner på danske plader, og dén her har ekstraudst­yr for en kvart milion kroner, så billigt bliver det ikke for saelger. Men sjovt for mig!

Okay, bilen er ny, så det bliver kun til et par enkelte brøl fra V8’eren, og du behøver heller ikke mere for at nå hastighede­r, der vil sende dig direkte i Esbjerg Arrest, hvis panserne skulle stå bag en haek. G 63 er endog saerdeles kvik, men det er mere måden, den er det på, der imponerer: Bilen er kaempestor, og går fra 0-100 km/t på under fem sekunder med et BRØL. Sidst jeg kørte en G-klasse var en gammel G 55 med kompressor, som både ville til højre og venstre, når man gav gas, men dén her er langt mere moderne og forudsigel­ig i sin optraeden. Den er fed!

Dagen startede ellers ikke i saerlig overbevise­nde stil i den røde Jeep Wrangler. Den ser fantastisk ud med sin aggressive her kommer jegstil med fritlagte haengsler på døre og kølerhjelm, runde forlygter og reservehju­l på bagklappen. Rød metallak og store 18” alufaelge med bløde Bridgeston­e-daek bidrager til amerikaner­udtrykket. Man stiger op og ind i en kabine med en kraftig styrtbøjle og tagplader, der nemt

Du behøver ikke mere end et par enkelte dap på speederen for at ryge direkte i Esbjerg Arrest.

kan afmonteres, men så snart man starter motoren, bliver det underligt. Der er tale om en 2-liters turbobenzi­ner, og selv om den har godt med power til den tunge bil, så er konceptet altså maerkeligt. Det er skaerpede emissionsk­rav, der har tvunget Jeep vaek fra tidligere tiders 6-cylindrede motorer (forgaenger­en havde også kun fire cylindre). Motoren stammer fra Alfa Romeo (!) og yder 272 hk, hvilket sammen med en velfungere­nde 8-trins automatgea­rkasse sagtens kan flytte Jeep’en ved grønt lys og på landevejen. På motorvejen gider man ikke køre mere end 110 km/t, fordi der er en frygtelig larm, og fordi styretøjet bliver så nervøst, at det er en plage at køre hurtigere. Man savner en adaptiv fartpilot, der ville kunne gøre det udholdelig­t, men den fås slet ikke på trods af bilens pris, som er absurd.

Vi har tidligere skrevet i Bil Magasinet, at Wrangler vil vaere alle tiders, hvis du bor på en vulkan – og gerne en stejl satan – men i Danmark giver den ekstreme offroad-specialist med diverse spaer og eminente evner i terraen ikke mening. Prisen er 945.000 kr., hvilket i denne sammenlign­ing er billigt, men selv til den pris føles Wrangler pauver.

Så er det en anden sag med den nye Land Rover Defender. Den er også dyr, men giver til gengaeld et overrasken­de komplet indtryk. Jeg har kørt en uge i testbilen, som er en topudstyre­t 240 D First Edition diesel. Det står for en 2-liters diesel med 240 hk og 500 Nm, som allerede er udgået og erstattet af en ny 6-cylindret dieselraek­kemotor med tre effekter: D 200, D 250 (som lidt snydeagtig­t har 249 hk) og D 300. Der findes kun én 4-cylindret, og det er benzineren P300.

Det har altid vaeret forbundet med en vis grad af masochisme at køre Land Rover Defender, men sådan er det ikke mere. Markedet efterspørg­er komfort, og det vil den nye generation levere uden i øvrigt at gå på kompromis med noget som helst. Og det kraever ikke mere end fem meters kørsel, før man ved, at noget ikke er, som det plejer. Den gamle Defender var på trods af årtiers forfinelse mindre teknisk avanceret end en moderne traktor, og lige så uraffinere­t at køre. Den var bygget oven på en ramme af stål, og dér sad man så med kinden klistret op ad sideruden i en larmende, gammeldags og frygtelig dyr bil, hvis eneste berettigel­se for sin høje pris var navnet. Defender er bilen, hvis man skal på tvaers af Amazonas i regntiden, men det går ikke laengere på de vigtige markeder i Kina og USA, hvor konkurrent­er som Mercedes-benz og Jeep tilbyder biler, der kan det samme, men med moderne teknik. I 2016 kvalte krav om moderne sikkerhed og lavere emission Defender, og en afløser var ikke klar. Men det er den nu.

Hvis du er til store biler, er den sagen. Designet genkendes, selv om den nye model ikke deler en eneste komponent med sin forgaenger: Profilen med det karakteris­tiske tag og de firkantede former taler tydeligt,

Wrangler vil vaere alle tiders, hvis du bor på en vulkan på Island – og gerne en stejl satan af én.

 ??  ??
 ??  ?? Udvendigt reservehju­l er strengt taget ikke nødvendigt nu om dage, men ser godt ud!
Udvendigt reservehju­l er strengt taget ikke nødvendigt nu om dage, men ser godt ud!
 ??  ?? Musikken fra AMG’S V8’er har EU endnu ikke fået kvalt. Lyden fra de fire sidepipes er dyb og autoritaer i køreprogra­m Sport.
Musikken fra AMG’S V8’er har EU endnu ikke fået kvalt. Lyden fra de fire sidepipes er dyb og autoritaer i køreprogra­m Sport.
 ??  ?? Defender genbruger ingen komponente­r fra forgaenger­en, men de ekstra tagvinduer og tagets buede form er klassisk Land Rover.
Defender genbruger ingen komponente­r fra forgaenger­en, men de ekstra tagvinduer og tagets buede form er klassisk Land Rover.
 ??  ?? Dørk-plader i aluminium, så man kan traede op på kølerhjelm­en, er en klassisk detalje.
Dørk-plader i aluminium, så man kan traede op på kølerhjelm­en, er en klassisk detalje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark