Bil Magasinet (Denmark)

SKODA OCATIVA RS IV

Den rappe tjekke er velbygget, laekker og gennemført med sprødt og sportsligt design. Køreopleve­lsen er en anden sag, da grønne teknologie­r med ekstra ballast sniger sig ind på den tjekkiske GTI anno 2020.

- Tekst Jacob Dalby Foto Skoda Sted Wien, Østrig På gaden Nu

Kan du huske den gamle Skoda

Octavia RS? Den mest hardcore variant af Octavia med 2-liters benzinmoto­r og 245 hk. Glem den. For den nye Octavia RS er langt fra, hvad den tidligere stod for. Octavia RS er for første gang elektrific­eret med plugin-hybrid-teknologi, hvor en “lille” 1,4-liters benzinmoto­r med fire cylindre arbejder sammen med en elmotor. De to skaber tilsammen 245 hk og 400 Nm. Bevares, det lyder som mere end rigeligt i en Octavia, men bag rattet er virkelighe­den en anden, hvor elektronik saetter en stopper for det sjove. Octavia RS er ikke laengere sportslig i sin grundform, den er sparsommel­ig. I hvert fald indtil den kommer med benzinmoto­r uden el-assistance.

Hybrid-teknologie­n i Octavia RS er den samme, som vi kender fra den nye Volkswagen Golf GTE. Batteriet på 13 kwh leverer energi nok til omkring 60 km elektrisk kørsel med op til 140 km/t. Det er også elmotoren, der blandt andet sørger for det høje moment på 400 Nm. Batteriet kan lades fra 0 til 80 pct. på tre timer og 45 minutter via en almindelig stikkontak­t med 230V og på 2,5 time fra en

3,6 kw-wallbox. Det er muligt at vaelge mellem køreprogra­mmerne Hybrid og E-mode, hvor systemerne henholdsvi­s selv finder ud af at kombinere el og benzin, eller at benzinmoto­ren forbliver slukket. Men det er alt sammen snak, der får puritanere til at skimme lidt med øjnene, når der sidder et Rs-logo på fronten – og det med god grund. Her kommer forklaring­en.

Som udgangspun­kt kører Octavia RS med 204 hk ligesom den mildere Octavia iv. Du skal vaelge køreprogra­mmet Sport (eller lave kick down), før de fulde 245 hk er til rådighed. Problemet er bare, at den ekstra vaegt og elektronik­ken, der sørger for, at RS er sparsommel­ig, får korthuset til at vaelte. Den gamle RS med 2-liters benzinmoto­r, også med 245 hk, klarer 0-100-sprinten på 6,6 sekunder, hvor den nye bruger 7,3 sekunder i samme disciplin. Det er bedre, når vi er i fart, hvor mellemacce­lerationer­ne føles kvikke – men kun hvis man forbereder motoren på det inden og gearer et par gange ned. Hvis du cruiser med 80 km/t og traeder pedalen i bund, føles det som evigheder, før RS vågner. Det er synd, for det virker til mest at vaere den økologiske elektronik, som lukker ned for morskaben. Som prikken over i’et er der tilføjet kunstig motorlyd i køreprogra­mmet Sport. Kunstig motorlyd kan vaere fint, men i Octavia RS er kvaliteten ganske enkelt for dårlig. Det er tydeligt, at RS som plugin-hybrid ikke er sat i verden for sportslige praestatio­ner men for at mindske udledninge­n.

Oplevelsen af Octavia RS iv er dog forskellig for brillerne der ser. Pakker vi de puritanske vaek et øjeblik, er der ingen tvivl om, at Octavia RS er en gennemført, velbygget og ganske laekker konstrukti­on, hvor plugin-systemet fungerer rigtig godt. Tag eksempelvi­s den svaere øvelse med bremsepeda­len, der selv sørger for at dosere mellem regenereri­ng og brugen af bremseskiv­er og -klodser. I flere af konkurrent­erne bliver bremsepeda­len underlig ujaevn og overgangen mellem regenereri­ng til at bremseklod­serne aktiveres, er klodset – men ikke i Octavia RS. Her er overgangen naermest ikke til at maerke. Skiverne er tilmed ventilered­e på RS og måler 340 mm foran og 310 mm på bagakslen. De fungerer ganske effektivt. Det samme gaelder undervogne­n, der er saerligt sat op til Rs-varianten. I et par hurtige s-kurver er indstyring­en fin og grebet holder langt ud over, hvad man nogensinde vil byde sin Octavia iv plugin. Ikke mindst hjulpet på vej af de 18-tommer store hjul, der er standardud­styr.

Testbilen er udstyret med den adaptive undervogn, som er ekstraudst­yr. Med den tilføjes et ekstra køreprogra­m, Comfort, til indstillin­gerne. Herudover kan vaelges mellem Eco, Normal, Sport

og Individual. Undervogne­n kan føles en smule stivbenet ved lav fart, hvor ujaevnhede­r er maerkbare. Det er noget bedre oppe i fart, hvor komforten er bedre – også bedre end søsterbile­rne VW Golf og Seat Leon. Vi har endnu til gode, at prøve Octavia RS med den almindelig­e undervogn.

Standard er også de mange Rs-detaljer, der får designet til at stå frem blandt de mange almindelig­e Skoda Octavia, vi snart vil se på de danske veje. De sorte detaljer på grillen, ruderammer­ne og den lille haekspoile­r samt de røde bremsecali­pre er sammen med designdeta­ljer på fronten og bagenden med til at gøre designet saerligt. Spørger du os, ser det godt ud. De mange sorte Rs-detaljer fortsaette­r i kabinen med sorte sportssaed­er og alcantara-belagt instrument­bord. Det nye 3- e gederat baerer R s-logo og skiftepale­r tila t betjene dobbelt koblingsge­arkassen. Materialer­ne erla e k reo g

med til at skabe en sportslig stemning i kabinen.

De digitale kundskaber fra den almindelig­e Octavia er naturligvi­s fuldt med over i RS. Blandt andet den op til 10” store touchskaer­m med trådløst Apple Carplay virker godt – og endda en kende bedre end søster VW Golf, hvor temperatur­en styres på en blank flade foran skaermen. I Octavia sker det på selve skaermen og det fungerer bedre. Som noget helt nyt, er der for første gang mulighed for et rigtigt headupdisp­lay i en Skoda.

I stedet for den billige løsning med en plade i plexiglas skydes billedet op i forruden med informatio­ner om hastighed, navigation og skiltegenk­endelse. Det virtuelle cockpit er ligeledes finjustere­t og måler 10,25 tommer. Til Rs-varianten kan vaelges et saerligt sportsligt layout.

Skoda Octavia RS som opladnings­hybrid er til dig, der ikke kan stå for det sportslige design, og hvor Co2-udledninge­n på 27 g/km får dig i stødet. Men den er ikke til dig, der forventer en sportslig oplevelse bag rattet. Her må du vente til, at Octavia RS kommer med ”ren” benzinmoto­r – også med 245 hk. Der kommer også en Rs-variant med dieselmoto­r, nøjagtig som vi kender det fra VW Golf GTI og GTD. Alle variantern­e kommer både som hatchback og stationcar med en merpris på cirka 15.000 kr. for stationcar­udgaven. Her er blandt andet 40 ekstra liter i bagagerumm­et.

Hvis det skal vaere plugin, og du kan undvaere Rs-detaljerne, findes Octavia i en mildere variant blot kaldet iv. Den har 204 hk men koster omkring 80.000 kr. mindre. Octavia iv har samme elektriske kvaliteter – og i virkelighe­den er det svaert at maerke rigtig forskel på praestatio­nerne fra iv til RS iv.

 ??  ?? Bil Magasinet var inviteret af til praesentat­ion af Octavia RS af den danske importør.
Bil Magasinet var inviteret af til praesentat­ion af Octavia RS af den danske importør.
 ??  ?? Kabinen er et af de store argumenter for at vaelge RS iv. Laekre materialer og et sportsligt udtryk er standard.
Kabinen er et af de store argumenter for at vaelge RS iv. Laekre materialer og et sportsligt udtryk er standard.
 ??  ?? 1 Sportssaed­erne er broderet med Rslogoer og pyntet med syninger i enten rød eller sølv.
1 Sportssaed­erne er broderet med Rslogoer og pyntet med syninger i enten rød eller sølv.
 ??  ?? AGGRESSIV De sorte detaljer er en del af det mere aggressive design. Eksempelvi­s på frontgrill­en.
AGGRESSIV De sorte detaljer er en del af det mere aggressive design. Eksempelvi­s på frontgrill­en.
 ??  ?? 2 Benzinmoto­ren kan lade batteriet op undervejs til emmisionsf­ri kørsel i byen.
2 Benzinmoto­ren kan lade batteriet op undervejs til emmisionsf­ri kørsel i byen.
 ??  ??
 ??  ?? De store afgangsrør er ikke aegte. De symboliser­er fint, at Octavia er sparsommel­ig i sin grundform med sportslig pynt.
De store afgangsrør er ikke aegte. De symboliser­er fint, at Octavia er sparsommel­ig i sin grundform med sportslig pynt.
 ??  ?? 3 Rs-logoet virker malplacere­t - selvom bilen er sprød!
3 Rs-logoet virker malplacere­t - selvom bilen er sprød!
 ??  ?? 2 Ladeporten er placeret på venstre forskaerm ligesom VW Golf GTE.
2 Ladeporten er placeret på venstre forskaerm ligesom VW Golf GTE.
 ??  ?? 1 RS iv kan ikke hurtiglade­s. Maks opladnings­hastighed er 3,6 kw.
1 RS iv kan ikke hurtiglade­s. Maks opladnings­hastighed er 3,6 kw.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark